Athens Pride 2010: Γιορτή υπερηφάνειας στο κέντρο της Αθήνας

Χρωματιστά φρουφρού, συναυλίες και αντι-σεξιστικά συνθήματα. Το ετήσιο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας του περασμένου Σαββάτου τα είχε όλα. Βρεθήκαμε εκεί και εξασφαλίσαμε αποκλειστικά στιγμιότυπα.
Athens Pride 2010: Γιορτή υπερηφάνειας στο κέντρο της Αθήνας
της Έλενας Μπούλια

Σάββατο απόγευμα και η πλατεία Κλαυθμώνος πλημμυρίζει μουσικές και τραγούδια. Έχει μόλις ξεκινήσει το 6ο συνεχόμενο Athens Pride και εκατοντάδες υπερήφανοι για την σεξουαλική τους ταυτότητα συμπολίτες μας ετοιμάζονται για ένα ακόμα φεστιβάλ, το οποίο σκοπό έχει να βροντοφωνάξει τα κοινωνικά τους δικαιώματα. Να υπενθυμίσει σε όλους «Είμαστε Εδώ. Είμαστε Παντού».

Βρεθήκαμε στο Athens Pride 2010, μιλήσαμε με τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες από διάφορες πολιτικές και κοινωνικές ομάδες, απολαύσαμε την συναυλία της Τάμτα, απορήσαμε με την θεολόγο Ελένη Λουκά, η οποία επιχείρησε να χαλάσει τη μεγάλη αυτή γιορτή και περπατήσαμε δίπλα στην μεγάλη -πολύ μεγαλύτερη από τις προβλέψεις μας- παρέλαση, μετά την ολοκλήρωση της οποίας ακολούθησε συναυλία με την Έλενα Παπαρίζου.

Βασικό ζητούμενο του Athens Pride, όπως ανέφεραν διάφοροι ομιλητές στους χαιρετισμούς τους, είναι, πέρα από τον εορτασμό της λεσβιακής, γκέι, αμφιφυλικής και τρανσεξουαλικής διαφορετικότητας, η προβολή και διεκδίκηση των δικαιωμάτων για τις ιδιαίτερες αυτές ομάδες. Πιο συγκεκριμένα, η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης ώστε να καλύπτει και τα γκέι ζευγάρια είναι αυτή τη στιγμή η πλέον πολυπόθητη αλλαγή στη νομοθεσία. Άλλωστε, οι δύο πολιτικοί γάμοι που πραγματοποιήθηκαν πρόπερσι το καλοκαίρι στην Τήλο, ανάμεσα σε δύο γκέι ζευγάρια, κρίθηκαν τελικά ανυπόστατοι και ανύπαρκτοι, ενώ τα ζευγάρια συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωπα με την δικαιοσύνη.

Η γιορτή των λεσβιών, των γκέι, των αμφι και των τρανς, όταν πλέον ολοκληρώθηκε και η παρέλαση, η οποία έκανε μία στάση έξω από το καμένο κτίριο της Marfin στην Σταδίου, άλλη μία έξω από την Βουλή και μία τελευταία έξω από το Ε.Σ.Ρ., κατέληξε τελικά σε ένα μεγάλο πάρτι. Αρκετά πιο… queer από αυτό που μπορεί ο συντηρητικός μικροαστός να αντέξει, αλλά οπωσδήποτε εύθυμο και ιδιαίτερα κοινωνικοποιημένο, με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προάσπιση της ταυτότητας του κοινωνικού φύλου να αποτελούν βασικά συνθήματα των συμμετεχόντων.

Δείτε αποσπάσματα από το Athens Pride 2010

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v