Της φυλακής τα σίδερα είναι για… τους ερωτευμένους

Ποινή φυλάκισης ενός μήνα σε αραβικές φυλακές αντιμετωπίζει ζευγάρι Βρετανών, το οποίο κατηγορείται ότι φιλήθηκε δημοσίως στο Dubai. Η απόφαση του εφετείου αναμένεται, σε κάθε περίπτωση όμως θα ακολουθήσει απέλαση από το εμιράτο.
Της φυλακής τα σίδερα είναι για… τους ερωτευμένους
Ζευγάρι Βρετανών που συνελήφθη να φιλιέται δημόσια στο Dubai αντιμετωπίζει ποινή έως και ενός μήνα κράτησης σε φυλακές του Αραβικού Κόλπου, λόγω προσβολής της δημόσιας αιδούς, όταν μία μητέρα Αράβισσα κατήγγειλε ότι το παιδί της τους είδε να φιλιούνται.

Το ζευγάρι, ένας Βρετανός που ζει στο Dubai και η φίλη του, συνελήφθη, σύμφωνα με τον δικηγόρο τους, τον περασμένο Νοέμβριο με την κατηγορία ότι φιλιόταν και αγγιζόταν τρυφερά σε δημόσιο χώρο, ενώ παράλληλα κατανάλωνε αλκοόλ. Το ένταλμα διέταξε φυλάκιση για έναν μήνα.

Είναι η τρίτη φορά, σε διάστημα μικρότερο των δύο χρόνων, που Βρετανοί γίνονται πρωτοσέλιδα στα Μέσα επειδή έρχονται σε σύγκρουση με νόμους κοινωνικής ευπρέπειας στο Dubai –το πλούσιο αυτό μουσουλμανικό εμιράτο, δημοφιλές στους Δυτικούς τουρίστες και απόδημους που αναζητούν ήλιο και καλοκαιρία.

Δικηγόρος του ζευγαριού, ο οποίος ζήτησε έφεση την περασμένη Κυριακή, είπε ότι το φιλί μεταξύ τους δεν ήταν ανάρμοστο και ότι οι δυο τους είναι απλά φίλοι. Η ετυμηγορία ενώπιον του εφετείου αναμένεται στις 4 Απριλίου. «Δεν υπήρξε φιλί στα χείλη. Ήταν ένας απλός χαιρετισμός που δεν θεωρείται προσβλητικός», είπε στο δικαστήριο ο δικηγόρος Khalaf al-Hosani, προσθέτοντας ότι η κατάθεση του ενάγοντα ήταν αντιφατική.

Η μητέρα του Βρετανού στο Λονδίνο είπε ότι ο γιος της, Ayman Najafi, έχει ορκιστεί να καθαρίσει το όνομά του. «Ο Ayman μου είναι καλό παιδί, είναι πολύ έξυπνος και ώριμος. Δε μπορώ να το πιστέψω», αναφέρεται να λέει η μητέρα του, Maida Najafi, στην εφημερίδα Independent. «Γνωρίζει τους κανόνες εκεί. Δεν θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο. Ειδικά σε εκείνο το μέρος».

Στο ζευγάρι, το οποίο θα αποφυλακιστεί με χρηματική εγγύηση, επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 1.000 ντίραμ (περίπου 200 ευρώ) για παράνομη κατανάλωση αλκοόλ, όπως είπε ο δικηγόρος. Με την ολοκλήρωση της ποινής τους, οι δύο Βρετανοί πρόκειται να απελαθούν.

Ο ξένος πληθυσμός του Dubai έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, καθώς εκπατρισμένοι συνέρευσαν στο κέντρο εμπορίου και τουρισμού του Αραβικού Κόλπου, λόγω των αφορολόγητων απολαβών και του ηλιόλουστου κλίματος όλο τον χρόνο.

Οι αλλαγές αυτές αποτελούν πρόκληση για τον ντόπιο πληθυσμό των Εμιράτων, ο οποίος πλέον ξεπερνιέται σε αριθμό από τους ξένους, αυξάνοντας έτσι τις ανησυχίες τους ότι ο ταχύς ρυθμός ανάπτυξης αποτελεί απειλή για την κοινωνική και θρησκευτική ταυτότητα μιας βαθύτατα συντηρητικής περιοχής.

Σε μία υπόθεση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας το 2008, ένα ζευγάρι Βρετανών γλίτωσε παρά τρίχα την φυλάκιση όταν το δικαστήριο τους βρήκε ένοχους επειδή ενεπλάκησαν, έχοντας καταναλώσει αλκοόλ, σε σεξουαλικές δραστηριότητες εκτός γάμου, και μάλιστα δημοσίως σε παραλία του εμιράτου. Καταδικάστηκαν σε φυλάκιση τριών μηνών και έπειτα απέλαση, αλλά οι όροι της κράτησής τους ανατράπηκαν μετά από έφεση.

Σε μία άλλη υπόθεση φέτος, ζευγάρι Βρετανών που μοιραζόταν το ίδιο δωμάτιο ξενοδοχείου κατάφερε να ξεφύγει από το δικαστήριο του Dubai, το οποίο τους κατηγόρησε για σεξουαλικές επαφές εκτός γάμου, όταν προσκόμισε πιστοποιητικό γάμου.

Εκπρόσωπος της βρετανικής πρεσβείας πιστοποίησε ότι Βρετανός πολίτης συνελήφθη τον Νοέμβριο και ότι προσφέρθηκε βοήθεια από το προξενείο, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ε.Μ.
Πηγή:
Reuters.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v