Επιστρέφουν στις πτήσεις τα «ύποπτα» μπουκαλάκια

Η τρέχουσα απαγόρευση της μεταφοράς υγρών στις χειραποσκευές των ιπτάμενων ταξιδιωτών πρόκειται να αρθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2013 για τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιστρέφουν στις πτήσεις τα «ύποπτα» μπουκαλάκια
Μέχρι τον Απρίλιο του 2013 η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει άρει την τρέχουσα απαγόρευση της μεταφοράς υγρών στις χειραποσκευές των ιπτάμενων ταξιδιωτών, η οποία είχε επιβληθεί για λόγους ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα.

Ως εκ τούτου, τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια θα πρέπει να τοποθετήσουν νέα τεχνολογικά μέσα, τα οποία θα έχουν την δυνατότητα να ανιχνεύουν υγρούς εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Η απαγόρευση των υγρών στα αεροδρόμια ξεκίνησε να ισχύει στην Ευρώπη το 2006, όταν η βρετανική αστυνομία ανακάλυψε επιχείρηση της al Qaeda να πλήξει δια-ατλαντικές πτήσεις προς Βόρεια Αμερική, «χτυπώντας» τις με βόμβες φτιαγμένες από υγρά εκρηκτικά.

Επιπλέον, τον περασμένο Σεπτέμβρη, τρεις Βρετανοί φυλακίστηκαν ισόβια καθώς προγραμμάτιζαν να καταστρέψουν τουλάχιστον επτά αεροπλάνα, τα οποία μετέφεραν περισσότερους από 200 επιβάτες το κάθε ένα, χρησιμοποιώντας εκρηκτικά που είχαν κρύψει σε μπουκάλια αναψυκτικών.

Οι κανόνες ασφαλείας αυτή την στιγμή δημιουργούν σκηνές εκνευρισμού στα γραφεία ασφαλείας των αεροδρομίων, από επιβάτες που αναγκάζονται να πετούν συσκευασίες πόσιμων υγρών, μπουκάλια με αρώματα, ακόμα και αντηλιακά, πριν επιβιβαστούν στην πτήση τους.

«Έως τις 29 Απριλίου 2011, το αργότερο, όλα τα υγρά θα επιτρέπονται στις αποσκευές της καμπίνας, αφού πρώτα ελεγχθούν από ειδικό μηχάνημα», είπε σε δήλωσή του εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το προκαταρκτικό στάδιο της αλλαγής θα ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2011, οπότε μπουκάλια από ποτά και αρώματα των duty free, τα οποία αγοράζονται σε αεροδρόμια τρίτων χωρών (εκτός Ε.Ε.) ή σε πτήσεις αεροπορικών εταιριών από τρίτες χώρες και μεταφέρονται σε αεροστεγώς κλεισμένες τσάντες θα επιτρέπονται και θα περνούν από έλεγχο.

Αυτή την στιγμή, τέτοια υγρά επιτρέπονται σε χειραποσκευές μόνο αν έχουν αγοραστεί από τις εξής τέσσερις χώρες: Η.Π.Α., Καναδάς, Σιγκαπούρη και Κροατία.

Πηγή: Reuters.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v