Εναλλακτική μετακίνηση στην Αθήνα: Όχι άλλο αυτοκίνητο!

Ποδήλατο, segway, carpooling, πεζοπορία. Αναζητάμε συμφέρουσες –για το πορτοφόλι μας, το περιβάλλον και τους δρόμους– επιλογές, ανοίγουμε ηλεκτρονικούς χάρτες κι αντιστεκόμαστε στη δικτατορία των αυξήσεων στα εισιτήρια και της βενζίνης που κοστίζει χρυσάφι.
Εναλλακτική μετακίνηση στην Αθήνα: Όχι άλλο αυτοκίνητο!
της Ηρώς Κουνάδη

Η βενζίνη που έφτασε, και σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασε, το 1,50 ευρώ το λίτρο μας έστρεψε στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τώρα που αυτά είναι πολύ πιθανότερο να απεργούν παρά να κινούνται την ώρα που θέλουμε να φύγουμε από το σπίτι ή το γραφείο, οι λύσεις είναι δύο. Είτε επιστρέφουμε στο ασύμφορο οικονομικά και πρακτικά αυτοκίνητο –δίωρη διαδρομή σπίτι-γραφείο ευχαριστώ, δεν θα πάρω– είτε αναζητάμε εναλλακτικές μετακίνησης στην πόλη. Ευτυχώς, λίγη όρεξη και φαντασία να ’χεις, και λύσεις πάντα βρίσκονται.

Ποδήλατο
Αποκλείεται να μην έχετε προσέξει πως τους τελευταίους μήνες στην Αθήνα οι ποδηλάτες αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Από τις Free Day ποδηλατάδες, που κατακλύζουν κάθε Παρασκευή τους δρόμους του λεκανοπεδίου με πεντακόσια και βάλε ποδήλατα (δείτε λεπτομέρειες εδώ) μέχρι τα θέαμα του μοναχικού ποδηλάτη σε λεωφόρους όπως η Κηφισίας που πλέον δεν ισοδυναμεί με θέαση UFO πάνω από τον αττικό ουρανό, οι μετακινήσεις με ποδήλατο τείνουν να γίνουν τάση, σε πείσμα της –απαράδεκτης– έλλειψης ποδηλατόδρομων.

Αν έχετε βρεθεί έστω και μία φορά ακινητοποιημένοι στην κίνηση, καθώς ένας χαρωπός ποδηλάτης σας προσπερνούσε, μάλλον έχετε σκεφτεί κι εσείς να υιοθετήσετε την πρακτική. Καιρός να περάσετε από την σκέψη στην πράξη. Δείτε το παλαιότερο ρεπορτάζ αγοράς για ποδήλατα του in2life και σημειώστε, επίσης, μία καινούρια διεύθυνση, στο 8 της οδού Μελανθίου στου Ψυρρή. Το κατάστημα λέγεται Vicious Cycles, φαύλοι κύκλοι δηλαδή, και αναλαμβάνει να σας φτιάξει το tailor made ποδήλατο των ονείρων σας. Ρίξτε μια ματιά στις καταπληκτικές δημιουργίες τους στο επίσημο site και θα μπείτε στον πειρασμό.

Όσο για τις διαδρομές σας; Στο Podilates.gr μπορείτε να βρείτε ιδέες, tips και αναλυτικότατους χάρτες για οποιαδήποτε διαδρομή θέλετε να κάνετε με το ποδήλατό σας, από το κέντρο ως τα Νότια και τα Βόρεια Προάστια. Ποδηλατικές διαδρομές επί χάρτου για πολλές ελληνικές πόλεις έχει να προτείνει και το PlanetBike.gr.

Segway
Ναι, είναι αυτό το χαριτωμένο –στα όρια του αστείου– ηλεκτρικό πατίνι με τις μεγάλες ρόδες και το τιμόνι που φτάνει σχεδόν στο ύψος του στήθους σας, το οποίο μάλλον θα έχετε δει σε κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό. Το Segway μιμείται την ανθρώπινη ισορροπία, είναι τέσσερις φορές ταχύτερο από το περπάτημά σας, και προσφέρεται για διαδρομές σε πεζόδρομους και ήσυχους δρόμους –όχι, δεν μπορείτε να βγείτε με αυτό στην Κηφισίας. Θα αποδειχθεί, όμως, εξαιρετικά χρήσιμο για όσους κινούνται σε περιοχές όπως του Μακρυγιάννη, ο Κεραμεικός, η Πλάκα ή το Θησείο.

Μπορείτε να νοικιάσετε segway από την Athens Segway Tours, στην Πλάκα, στην μάλλον «τουριστική» τιμή των 35 ευρώ για δύο ώρες, ή να επικοινωνήσετε με τον αντιπρόσωπο της Segway στην Ελλάδα, στο τηλέφωνο 210 6775247, για να διαπραγματευτείτε καλύτερες προσφορές ενοικίασης ή –γιατί όχι; – και αγοράς.

Carpooling
Τα έχουμε πει και ξαναπεί: το Carpooling είναι ο τρόπος μετακίνησης του 21ου αιώνα. Κάνει καλό στο πορτοφόλι σας, στο περιβάλλον και στην κοινωνικότητά σας, μειώνει την κίνηση στους δρόμους της πόλης και αυξάνει τις πιθανότητες να γίνει η διαδρομή από το σπίτι στη δουλειά διασκεδαστική. Η ιδέα είναι απλούστατη: συνεννοείστε με φίλους ή συναδέλφους που κάνουν την ίδια διαδρομή με εσάς για να πάνε στη δουλειά/ στη σχολή/ στο café/ στα μαθήματα χορού και μετακινείστε όλοι μαζί με ένα αυτοκίνητο κάθε φορά. Μοιράζεστε τα έξοδα της βενζίνης, και κανονίζετε «βάρδιες» –π.χ. ανά ημέρα, ανά εβδομάδα, ή ανά μήνα– για να μην οδηγεί ένας κάθε φορά.

Αν, τώρα, όλοι σας οι φίλοι και συνάδελφοι μένουν στην άλλη άκρη της πόλης ή δουλεύουν εντελώς διαφορετικά ωράρια, μπορείτε να δοκιμάσετε το Carpooling.gr, που αναλαμβάνει να σας βρει το… άλλο σας μισό, τουλάχιστον από πλευράς μετακίνησης στην πόλη. Μπορείτε να αναζητήσετε στα forums του κόσμο που κάνει την ίδια διαδρομή με εσάς, ή να αναρτήσετε εσείς την διαδρομή σας και να περιμένετε να δείτε αν θα βρεθεί ο ιδανικός συνοδηγός.

Πεζοπορία
Το ξέρουμε, η Αθήνα δεν είναι η φιλικότερη για τους πεζούς πόλη. Αν, όμως, όλα τα άλλα αποτύχουν, μπορείτε να εξοπλιστείτε με λίγη υπομονή, πολύ χιούμορ κι ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και να το επιχειρήσετε. Η πεζοπορία είναι η πλέον ανέξοδη από τις λύσεις μας, κι επιπλέον συμβάλλει στη βελτίωση της γραμμής σας και σας βοηθά να χαλαρώσετε: θα χρειάζεστε ούτως ή άλλως τόσο πολύ χρόνο για να φτάσετε από το ένα σημείο στο άλλο, που θα σταματήσετε επιτέλους να τρέχετε και να αγχώνεστε.

Το Google Maps αναλαμβάνει να σας… χαράξει πορεία, υπολογίζοντας μάλιστα και ενδεικτικούς χρόνους περπατήματος ανάμεσα σε δύο διευθύνσεις. Για παράδειγμα, έστω ότι θέλετε να ξεκινήσετε από τα Πετράλωνα για να πάτε στο Μοναστηράκι. Αρχικά, εισάγετε τη διεύθυνση αφετηρίας σας, εν συνεχεία κάνετε κλικ στο «λήψη οδηγιών», στο παράθυρο αριστερά, εισάγετε και τη διεύθυνση του προορισμού σας, και τέλος κάνετε κλικ στο κουμπί με το ανθρωπάκι δίπλα στο αυτοκίνητο. Το Google Maps σας προτείνει τρεις εναλλακτικές διαδρομές, υπολογίζοντας τα χιλιόμετρα και τον χρόνο που θα χρειαστείτε για να διανύσετε την καθεμία –περίπου 2,5 χιλιόμετρα και 30 λεπτά, αν αναρωτιέστε για τη συγκεκριμένη διαδρομή.

Κι όταν λήξει η απεργία…
Ρίξτε μια ματιά στο εξαιρετικό YouDrive.gr, που υπόσχεται να σας βρει τις καλύτερες δυνατές διαδρομές με μέσα μαζικής μεταφοράς, για να πάτε… οπουδήποτε θέλετε να πάτε. Με αναλυτικότατους χάρτες, χρήσιμες οδηγίες για τις συνδέσεις όλων των μέσων μεταφοράς μεταξύ τους, και υπολογισμό χρόνου με ακρίβεια δευτερολέπτου –από το μάξιμουμ που θα χρειαστεί να περιμένετε σε μία στάση μέχρι τον χρόνο που θα χρειαστείτε για να περπατήσετε από τον σταθμό του μετρό στη στάση του λεωφορείου– είναι ίσως το χρηστικότερο site που είδαμε τελευταία –και το υποβάλλαμε σε πολύ σκληρές δοκιμασίες. Αν λειτουργούσαν και οι ίδιες οι συγκοινωνίες έτσι…
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v