Συμβαίνουν στην πόλη: Τέσσερις ειδήσεις που μας κλείνουν το μάτι

Rafting και καγιάκ στο Ελληνικό. Ποδηλατόδρομοι και δωρεάν ποδήλατα στη Νέα Ερυθραία. Design φοιτητικές κατοικίες στο Μεταξουργείο. Όλα τα νέα της Αθήνας που μας έκαναν να χαρούμε τις τελευταίες μέρες.
Συμβαίνουν στην πόλη: Τέσσερις ειδήσεις που μας κλείνουν το μάτι
της Ηρώς Κουνάδη

Εκεί που λες ότι τίποτα δεν κινείται σε αυτήν την πόλη πέρα από τα nightlife spots της, όλο και κάποια –μικρή φαινομενικά, αλλά μεγάλη σε προοπτικές– ειδησούλα έρχεται να σε διαψεύσει. Μια ανάπλαση εδώ, ένας δημιουργικός διαγωνισμός εκεί, μερικοί ποδηλατόδρομοι… λίγο πιο βόρεια απ’ ότι θα τους ήθελες αλλά ας είναι, μπορεί να μην κάνουν από μόνοι τους τη διαφορά, αλλά αποτελούν σίγουρα μεγάλα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση: τη δημιουργία μιας πόλης «φιλικότερης προς τον χρήστη».

Συγκεντρώσαμε τα νέα της Αθήνας που μας έκαναν να χαρούμε τις τελευταίες ημέρες, και σας τα παρουσιάζουμε, για να ξέρετε πού θα απευθυνθείτε αν έχετε όρεξη για ποδηλατάδες, αν επιθυμήσετε rafting αλλά ο Λούσιος σας πέφτει μακριά, ή αν… εμπνευστείτε ένα παγκάκι που θα θέλατε να δείτε στην πλατεία Συντάγματος.

Athens Bench Mark
Όσοι τυγχάνει να τριγυρνάτε συχνά σε πάρκα και πλατείες θα ξέρετε ότι το αθηναϊκό παγκάκι είναι ένα μάλλον πονεμένο θέμα. Την έλλειψη φαντασίας και φροντίδας υπόσχεται να αντισταθμίσει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «O Κόσμος της Αθήνας», η οποία πραγματοποιεί, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, διαγωνισμό για τον σχεδιασμό της νέας… επίπλωσης της Αθήνας. Το πρόγραμμα Athens Bench Mark αφορά δύο διαγωνισμούς, έναν για τον βιομηχανικό και ένα για τον εικαστικό-καλλιτεχνικό σχεδιασμό του μελλοντικού παγκακιού της Αθήνας.

Στους δύο διαγωνισμούς μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε, με μοναδική προϋπόθεση να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του. Εικαστικοί, σχεδιαστές, επιπλοποιοί αλλά και απλά… καλλιτεχνικές φύσεις, υποβάλλουν τα σχέδιά τους μέχρι τις 6 Απριλίου 2010, οπότε και ξεκινά η online ψηφοφορία που θα αναδείξει τα εκατό καλύτερα. Η κριτική επιτροπή θα επιλέξει τρία εξ αυτών, οι δημιουργοί των οποίων θα λάβουν χρηματικά έπαθλα, ενώ τουλάχιστον ένα θα υλοποιηθεί και θα παραχθεί μαζικά για να επιπλώσει την Αθήνα. Παράλληλα, τα πενήντα έργα του εικαστικού διαγωνισμού που θα αναδείξει η ψηφοφορία του κοινού θα εκτεθούν στην μεγάλη εικαστική έκθεση Future Bench. 

Ποδήλατα στη Νέα Ερυθραία 
Ένα πρόγραμμα ενοικίασης ποδηλάτων που θυμίζει εκείνα που ζηλεύουμε στα ταξίδια μας στο εξωτερικό ανακοίνωσε πρόσφατα ο Δήμος Νέας Ερυθραίας, και μας έφτιαξε τη μέρα. Εντάξει, μπορεί να απέχουμε ακόμη πολύ από τα Velib του Παρισιού και της Βαρκελώνης –εισάγεις πιστωτική κάρτα στο μηχάνημα, παίρνεις ποδήλατο και φεύγεις, για να το επιστρέψεις σε οποιοδήποτε σταθμό συγκέντρωσης ποδηλάτων της πόλης όποτε θέλεις– αλλά αν μη τι άλλο πρόκειται για ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο Δήμος, λοιπόν, αφού χάραξε ποδηλατόδρομους, προσκαλεί εθελοντές δημότες να αξιολογήσουν το δίκτυο, παρέχοντάς τους για το σκοπό αυτό δωρεάν ποδήλατα, για διάστημα που κυμαίνεται από μία εβδομάδα έως ένα μήνα. Οι ενδιαφερόμενοι καταβάλλουν στο γραφείο διακίνησης ποδηλάτων, στο νούμερο 14 της οδού Αναξαγόρα, ορισμένα δικαιολογητικά, μαζί με το ποσό των 75 ευρώ ως εγγύηση –την οποία θα λάβουν πίσω με την επιστροφή του οχήματος– και παραλαμβάνουν το ολοκαίνουριο ποδήλατό τους. Ανυπομονούμε να δούμε αντίστοιχα προγράμματα σε περισσότερους δήμους της Αττικής. 

Rafting στο Ελληνικό 
Και όχι μόνο rafting, αλλά και κανό και καγιάκ, και για όλους. Σουρεάλ; Όταν μιλάμε για τον Δήμαρχο του Ελληνικού, που διεκδίκησε με απεργία πείνας και πέτυχε την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών του στην παραλία, και για μία ολυμπιακών προδιαγραφών πίστα η οποία ακολουθούσε την μοίρα των υπόλοιπων Ολυμπιακών Ακινήτων προς τον μαρασμό, τα πάντα είναι πιθανά. Κάθε Σαββατοκύριακο, από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τις αρχές Μαΐου, οι Ημέρες Άθλησης και Ψυχαγωγίας μας περιμένουν στην ολυμπιακή πίστα κανόε-καγιάκ-σλάλομ του Ελληνικού για water sports… ανοιχτής θαλάσσης. Το κόστος συμμετοχής για το rafting είναι 30 ευρώ κατ’ άτομο.

Παράλληλα, θα λειτουργήσει σχολή καγιάκ για αρχαρίους –το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Απριλίου, και τις Κυριακές 2 και 9 Μαΐου– με κόστος συμμετοχής 300 ευρώ κατ’ άτομο. Τέλος, το δεύτερο Kayak River Festival, με αγώνες καγιάκ σλάλομ, παιδικά εργαστήρια και δωρεάν μαθήματα καγιάκ για παιδιά, νυχτερινούς αγώνες, δραστηριότητες rafting και καγιάκ, συναυλίες και happenings, θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Μαΐου. 

Φοιτητικές κατοικίες στο Μεταξουργείο
Ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός UPTO35, που διοργάνωσε η εταιρεία αστικής ανάπτυξης Oliaros για τη δημιουργία συγκροτήματος φοιτητικών κατοικιών ανέδειξε πρόσφατα νικητή, το εντυπωσιακό project “18 steps”, των João Prates Ruivo, Raquel Maria Oliveira, Tudor Vasiliu και Andre Adonis, που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.

Η μικρή εστία, που μπορεί να φιλοξενήσει μόλις δεκαοκτώ άτομα, εμπνέεται τον σχεδιασμό της από τη συλλογικότητα που (θα έπρεπε να) χαρακτηρίζει τις φοιτητικές κατοικίες: τα διαμερίσματα βλέπουν σε ένα εσωτερικό αίθριο, ενώ η διάταξή τους σε πολλά διαφορετικά επίπεδα ευνοεί τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων. Από τις 24 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου 2010 θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Μπενάκη έκθεση με τα καλύτερα από τα 242 σχέδια που υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v