Νέα συσκευή θα επιτρέπει να... γίνετε αόρατοι!

Ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα ήρθε ο αόρατος μανδύας του Χάρι Πότερ, μετά την ολοκλήρωση της μελέτης Γερμανών επιστημόνων για την πρώτη συσκευή που καθιστά αόρατο ένα αντικείμενο χρησιμοποιώντας φως σε μήκη κύματος αόρατα στο ανθρώπινο μάτι.
Νέα συσκευή θα επιτρέπει να... γίνετε αόρατοι!
Ο μαγικός μανδύας του Χάρι Πότερ ίσως να μην απέχει πια πολύ από το να γίνει πραγματικότητα. Σύμφωνα με είδηση που δημοσίευσε σήμερα το BBC, επιστήμονες δημιούργησαν την πρώτη συσκευή που καθιστά ένα αντικείμενο αόρατο σε τρεις διαστάσεις.

Ο «μανδύας», σύμφωνα με την περιγραφή του περιοδικού Science, κατάφερε να κρύψει το αντικείμενο, χρησιμοποιώντας φως σε μήκη κύματος κοντά σε αυτά που είναι ορατά στο ανθρώπινο μάτι.

Μέχρι στιγμής, οι συσκευές που είχαν δημιουργηθεί για τον ίδιο σκοπό, κατάφερναν να κρύβουν αντικείμενα μόνο από μία πλευρά: ιδωμένο από οποιαδήποτε άλλη γωνία, το αντικείμενο που κάλυπταν παρέμενε ορατό.

«Πρόκειται για ένα μικρό αλλά πολύ σημαντικό βήμα προς τους πραγματικούς αόρατους μανδύες», δήλωσε ο Tolga Ergin, Γερμανός επιστήμονας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Karlsruhe, που ηγήθηκε της μελέτης. Προσέθεσε, δε, ότι ο «μανδύας» της ομάδας του βασίστηκε στην ιδέα ότι μπορείς να «μετασχηματίσεις το χώρο» με ένα υλικό.

Εκείνος και οι συνεργάτες του σχεδίασαν ένα φωτονικό μετα-υλικό το οποίο επηρέασε τη συμπεριφορά των ακτινών του φωτός. «Σκεπτόμενος τη μεταμόρφωση που θέλεις να πετύχεις, σχεδιάζεις το υλικό σου έτσι ώστε να τη μιμείται» εξηγεί.

Η βάση του σχεδίου είναι γνωστή ως «μανδύας χαλί», και είχε προταθεί για πρώτη φορά από τον Καθηγητή Sir John Pendry του Imperial College London, ο οποίος επίσης συμμετείχε στη μελέτη. «Εκείνος πρότεινε τη θεωρία ότι μπορείς να κρύψεις ένα αντικείμενο κάτω από ένα εξόγκωμα, και εν συνεχεία να εξαφανίσεις το εξόγκωμα» εξηγεί ο Ergin.

«Είναι σαν χαλί καθρέφτης. Αν κρύψεις ένα αντικείμενο από κάτω, δημιουργείται ένα εξόγκωμα, οπότε αυτό που βλέπεις είναι μια παραμόρφωση στην αντανάκλαση του αντικειμένου. Εμείς βάζουμε τον καθρέφτη – χαλί πάνω από το εξόγκωμα, έτσι ώστε να αλλάζει την κατεύθυνση του φωτός και οι παραμορφώσεις να εξαφανίζονται. Δημιουργείται, έτσι, η εντύπωση ότι ο καθρέφτης τον οποίο κοιτάζεις είναι επίπεδος».

Το «κόλπο» εδώ είναι η αλλαγή της ταχύτητας και της κατεύθυνσης στην οποία το φως «ταξιδεύει» δια μέσω του υλικού. Οι επιστήμονες το πέτυχαν χρησιμοποιώντας πολυμερείς κρυστάλλους, αποτελούμενους από μικροσκοπικές ράβδους.

Αλλάζοντας την ανακλαστικότητα της επιφάνειας του εξογκώματος, οι επιστήμονες κατάφεραν να το καταστήσουν αόρατο σε ένα μεγάλο εύρος μηκών κύματος, τα οποία ελάχιστα ξεπερνούν εκείνα που είναι ορατά στο ανθρώπινο μάτι.

«Είναι μια διαδικασία παρόμοια με εκείνη της φωτογραφίας» εξηγεί ο Ergin. «Όταν εμφανίζεις το φιλμ, οτιδήποτε δεν έχει εκτεθεί στο λέιζερ απλά θα εξαφανιστεί».

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν τώρα οι επιστήμονες είναι η απόκρυψη αντικειμένων από μήκη κύματος ορατά στο ανθρώπινο μάτι.

Η.Κ.
Πηγή: BBC News

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v