Adipur: Η πόλη του Σαρλό

"Ζωντανό μουσείο" του Τσάρλι Τσάπλιν αποτελεί η ινδική πόλη Adipur. Εκεί το πολυάριθμο fan club του Σαρλό γιορτάζει τα γενέθλια του μεγάλου δημιουργού κυκλοφορώντας με το μουστάκι, τα ρούχα και το περπάτημά του!
Adipur: Η πόλη του Σαρλό
Αγόρια και κορίτσια, νέοι και γέροι, άνδρες και γυναίκες, όλοι με ένα κοινό σημείο αναφοράς: τον υπέρμετρο θαυμασμό τους για τον σταρ του βωβού κινηματογράφου Charlie Chaplin, γεμίζουν κάθε χρόνο τους δρόμους της Adipur στην Ινδία, μιμούμενοι τον κινηματογραφικό «αλητάκο».

Μικρό μουστάκι, μαύρο καπέλο, λευκό πουκάμισο και μαύρο κουστούμι, ίδιες κινήσεις, ίδια συμπεριφορά. Το fan club του Charlie Chaplin στην Adipur αριθμεί τουλάχιστον διακόσια μέλη ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Αυτό που τους ενώνει είναι η αγάπη τους για τις ταινίες του «Σαρλό» και για αυτό από το 1973 φροντίζουν να γιορτάζουν κάθε χρόνο τα γενέθλιά του στις 18 Απριλίου.

Η λέξη «γιορτάζουν» είναι μάλλον λίγη για να περιγράψει το... κατανυκτικό κλίμα που επικρατεί στο χωριό με παρελάσεις, παραδοσιακούς χορούς ακόμα και περιφορές του αγάλματος του Σαρλό το οποίο τοποθετείται πάνω σε ένα κάρο που το σέρνει... καμήλα. Ο εορτασμός κορυφώνεται με όλους τους κατοίκους να ξεσαλώνουν σε ρυθμούς Bollywood και ντόπιους τραγουδιστές να τραγουδούν παραδοσιακές ινδικές μελωδίες.

«Ο αλητάκος πέθανε, ζήτω ο αλητάκος», φωνάζει ο Kishore Bhawsar, 52χρονος οδηγός λεωφορείου, ο οποίος μάλιστα έχει συνθέσει και ύμνο για τον αγαπημένο του ηθοποιό. Όπως λέει ο ίδιος στον δημοσιογράφο του BBC, η ζωή του άλλαξε αφού είδε τον «Χρυσοθήρα». «O Chaplin απορροφά την θλίψη και σε κάνει να γελάς. Ήταν ένας πραγματικός ποιητής», λέει.

Ένας άλλος οδηγός λεωφορείου και εξίσου φανατικός θαυμαστής του Chaplin, ο 70χρονος Arjunji Bhimji Fariya δηλώνει: «Είναι μια μέρα που περιμένουμε κάθε χρόνο. Είναι το μεγαλύτερο μας φεστιβάλ από κάθε άποψη». Είδε την πρώτη μικρού μήκους βωβή ταινία με τον Σαρλό στα δώδεκα του χρόνια, στο Πακιστάν και σήμερα είναι ένα από τα γηραιότερα μέλη του “Κύκλου του Charlie”, όπως ονομάζεται το fan club. «Περπατώ σαν τον Σαρλό τα τελευταία οχτώ χρόνια», δηλώνει με περίσσια υπερηφάνεια.

Η πόλη Adipur πάντως ήταν το τελευταίο μέρος που θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι θα «ανθίσει» αυτή η λατρεία προς το πρόσωπο του Chaplin. Μέχρι πρότινος, ήταν μια κοιμισμένη πόλη με πρόσφυγες από το Πακιστάν, γνωστή μόνο για το λιμάνι της. Οι μόλις δύο κινηματογραφικές αίθουσες της πόλης, πρόβαλαν κυρίως ταινίες του Bollywood. Αρκούσε ένας άνθρωπος για να ανακαλύψει τις ταινίες του Σαρλό και η... μανία δεν άργησε να έρθει.

Πρόκειται για τον Ashok Aswani, γιο φαρμακοποιού, ο οποίος εξεπλάγη όταν είδε την αφίσα του «Χρυσοθήρα» σε ένα κινηματογράφο του Όσλο και αποφάσισε να παρακολουθήσει την ταινία. Ξεχνώντας ότι έπρεπε να πάει στην δουλειά του, αγόρασε εισιτήριο και μπήκε μέσα στην αίθουσα. «Ένας νέος κόσμος μου άνοιξε τις πύλες του», λέει, «Η μουσική, οι τεχνικές, η φωτογραφία, όλα ήταν τόσο μοναδικά και σκέφτηκα: ‘Μήπως ο Chaplin ήταν μάγος;’».
 
Την ίδια μέρα, ο Aswani παρακολούθησε και τις τέσσερεις προβολές της ταινίας, με αποτέλεσμα να απολυθεί από την δουλειά του. Δεν φάνηκε να νοιάζεται και πολύ όμως. Η εμμονή του με τον ηθοποιό, τον έκανε να δώσει εξετάσεις για την μεγαλύτερη δραματική σχολή της Ινδίας, στην πόλη Pune. Τα κατάφερε, αλλά ύστερα από έξι μήνες αποβλήθηκε επειδή απέτυχε σε μερικά διαγωνίσματα. Επιστρέφοντας στην πόλη του, το Adipur, ο Aswani δημιούργησε τον «Κύκλο του Charlie», το 1973.

Από τότε ο «Κύκλος» έχει μεγαλώσει και σήμερα αριθμεί ήδη διακόσια μέλη. Μάλιστα, πρόσφατα αποτέλεσε βάση για ένα ντοκιμαντέρ από την Αυστραλή σκηνοθέτη Kathryn Millard.

Πηγή: Bbc News
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v