Σεξουαλικότητα: Αναδείξτε την τίγρη που κρύβεται μέσα σας

Η σεξουαλικότητα δεν είναι κάτι που ενεργοποιείται και απενεργοποιείται, αλλά που καλλιεργείται, με το να έρθουμε πιο κοντά με το σώμα μας. Αυτό τουλάχιστον, συνιστούν οι ειδικοί, οι οποίοι προτείνουν «συνταγές» για να νιώσουμε σέξι ξανά.
Σεξουαλικότητα: Αναδείξτε την τίγρη που κρύβεται μέσα σας
Το πρόβλημα της σταδιακής μείωσης της σεξουαλικότητας δεν είναι ασύνηθες, ενώ συναντάται εντονότερα σε γυναίκες και λιγότερο σε άνδρες, όταν έρχεται η στιγμή που συνειδητοποιούν πως υπήρχε, κάποτε, καιρός που ήθελαν πολύ να κάνουν σεξ• που ανυπομονούσαν να έρθει η στιγμή για να βρεθούν ξανά στο κρεβάτι με τον σύντροφό τους και μόνο στην σκέψη ένιωθαν ανατριχίλα. Τώρα το Ελλάδα Έχεις Ταλέντο, στον καναπέ, τρώγοντας πατατάκια ακούγεται πολύ πιο ελκυστική ιδέα. Τι απέγινε το σέξι πλάσμα που φλέρταρε και «έπαιζε» αδιακρίτως; Οι ειδικοί λένε πως είναι ακόμα εκεί –αρκεί να ψάξουμε λίγο για να το βρούμε.

Η μητρότητα είναι ένας από τους πρώτους παράγοντες που επηρεάζουν την σεξουαλικότητα μιας γυναίκας, σύμφωνα με τους επιστήμονες. «Η Ελληνίδα όταν γεννήσει γίνεται μόνο ...μάνα και τις περισσότερες φορές ξεχνάει την εικόνα της ως γυναίκας», λέει σε σχετικό άρθρο του στο Iatronet.gr ο νευρολόγος – ψυχίατρος και ειδικός σε θέματα σεξολογίας, κ. Θάνος Ασκητής. «Η μειωμένη ή παντελής έλλειψη επιθυμίας παρουσιάζεται σε πολλούς άντρες και γυναίκες που δουλεύουν πολλές ώρες και υποφέρουν από άγχος», προτείνει από την πλευρά της η ψυχοθεραπεύτρια – συμβουλευτική ψυχολόγος κ. Χριστίνα Βλαχοπούλου, ενώ προσθέτει στους λόγους που οδηγούν σε «σεξουαλική ανορεξία» την κατάθλιψη, την χαμηλή αυτοεκτίμηση, το πένθος αλλά και διάφορες φαρμακευτικές αγωγές.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος που μία γυναίκα -ή και ένας άνδρας- δεν αισθάνεται πια σέξι, όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι μπορεί να αλλάξει. Όχι, όμως, από την μια στιγμή στην άλλη, αλλά με υπομονή και σωστή εγκεφαλική εξάσκηση. Ο αμερικανός καθηγητής ψυχιατρικής Scott Haltzman, συγγραφέας του βιβλίου «The Secrets of Happily Married Women», αναφέρει στο κεφάλαιο σχετικά με το σεξ ότι «πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που σκέφτεται κανείς το σεξ. Πολλές γυναίκες το αντιλαμβάνονται ως κάτι στο οποίο αυτές δίνουν και αυτός παίρνει. Αντίθετα, πρέπει εκείνες να μπουν στην θέση του «παραλήπτη» και να νιώσουν προνομιούχες». Εξηγεί, λοιπόν, ότι από την στιγμή που θα αρχίσουμε να βλέπουμε το σεξ ως προσωπική απόλαυση, θα αρχίσουμε να αλλάζουμε τον τρόπο ζωής μας και να απολαμβάνουμε παράλληλα κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας: αυτά που τρώμε, που βλέπουμε, που ακούμε… Εύκολο να το λέει. Στην πράξη, όμως, τι γίνεται;

Συγκεντρώσαμε απόψεις Ελλήνων και ξένων ειδικών για τις κινήσεις και τις αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε στον τρόπο ζωής μας, προκειμένου να νιώθουμε πιο σεξουαλικοί, και σας παροτρύνουμε να τις εφαρμόσετε. Να κάνετε, τουλάχιστον, την αρχή και θα δείτε ότι σιγά-σιγά το σεξ θα φέρνει σεξ.

1. Θυμηθείτε την τελευταία φορά: Την τελευταία πραγματικά καλή σεξουαλική εμπειρία που θα σας «ανοίξει την όρεξη», ώστε να θέλετε να νιώσετε ξανά έτσι, όπως συμβουλεύει η αμερικανίδα ψυχολόγος δρ. Gail Saltz, στο βιβλίο της «The Ripple Effect: How Better Sex Can Lead to a Better Life».

2. Αγγίξτε τον εαυτό σας: Η συμβουλευτική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια κ. Ειρήνη Τζελέπη εξηγεί ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν βιώσει σχέσεις εγγύτητας, είτε με τον εαυτό τους είτε με άλλους, με αποτέλεσμα το σώμα τους να λειτουργεί «ως ένα είδος ψυχικής θωράκισης που δεν πλησιάζεται, δεν προσεγγίζεται και, κυρίως, δεν επιθυμεί να έρθει σε επαφή με κανέναν». Θα καταλάβετε αν σας συμβαίνει κάτι τέτοιο από τον τρόπο, παραδείγματος χάριν, που κάνετε μπάνιο: αν κάνετε γρήγορα και άτσαλα ή αν αφιερώνετε χρόνο στο να κάνετε μασάζ στο δέρμα σας. Δοκιμάστε τον δεύτερο τρόπο και θα δείτε πόσο πιο ζωντανό θα νιώσετε το σώμα σας.

3. Δείτε κάτι που σας «ανάβει»: Είτε πρόκειται για κάποια κατεξοχήν ερωτική ταινία είτε για έναν ηθοποιό που θεωρείτε σούπερ σεξουαλικό. Γιατί νομίζετε ότι οι άνδρες βλέπουν τόσο παθιασμένα πορνό; Έρευνα που πραγματοποιήθηκε πριν μερικούς μήνες (και δημοσιεύσαμε εδώ) λέει ότι «ο σεξουαλικός ερεθισμός που προκαλείται από το πορνό συνδέεται με τους κατοπτρικούς νευρώνες του εγκεφάλου, αυτούς που προκαλούν τη μηχανική επανάληψη μιας πράξης που εκτυλίσσεται μπροστά μας». Συνεπώς, βλέπουν σεξ για να κάνουν σεξ. Δοκιμάστε το –είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα «πιάσει».

4. Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους/άλλες: Για την ακρίβεια, πετάξτε τους καταλόγους μαγιό που σας θυμίζουν ότι δεν είστε μοντέλο και δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσετε μέση δαχτυλίδι, για δύο λόγους: πρώτον, γιατί δεν φαντάζεστε πόσο διαφορετικά είναι τα μοντέλα στην πραγματικότητα και, δεύτερον, γιατί μπορεί κάποτε να αποκτήσετε μέση δαχτυλίδι, αρκεί να το πάρετε απόφαση. «Η χαμηλή αυτοεκτίμηση ξεκινά κοιτάζοντας τον εαυτό μας στον καθρέφτη και συγκρίνοντάς τον με τα πρότυπα. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης και η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι ο κύριος εχθρός του σεξουαλικού μας εγώ και της ερωτικής μας επιθυμίας», υποστηρίζουν η ψυχολόγος κ. Μαρία Μαυροφείδη και ο επίκουρος καθηγητής Γυναικολογίας κ. Ζήσης Παπαθανασίου, από το Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο.

5. Πετάξτε τις φόρμες: Ουσιαστικά πετάξτε όλα τα ρούχα που σας κάνουν να νιώθετε σαν τσουβάλι. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κυκλοφορείτε στο σπίτι με ζαρτιέρες, αλλά με ρούχα που σας κάνουν να νιώθετε άνετα και που αναδεικνύουν τα πιο ελκυστικά σημεία του σώματός σας. Επιπλέον, ανανεώστε τα εσώρουχά σας, αγοράζοντας νέα, πιο ελκυστικά, που θα θέλετε και οι ίδιες να επιδείξετε, και τονίστε τα όμορφα σημεία σας: π.χ. τα μάτια σας, επιλέγοντας χρώματα που σας ταιριάζουν. Και κάτι ακόμα: Στο σπίτι, όταν είστε μόνοι, δεν χρειάζονται πολλά ρούχα.

6. Ασκηθείτε: Αν δεν έχετε καλή φυσική κατάσταση και αντοχές είναι σχεδόν αδύνατο να απολαύσετε το σεξ. Μία από τις σημαντικότερες συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί για αύξηση της σεξουαλικότητας είναι η άσκηση, και αυτό γιατί με τον ιδρώτα εκλύονται ενδορφίνες, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να διεγείρουν τον οργανισμό, κάνοντάς μας να νιώθουμε πιο ρωμαλέοι και ακμαίοι. Αντιστρόφως, το σεξ ωφελεί την φυσική κατάσταση και την υγεία. Ο μαιευτήρας χειρούργος γυναικολόγος κ. Νίκος Ιωσηφίδης εξηγεί ότι «η υγιής σεξουαλική ζωή προσφέρει στον οργανισμό σημαντικά πλεονεκτήματα: Αύξηση της παραγωγής τεστοστερόνης και στα δύο φύλα, απώλεια βάρους και βελτίωση της φυσικής κατάστασης, μείωση του κινδύνου κατάθλιψης, βελτίωση της οσμής και των άλλων αισθήσεων κ.α.»

7. Αναπνεύστε: Στην ανατολίτικη φιλοσοφία η αναπνοή είναι το άλφα και το ωμέγα για καλή ψυχική υγεία. Ο Αμερικανός ψυχολόγος Sandor Gardos λέει για την ακρίβεια ότι «οι σωστές αναπνοές βελτιώνουν και ενισχύουν την σύνδεση μυαλού-σώματος». Στην πραγματικότητα, αυτό μεταφράζεται ως εξής: Αφιερώστε μερικά λεπτά μέσα στη μέρα για να χαλαρώσετε. Κλείστε τα μάτια και αναπνεύστε αργά και βαθιά. Αδειάστε το μυαλό σας από κάθε σκέψη και προσπαθήστε να σκεφτείτε πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε όμορφα. Όπως λέει και ο Gardos, «όταν είμαστε χαλαροί είναι πιο εύκολο να έρθουμε σε επαφή με την εσωτερική μας σεξουαλικότητα».

8. Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας: Αυτό μπορεί να σημαίνει από μία επίσκεψη σε ένα πολυτελές spa, μετά την οποία θα νιώθετε χαλάρωση, αναζωογόνηση και ευεξία, έως ιδιωτικά μαθήματα χορού. Όταν κάνουμε κάτι μόνο για εμάς -όπως συνηθίζαμε ως singles- νιώθουμε έστω για μερικά δευτερόλεπτα πάλι αυτή την ανεμελιά, η οποία στα μάτια του άλλου μπορεί να αποβεί ελκυστική. Επιστρέφοντας σπίτι, μετά από μερικές ώρες προσωπικής ευχαρίστησης, νιώθουμε πραγματικά άλλοι άνθρωποι. Πόσο μάλλον όταν τις ώρες αυτές έχουμε φροντίσει τον εαυτό μας και θέλουμε αυτό να το αντιληφθεί και ο/η σύντροφός μας.

9. Μιλήστε ερωτικά: Ουσιαστικά εκφράστε όλα αυτά που θέλετε και νιώθετε με λόγια που να διεγείρουν και εσάς και τον/την σύντροφό σας. Όχι, όμως, με λόγια ψεύτικα και ξένα. Ο Θάνος Ασκητής λέει ότι «Πόσο μιλάει με τα δικά του λόγια [ο ενήλικας], και πόσο τα αισθάνεται, χωρίς να λέει λέξεις που είναι ξένες προς αυτόν;» και τονίζει πόσο σημαντικό είναι να δημιουργεί ο κάθε άνθρωπος το δικό του ερωτικό λεξιλόγιο. Συνεχίζει εξηγώντας «Ο ερωτικός μας λόγος μπλέκεται μέσα στο μεθύσι των αισθήσεων, ενώ λέξεις, εικόνες, επαφές γίνονται ένα σημαντικό στοιχείο ταύτισης των δύο ερωτευμένων. Μιλάμε μεταξύ μας χωρίς όρια, χωρίς ντροπές, χωρίς προσποίηση λέμε αυτό που 'εγώ νιώθω για σένα', 'αυτό που εσύ νιώθεις για μένα'».

10. Κρατήστε μερικά μυστικά: Ακόμα και από τον/την σύντροφό σας. Αφήστε, για παράδειγμα, να υπονοηθεί ότι αυτός ο συνάδελφος στο γραφείο σας φλερτάρει στενά, αλλά μην το κάνετε θέμα. Αν, μάλιστα, είναι αλήθεια μην διστάσετε να φλερτάρετε και εσείς –εφόσον, φυσικά, γνωρίζετε τα όριά σας. Το φλερτ με έναν ξένο και η αποδοχή του θαυμασμού του μπορεί να εκτινάξει την αυτοπεποίθησή σας, αλλά και την διάθεσή σας για σεξ. Αυτό, όμως, δεν χρειάζεται να το γνωρίζει κανένας άλλος.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v