Ο "παππούς" του Τουταγχαμών ανακαλύπτεται στο Λουξόρ

Στον βασιλιά Αμένωφι Γ’, παππού του Τουταγχαμών, αποδείχτηκε τελικά πως ανήκε η γρανιτένια κεφαλή, ύψους 2,5 μέτρων και ηλικίας 3.400 ετών, η οποία ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο Λουξόρ της Αιγύπτου.
Ο παππούς του Τουταγχαμών ανακαλύπτεται στο Λουξόρ
Μια κολοσσιαία κεφαλή, από κόκκινο γρανίτη, ηλικίας άνω των 3.000 ετών, η οποία ανήκει στον Αμένωφι Γ’, παππού του Τουταγχαμών, ανακαλύφθηκε στο Λουξόρ, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Πολιτισμού της Αιγύπτου, Farouk Hosni.

Στρωτά λουστραρισμένη και δείχνοντας «νεανικά χαρακτηριστικά στα σκαλίσματα του προσώπου», η κεφαλή, ύψους 2,5 μέτρων, ανήκε σε ολόσωμο, όρθιο άγαλμα του Αμένωφι Γ’ και φορούσε την παραδοσιακή λευκή κορώνα της ανώτερης τάξης Αιγυπτίων, στολισμένη με βασιλικά διακριτικά.

Οι επιστήμονες που διεξάγουν τεστ DNA και αξονικές τομογραφίες σε μούμιες, έχουν αναγνωρίσει τον Αμένωφι Γ’ ως τον παππού του Τουταγχαμών, του έφηβου βασιλιά που γεννήθηκε από αιμομικτικό γάμο μεταξύ του Ακενατόν και της αδερφής του, παιδιά και τα δύο του Αμένωφι Γ’.

Ο Hourig Sourouzian, επικεφαλής της αποστολής συντήρησης, είπε ότι η κεφαλή του Αμένωφι ήταν ένα από τα ογδόντα τέσσερα τεχνουργήματα που ανακαλύφθηκαν με εκσκαφή στον μικρό ναό όπου αυτός ενταφιάστηκε, στην δυτική όχθη του Νείλου, στην περιοχή Λουξόρ.

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «έχουμε συγκεντρώσει μεγάλη ποσότητα μέρους αγαλμάτων από κόκκινο γρανίτη, τα οποία κάποτε στέκονταν στο νότιο μέρος του μεγάλου προαυλίου γύρω από τον τάφο του Αμένωφι Γ’», ενώ σημείωσε πως αυτήν την στιγμή αναστυλώνονται μέρη ολόκληρου του αγάλματος.

Ε.Μ.
Πηγή: Reuters.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v