America’s Cup 2010: Το βασίλειό τους για ένα... τρόπαιο

Η «αιώνια» διαμάχη ανάμεσα στον τρίτο πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου Lawrence Ellison και τον Ελβετό δισεκατομμυριούχο Ernesto Bertarelli, έληξε επίσημα πλέον πριν δύο μέρες. Το πλήρωμα του Ellison νίκησε κατά κράτος εκείνο του Bertarelli στο 33ο America’s Cup, επαναφέροντας το τρόπαιο της ίντριγκας και των εκατομμυρίων στις ΗΠΑ.
America’s Cup 2010: Το βασίλειό τους για ένα... τρόπαιο
Ο «μεγιστάνας του software» Larry Ellison έχει κάθε λόγο να είναι πανευτυχής. Η κατάκτηση του 33ου ιστοπλοϊκού America’s Cup, ένα από τα δημοφιλέστερα αθλητικά events παγκοσμίως, ήταν η επιβράβευση πολλών χρόνων ιστιοπλοΐας, μηχανικής, δικαστικών διαμαχών, υπομονής και επιμονής. Για να μην αναφερθούμε φυσικά στα εκατομμύρια δολάρια που δαπάνησε για να υποστηρίξει την συμμετοχή του στο κύπελλο.

Η νίκη της ομάδας του Ellison (BMW Oracle team) ενάντια στον υπερασπιστή του τρόπαιου Ernesto Bertarelli και της ελβετικής ομάδας Alinghi , επανέφερε το πολυπόθητο τρόπαιο στην Αμερική για πρώτη φορά από το 1992. «Ήταν μια φοβερή εμπειρία», δήλωσε ο Ellison μετά το τέλος της κούρσας, για την οποία δαπάνησε παραπάνω από εκατό εκατομμύρια δολάρια και συνέχισε: «Είμαι περήφανος που είμαι μέλος αυτής της ομάδας και ακόμα περισσότερο που έφερα το τρόπαιο στις ΗΠΑ έπειτα από πολλά χρόνια».

Για την ακρίβεια, η προσωπική του «Οδύσσεια» για την κατάκτηση του τροπαίου είχε ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν. Ο διευθύνων σύμβουλος της Oracle Corp. ξεκίνησε την εκστρατεία του το 2000. Μερικούς μήνες αργότερα, ένα από τα σκάφη του ανατράπηκε στέλνοντας όλα τα μέλη του πληρώματος για... scuba diving. Το 2003 και το 2007 πάλι, το πλήρωμά του έχασε στα προκριματικά για το America’s Cup από την ομάδα του Bertarelli. Η φετινή του νίκη "σημαδεύτηκε" από μια σειρά νομικών διαμαχών με το team του Bertarelli.

Η διαμάχη ξεκίνησε το 2003, όταν η ομάδα του Ελβετού κέρδισε την ομάδα του Elisson στο Luis Vuitton Cup. Ο Αμερικάνος δισεκατομμυριούχος ζήτησε ρεβάνς, αλλά ο Bertarelli αρνήθηκε και επέλεξε αντ’ αυτού μια αδύναμη ισπανική ομάδα. Ακολούθησε μήνυση του Ellison, η οποία σχολιάστηκε ειρωνικά από την ιστοσελίδα της ομάδας του Bertarelli με μια σειρά από καρτούν. Στην συνέχεια ο Bertarelli το κατηγόρησε ευθέως ότι χρησιμοποιούσε κατασκόπους και οι δικαστικές... κοκορομαχίες των δύο μεγιστάνων δεν είχαν τέλος.

Όπως λένε οι ειδικοί, «κλειδί» για την νίκη του Ellison πάντως, ήταν το τεράστιο πανί ύψους 68 μέτρων του σκάφους BMW Oracle. Το γιγαντιαίων διαστάσεων πανί, το οποίο είναι πολύ πιο εύκολο στην χρήση του σε σχέση με τα υπόλοιπα, έδωσε την δυνατότητα στο πλήρωμα του Oracle να κερδίσει αυτό του Allinghi, με διαφορά δεκαπέντε λεπτών στην πρώτη κούρσα και πέντε λεπτών στην δεύτερη.

Σύμφωνα με ειδικούς του χώρου, η νίκη της Oracle θα αυξήσει κατακόρυφα τις πωλήσεις της, πείθοντας τους πελάτες της ότι αποτελεί μέρος ενός «νικηφόρου συνδυασμού». Τα βλέμματα όλων στρέφονται πλέον στον χώρο διεξαγωγής του 34ου America’s Cup. Με δηλώσεις του ο Ellison, κατέστησε σαφές ότι θα ήθελε να πραγματοποιηθεί στο San Fransisco. Περιμένουμε με ανυπομονησία την απάντηση του Bertarelli. Λέτε να ξεσπάσει νέος «πόλεμος δισεκατομμυριούχων»;

Νικόλας Γεωργιακώδης, πηγές: Forbes, The Wall Street Journal.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v