ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Γυμνή ποδηλατοδρομία: Τόπο στη φύση!

Με αιτήματα την ένταξη του ποδηλάτου στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τη δημιουργία ποδηλατόδρομων, έξι ακτιβιστικές ομάδες κατεβαίνουν σήμερα γυμνές με τα ποδήλατά τους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Γυμνή ποδηλατοδρομία: Τόπο στη φύση!

Τι κάνεις όταν πορείες και διαμαρτυρίες γίνονται καθημερινό φαινόμενο και δεν τραβούν πια την προσοχή κανενός; Βγαίνεις από τα ρούχα σου. Στην κυριολεξία. Βρίσκεις έναν πρωτότυπο, στα όρια του προκλητικού, τρόπο να διαμαρτυρηθείς. Αυτό σκέφτηκε η ομάδα που διοργανώνει, εδώ και τρία χρόνια, τη Γυμνή Ποδηλατοδρομία στη Θεσσαλονίκη.

Με αιτήματα τα οποία περιλαμβάνουν νομοσχέδια για την ένταξη του ποδήλατου στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ασφαλές και ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατόδρομων, ευνοϊκές ρυθμίσεις στον ΚΟΚ και μεταφορά ποδηλάτων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, έξι ακτιβιστικές ομάδες κατεβαίνουν σήμερα το απόγευμα, στις 20.00, γυμνές με τα ποδήλατά τους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Και γιατί γυμνή, και όχι ποδηλατοδρομία σκέτο; «Γιατί έχει αντιστραφεί η έννοια της αξιοπρέπειας και πλέον θεωρούμε το γυμνό σώμα αναξιοπρεπές και τον οδηγό αυτοκινήτου που ρυπαίνει αναξιοπρεπή» εξηγούν οι διοργανωτές. «Γιατί το σώμα μας είναι ό,τι πιο φυσικό έχουμε και σίγουρα πιο όμορφο από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων μας. Και, τέλος, γιατί θέλουμε να αφυπνίσουμε τόσο τους πολίτες όσο και την πολιτεία για τη χρήση του ποδήλατου ως μέσου μετακίνησης».

Καθότι, βέβαια, δύσκολα παίρνει κανείς την απόφαση να κάνει πετάλι ολόγυμνος στο κέντρο μιας πόλης, οι διοργανωτές διευκρινίζουν ότι οι ποδηλάτες μπορούν να είναι όσο γυμνοί θέλουν: με body painting, με μαγιό, με μάσκες, περούκες, ή αξεσουάρ.

Η πρωτοβουλία για τη Διεθνή Γυμνή Ποδηλατοδρομία ξεκίνησε το 2004 στο Βανκούβερ του Καναδά για την προώθηση του ποδηλάτου ως μέσο μετακίνησης, την απεξάρτηση του δυτικού πολιτισμού από το πετρέλαιο, τη στήριξη της οικολογίας και την απενοχοποίηση του γυμνού σώματος. Γυμνές ποδηλατοδρομίες διοργανώνουν κάθε χρόνο εβδομήντα πόλεις σε όλον τον πλανήτη.

Στη Θεσσαλονίκη, η πρώτη γυμνή ποδηλατοδρομία πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουνίου 2008, και η δεύτερη στις 4 Ιουνίου 2009.

Περιμένουμε ανάλογες πρωτοβουλίες και στην Αθήνα.

Η.Κ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ποιος είπε ότι δεν έχουν φτιαχτεί ακόμα μηχανές του χρόνου; Ήδη υπάρχουν. Λέγονται βιβλία."

Robert Benchley, Αμερικανός αρθρογράφος

 • 532 — Καταστέλλεται η Στάση του Νίκα.
  1823 — Το Ναύπλιο ορίζεται έδρα της ελληνικής κυβέρνησης.
  1896 — Γίνεται η παρουσίαση της πρώτης μηχανής ακτινών Χ στη Νέα Υόρκη.
  1923 — Η Ελλάδα γίνεται η τελευταία χώρα που υιοθετεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Τίθεται σε ισχύ την 16η Φεβρουαρίου, η οποία γίνεται η 1η Μαρτίου με το νέο ημερολόγιο.
  1965 — Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύονται στους Δελφούς.
  1996 — Ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται πρωθυπουργός, με 86 έναντι 75 ψήφους του Άκη Τσοχατζόπουλου, στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v