ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Η γκρίνια κάνει καλό!

Προσεκτικότερη σκέψη, καλύτερη αντίληψη των γεγονότων και περισσότερες επικοινωνιακές ικανότητες έχουν οι κακοδιάθετοι άνθρωποι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Η γκρίνια κάνει καλό!

Έχετε κακή διάθεση; Μην ανησυχείτε: σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, σας κάνει καλό. Ένας Αυστραλός ψυχολόγος ανακάλυψε πρόσφατα ότι η κακή διάθεση μας βοηθά να σκεφτόμαστε πιο καθαρά.

Σε αντίθεση με τους ενοχλητικά θετικούς ανθρώπους, οι γκρινιάρηδες είναι καλύτεροι στη λήψη αποφάσεων και λιγότερο εύπιστοι, όπως έδειξαν τα πειράματά του. Ενώ τα χαρούμενα συναισθήματα ενισχύουν τη δημιουργικότητα, η «μαυρίλα» δημιουργεί προσήλωση και προσεκτικά σκέψη, όπως δήλωσε ο καθηγητής Joe Forgas στο Australian Science.

Ο Forgas, ερευνητής του Πανεπιστημίου του New South Wales, υποστηρίζει ότι οι αρνητικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν καλύτερα τις απαιτητικές καταστάσεις στη ζωή τους, γιατί το μυαλό τους είναι εκπαιδευμένο να λειτουργεί με στρατηγικές επεξεργασίας πληροφοριών.

Για την έρευνα του, ο καθηγητής ζήτησε από εθελοντές να παρακολουθήσουν διαφορετικές ταινίες και να συγκεντρωθούν σε συγκεκριμένα θετικά ή αρνητικά γεγονότα της ζωής τους, έτσι ώστε η διάθεση κάποιων εξ αυτών να είναι καλή, και κάποιων άλλων όχι.

Εν συνεχεία, τους ζήτησε να συμμετέχουν σε μια σειρά ασκήσεων, οι οποίες περιλάμβαναν την αξιολόγηση της αληθοφάνειας των αστικών θρύλων και την περιγραφή γεγονότων στα οποία είχαν υπάρξει αυτόπτες μάρτυρες. Όσοι ήταν κακοδιάθετοι τα πήγαν πολύ καλύτερα από τους υπόλοιπους στο τεστ: έκαναν λιγότερα λάθη και ήταν καλύτεροι συνομιλητές.

Όπως δήλωσε ο Καθηγητής Forgas, «ενώ η θετική διάθεση φαίνεται να καλλιεργεί την δημιουργικότητα, την ευελιξία και τη συνεργασία, η κακή διάθεση πυροδοτεί πιο συγκεντρωμένη, προσεκτική σκέψη, και μεγαλύτερη προσοχή στον έξω κόσμο». Η έρευνα κατέληξε επίσης ότι οι θλιμμένοι άνθρωποι εκφράζονταν καλύτερα στο γραπτό λόγο.

Προηγούμενη έρευνα του καθηγητή Foster έχει συσχετίσει τον καιρό με την αποδοτικότητα της μνήμης των ανθρώπων. Σύμφωνα με αυτήν, ο συννεφιασμένος, γκρίζος ουρανός οξύνει τη μνήμη, ενώ οι ηλιόλουστες ημέρες μας κάνουν ξεχασιάρηδες. Κι αυτό ενδέχεται να εξηγεί τη διαφορά παραγωγικότητας μεταξύ Βορρά και Νότου.

Η.Κ.
Πηγή: BBC News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Το σεξ χωρίς έρωτα δεν είναι πάντα γελοίο. Αλλά είναι πολύ πιο γελοίος ο έρωτας χωρίς σεξ."

Βολίνσκι, Γάλλος σκιτσογράφος

  • 48 π.Χ. - Ο Ιούλιος Καίσαρας νικά τον Πομπήιο στην μάχη των Φαρσάλων.
    378 - Μάχη της Αδριανούπολης: Ο Ρωμαϊκός στρατός υπό τον Αυτοκράτορα Ουάλη ηττάται από τους Βισιγότθους. Ο Ουάλης σκοτώνεται μαζί με τα 2/3 του στρατού του.
    1945 - Η δεύτερη ατομική βόμβα πέφτει στο Ναγκασάκι

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v