ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Τανζανία: Περισσότερα εμπόδια στον δρόμο του Serengeti

Όλο και περισσότερους επικριτές βρίσκει το πλάνο της Τανζανίας να δημιουργήσει αυτοκινητόδρομο που θα διασχίζει το Προστατευόμενο Πάρκο Serengeti, οι οποίοι μιλούν για ανεπίτρεπτη οικολογική καταστροφή.

Τανζανία: Περισσότερα εμπόδια στον δρόμο του Serengeti

Ένα ακόμα «όχι» προστίθεται στις φωνές όλων αυτών που αντιτίθενται στην δημιουργία αυτοκινητόδρομου στην Τανζανία, ο οποίος θα διασχίζει το πολύτιμο οικολογικό πάρκο της χώρας, Serengeti: Πρόκειται για το Αφρικανικό Δίκτυο για την Ευημερία της Άγριας Ζωής (ANAW), το οποίο δήλωσε την Τετάρτη ότι θα καταφύγει στο Δικαστήριο της Ανατολικής Αφρικής, προκειμένου να «απαγορευτεί στην Ενωμένη Δημοκρατία της Τανζανίας να κατασκευάσει αυτοκινητόδρομο, ο οποίος θα περνά διαμέσου της Προστατευόμενης Περιοχής του Πάρκου Serengeti».

Το Αφρικανικό Δίκτυο υποστηρίζει πως ο δρόμος αυτός, ο οποίος θα κόψει το βόρειο τμήμα του τανζανικού πάρκου στα δύο, είναι παράνομος, καθώς παραβιάζει τις διατάξεις της Συνθήκης της Κοινότητας Χωρών της Ανατολικής Αφρικής. Λέει, επίσης, πως η Τανζανία έχει σκοπό να προχωρήσει με το εν λόγω project, παρά την σωρεία αρνητικών επιπτώσεων που όπως όλες οι μελέτες δείχνουν αυτό θα έχει. Κάποιες μόνο από αυτές τις επιπτώσεις, σύμφωνα με τo ANAW θα είναι η αύξηση της λαθροθηρίας, η παρεμπόδιση ενός βασικού άξονα μετανάστευσης άγριων ζώων, η αύξηση της θνησιμότητας λόγω σύγκρουσης με μεταφορικά μέσα και η επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα.

Οι υποστηρικτές του εγχειρήματος, από την Κυβέρνηση της Τανζανίας, ωστόσο, επιμένουν ότι ο εν λόγω δρόμος θα ενώσει κάποιες από τις πιο απομακρυσμένες και υπανάπτυκτες κοινότητες της χώρας με μεγαλύτερα κέντρα και ότι έχει έρθει η στιγμή η χώρα να αρχίσει να ενδιαφέρεται για τον πληθυσμό της, όσο ενδιαφέρεται και για την άγρια πανίδα της.

Οι επικριτές πάντως λένε ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταστραφεί ένα από τα σπουδαιότερα φυσικά θεάματα του πλανήτη: η ετήσια μεγάλη μετανάστευση των άγριων ζώων, η οποία πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι από το πάρκο προς τους βοσκότοπους της Κένυας. Πιστεύουν δε ότι το αποτέλεσμα του project θα είναι αντίστροφο από αυτό που υπόσχεται: ότι ένα βασικό τουριστικό αξιοθέατο της χώρας θα χάσει την αξία του και ότι πολλοί κάτοικοι από τις γύρω κοινότητες θα βρεθούν χωρίς δουλειά.

E.M.
Πηγή:
AFP.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Το σεξ χωρίς έρωτα δεν είναι πάντα γελοίο. Αλλά είναι πολύ πιο γελοίος ο έρωτας χωρίς σεξ."

Βολίνσκι, Γάλλος σκιτσογράφος

  • 48 π.Χ. - Ο Ιούλιος Καίσαρας νικά τον Πομπήιο στην μάχη των Φαρσάλων.
    378 - Μάχη της Αδριανούπολης: Ο Ρωμαϊκός στρατός υπό τον Αυτοκράτορα Ουάλη ηττάται από τους Βισιγότθους. Ο Ουάλης σκοτώνεται μαζί με τα 2/3 του στρατού του.
    1945 - Η δεύτερη ατομική βόμβα πέφτει στο Ναγκασάκι

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v