10 χρόνια WikiPedia: Εγκυκλοπαιδική… γιορτή

Η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια στην οποία προστρέχουμε για γνώση «λίγων κλικ» γίνεται αυτό το Σάββατο δέκα ετών. Η WikiPedia ετοιμάζει για τα γενέθλιά της εκπλήξεις και events για όλους τους συντάκτες της αλλά και τους απλούς αναγνώστες της. Happy Wikiday!
10 χρόνια WikiPedia: Εγκυκλοπαιδική… γιορτή
του Γιώργου Κόκουβα

Πόσοι από εσάς αντισταθήκατε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε σαν πηγή μιας εργασίας σας τις πολύτιμες πληροφορίες της; Πόσες φορές δεν σας έσωσε, όταν ψάχνατε τον σκηνοθέτη εκείνης της ταινίας που έπρεπε να αναφέρετε τυχαία στο chat; Για όλα αυτά και ακόμη περισσότερα θα έπρεπε να ευχαριστήσουμε την WikiPedia, την ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια την οποία συγγράφουμε εμείς οι ίδιοι. Αυτό το Σάββατο έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε.

Αν επισκεφθείτε αυτές τις ημέρες την WikiPedia –ή το ελληνικό «παιδάκι» της, την Βικιπαίδεια, θα δείτε πάνω-πάνω να φιγουράρει το εξής μήνυμα: «Γιορτάζουμε την δέκατη επέτειο της WikiPedia. Θέλεις να συμμετάσχεις;» Πώς; θα ρωτήσετε εύλογα, για να πάρετε την απάντηση: Με τους παρακάτω τέσσερις τρόπους.

Συμμετέχοντας σε events
Με αφορμή τα δέκατα γενέθλιά της, οι φίλοι της WikiPedia σε κάθε χώρα του πλανήτη διοργανώνουν εορταστικά events. Στην χώρα μας, η Αθήνα και η Πάτρα κρατούν τα σκήπτρα των parties με τις εξής εκδηλώσεις:
- Το Σάββατο 15 Ιανουαρίου, στις 15.00, το R53 στην Πλάκα ανοίγει τις πόρτες του σε συντάκτες και χρήστες της Βικιπαίδειας που κατοικούν ή έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα, για μια wiki συνάντηση με εορταστικό χαρακτήρα και κερασμένα αναψυκτικά. Το event οργανώνει η ICCA, ένας εικαστικός, αρχιτεκτονικός και αστικής έρευνας οργανισμός. Μπορείτε να επιβεβαιώσετε την συμμετοχή σας στο [email protected] .
- Την ίδια ημέρα στην Πάτρα, θα λάβει χώρα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα events του σαββατοκύριακου: ένας editathon. Δύο Πατρινοί χρήστες της Βικιπαίδειας αποφάσισαν να διοργανώσουν στο café Σταθμός από τις 12 το μεσημέρι έναν μαραθώνιο συγγραφής για την αγαπημένη τους εγκυκλοπαίδεια. Όσοι συμμετέχουν, μπορούν να μεταφράζουν καταχωρίσεις από τις διεθνείς Wikis, ώστε να εμπλουτίσουν την ελληνική έκδοση, που μέχρι σήμερα μετρά περίπου 59.000 άρθρα. Go Patras!
- Την Κυριακή 16/1 στην Αθήνα, στις 12.30 το μεσημέρι και σε χώρο που θα ανακοινωθεί εδώ, άλλοι δύο δραστήριοι χρήστες καλούν τους υποστηρικτές της Βικιπαίδειας σε «βικισυνάντηση», μια άτυπη συγκέντρωση για φαγητό και ποτό.
- Την Δευτέρα 17/1, το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας διοργανώνει στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασ. Κων/νου 48, Αθήνα) και ώρα 17.30, μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση για το ευρύ κοινό, σχετικά με την φύση και την λειτουργία της Βικιπαίδειας, ενώ θα ακολουθήσει και workshop σύνταξης άρθρου.

Διοργανώνοντας το δικό σας event
Μην στέκεστε στα παραπάνω. Προλαβαίνετε, αν το θέλετε, να σκαρώσετε την δική σας συνάντηση-φόρο τιμής στην WikiPedia, δηλώνοντας εδώ το event σας. Αν σκοπεύετε, μάλιστα, να το διοργανώσετε αρκετές ημέρες μετά, τα κεντρικά της WikiPedia σας υπόσχονται δωρεάν kit με αναμνηστικά μπλουζάκια για την συνάντησή σας.

Στέλνοντας τις ευχές και τις σκέψεις σας
Όσοι βρίσκεστε μακριά από τα wiki-events των ημερών, αλλά θέλετε να δείξετε στην ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια την αγάπη σας, η WikiPedia φρόντισε να έχετε την ευκαιρία. Πατώντας εδώ, μπορείτε να μοιραστείτε τις σκέψεις σας, να θυμηθείτε συγκινητικά posts, να συντάξετε τα δικά σας top 10 άρθρων των τελευταίων δέκα χρόνων, καθώς και να δείτε συγκεντρωμένα τα «best of» των διεθνών εγκυκλοπαιδειών.

Χαρακτηριστικά, στην συγκεκριμένη σελίδα έχει συμπεριληφθεί ένα από τα πρώτα posts, που κάποιος από τους πρωτεργάτες της ιδέας δημοσίευσε πριν δέκα χρόνια: «Αυτή είναι η νέα WikiPedia! Το σκεπτικό εδώ είναι να γράψουμε μια ολοκληρωμένη εγκυκλοπαίδεια από το μηδέν… Μερικοί ίσως πιστεύουν πως πρόκειται για προσπάθεια χωρίς κανένα μέλλον, πως το αποτέλεσμα θα είναι απαραίτητα χάλια. Δεν είμαστε τόσο σίγουροι. Γι’ αυτό, ας στρωθούμε στην δουλειά».

Φιλοτεχνώντας

Εμπνευστείτε από τα λογότυπα που έφτιαξε η WikiPedia για την επέτειό της και βάλτε τους χρώμα ή κάντε το δικό σας «remix», όπως σας καλούν να κάνετε οι υπεύθυνοι. Θα βρείτε ότι χρειάζεστε εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v