ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Πόσο κινδυνεύουν οι ποδηλάτες από τη μόλυνση;

Το ποδήλατο δεν είναι μόνο ένα εύχρηστο μέσο μεταφοράς στην πόλη, αλλά και ένας από τους καλύτερους τρόπους άσκησης. Τι γίνεται όμως με τα καυσαέρια που αναγκαστικά εισπνέουν όσοι αποφασίζουν να κάνουν πετάλι;

Πόσο κινδυνεύουν οι ποδηλάτες από τη μόλυνση;

Το ποδήλατο δεν είναι μόνο ένα εύχρηστο μέσο μεταφοράς στην πόλη –ιδιαίτερα τώρα με τις συνεχείς απεργίες των μέσων- αλλά και ένας από τους καλύτερους τρόπους άσκησης. Τι γίνεται όμως με τα καυσαέρια που αναγκαστικά εισπνέουν όσοι αποφασίζουν να κάνουν πετάλι;

Μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου, διοξείδιο του αζώτου είναι μερικά μόνο από τα επιβλαβή αέρια που εισβάλλουν καθημερινά στους πνεύμονες των κατοίκων στις μεγάλες πόλεις. Η ιατρική κοινότητα έχει δημοσιεύσει πληθώρα ερευνών σχετικά με τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής μόλυνσης στον ανθρώπινο οργανισμό, χωρίς τα συμπεράσματα να συμφωνούν πάντα μεταξύ τους.

Έτσι, από τη μία πλευρά, υπάρχουν έρευνες που υποδεικνύουν ότι οι ποδηλάτες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο, αφού αναπνέουν πιο βαθιά κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, με αποτέλεσμα να εισπνέουν πέντε φορές περισσότερα σωματίδια απ’ όσους χρησιμοποιούν αυτοκίνητο ή τα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Από την άλλη, στις ιατρικές δημοσιεύσεις υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι μέσα σε κλειστά οχήματα η κυκλοφορία του αέρα είναι περιορισμένη, γεγονός που αυξάνει τα επίπεδα μόλυνσης στα οποία εκτίθενται οι επιβάτες.

Έως ότου υπάρξουν ασφαλείς ιατρικές οδηγίες, εσείς μπορείτε να πάρετε μερικά απλά μέτρα προφύλαξης. Κατ’ αρχάς, να αποφεύγετε τους κεντρικούς δρόμους με κυκλοφοριακή κίνηση και να επιλέγετε εναλλακτικές διαδρομές σε οδούς με δέντρα, οι οποίες εκτός από περισσότερη ευχαρίστηση, σας προσφέρουν και μεγαλύτερη προστασία (βρείτε τους ποδηλατόδρομους της Αθήνας εδώ). Ακόμη, μην πηγαίνετε πίσω από λεωφορεία ή άλλα μεγάλα οχήματα, ενώ όταν σταματάτε στα φανάρια, φροντίστε να βρίσκεστε μπροστά από τα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα.

Πηγή: BBC News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Το σεξ χωρίς έρωτα δεν είναι πάντα γελοίο. Αλλά είναι πολύ πιο γελοίος ο έρωτας χωρίς σεξ."

Βολίνσκι, Γάλλος σκιτσογράφος

  • 48 π.Χ. - Ο Ιούλιος Καίσαρας νικά τον Πομπήιο στην μάχη των Φαρσάλων.
    378 - Μάχη της Αδριανούπολης: Ο Ρωμαϊκός στρατός υπό τον Αυτοκράτορα Ουάλη ηττάται από τους Βισιγότθους. Ο Ουάλης σκοτώνεται μαζί με τα 2/3 του στρατού του.
    1945 - Η δεύτερη ατομική βόμβα πέφτει στο Ναγκασάκι

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v