Η ηλικία της μητέρας επηρεάζει τον κίνδυνο αυτισμού στο παιδί

Μία γυναίκα άνω των σαράντα έχει περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσει παιδί με αυτισμό, ενώ για έναν άνδρα αντίστοιχης ηλικίας οι πιθανότητες κυμαίνονται ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας του, σύμφωνα με νέες αμερικανικές έρευνες.
Η ηλικία της μητέρας επηρεάζει τον κίνδυνο αυτισμού στο παιδί
Το να αποκτά μία γυναίκα παιδία σε μεγαλύτερη ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο το παιδί αυτό να εμφανίσει αυτισμό, αλλά για έναν μεγαλύτερο πατέρα ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται μόνο όταν η μητέρα είναι κάτω των τριάντα, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.

Για την ακρίβεια, οι ερευνητές βρήκαν ότι ο κίνδυνος να αποκτήσει παιδί μία σαραντάχρονη γυναίκα, και αυτό στην συνέχεια να διαγνωσθεί με αυτισμό, είναι κατά 50% μεγαλύτερος, από το να τεκνοποιήσει μία γυναίκα μεταξύ των 25 και 29 ετών. Αλλά το να είναι κανείς μεγαλύτερος πατέρας -40 ετών ή και περισσότερο- παίζει σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο του αυτισμού όταν η μητέρα είναι κάτω των τριάντα ετών.

«Όσο μεγαλύτερη είναι η μητέρα, τόσο μεγαλύτερο είναι και το ρίσκο για ένα παιδί να εμφανίσει αυτισμό, άσχετα με το αν ο πατέρας είναι μικρότερος ή όχι», είπε η Irva Hertz-Picciotto του Davis MIND Institute από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, η οποία εργάστηκε στην έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Autism Research.

Τα ευρήματα αντικρούουν μία έρευνα του 2006 σε παιδιά που γεννήθηκαν στο Ισραήλ, σύμφωνα με την οποία η ηλικία του πατέρα παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο.

«Υπάρχει αντιπαράθεση στο κατά πόσο ο κίνδυνος έχει να κάνει με την ηλικία του πατέρα ή της μητέρας. Πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι δεν είναι η ηλικία της μητέρας το πρόβλημα», είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη η Hertz-Picciotto.

Τα ερευνητικά και τα κέντρα λήψης αποφάσεων συνεχώς ψάχνουν να βρουν λόγους να εξηγήσουν τα αυξανόμενα νούμερα παιδιών με αυτισμό, με το ποσοστό να έχει φτάσει το 1% στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον αυτισμό, ο οποίος περιλαμβάνει μεγάλο φάσμα ασθενειών, από σοβαρή και μακροχρόνια ανικανότητα επικοινωνίας και πνευματική καθυστέρηση, έως σχετικά μέτρια συμπτώματα όπως το σύνδρομο Asperger.

Η πρόσφατη αυτή έρευνα, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία από 4,9 εκατομμύρια γεννήσεις και 12.159 περιπτώσεις αυτισμού στην Καλιφόρνια, βοηθά να ξεκαθαριστεί η συνεισφορά της ηλικίας του κάθε γονιού. «Έχουμε τόσο μεγάλη βάση δεδομένων που ήταν πραγματικά εύκολο να ξεχωρίσουμε με σαφήνεια την ηλικία της μητέρας», είπε η Hertz-Picciotto. Αυτό, βέβαια, αποτελεί πρόκληση στο ότι μεγαλύτερες σε ηλικία μαμάδες και μεγαλύτεροι μπαμπάδες συνήθως τείνουν να κάνουν παιδιά μαζί. «Βρήκαμε ότι το ρίσκο κυμαίνεται για τον πατέρα, αλλά όχι για την μητέρα», απαντά εδώ.

Για παράδειγμα, ανάμεσα σε παιδιά που γεννήθηκαν από μαμάδες κάτω των 25 ετών και μπαμπάδες άνω των 40 η πιθανότητα εμφάνισης αυτισμού ήταν διπλάσια συγκριτικά με εκείνα που ο μπαμπάς ήταν μεταξύ 25 και 29 ετών.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί όταν και οι δύο γονείς είναι μεγαλύτεροι, ο κίνδυνος που εκχωρείται από τον πατέρα ξεπερνιέται από τον κίνδυνο που εκχωρείται από την μητέρα, εξηγεί η Hertz-Picciotto.

Μεγαλύτεροι γονείς
Η επιστήμονας πρόσθεσε ότι ο σκοπός της έρευνας δεν είναι να κατηγορήσει τους μεγαλύτερους σε ηλικία γονείς, αλλά να συλλέξει συμπεράσματα σχετικά με το τι είναι αυτό στους μεγάλους γονείς που αυξάνει τον κίνδυνο του αυτισμού σε ένα παιδί.

Οι μεγαλύτεροι γονείς, για παράδειγμα, είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα στειρότητας και να χρησιμοποίησαν θεραπείες για την γονιμότητα. Οι μητέρες είναι πιθανό να αντιμετωπίζουν αυτοάνοσες καταστάσεις, όπως ο κυοφορικός διαβήτης. Ενώ και οι δύο γονείς έχουν προσλάβει περισσότερες τοξίνες, στην διάρκεια της ζωής τους, συγκριτικά με έναν νεώτερο γονιό, οπότε το σπέρμα και το ωάριο είναι πιθανό να έχουν υποστεί αλλαγές, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο. «Αντιμετωπίζουμε αυτά τα ευρήματα ως ενδείξεις για το πού να ψάξουμε στην συνέχεια», λέει η Hertz-Picciotto.

Οι ερευνητές σε θέματα αυτισμού εξετάζουν μεγάλη γκάμα πιθανών περιβαλλοντικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος στο σπίτι, τα φάρμακα που μπορεί να παίρνει, την διατροφή του, τα συμπληρώματα και τις μολύνσεις.

Παράλληλα, το αμερικανικό Ινστιτούτο Πνευματικής Υγείας, ένα από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, εξετάζει πιθανούς γενετικούς παράγοντες του αυτισμού και σχεδιάζει να παρακολουθήσει ολόκληρα τα γονιδώματα εκατοντάδων παιδιών και των γονιών τους προκειμένου να κατανοηθεί καλύτερα ο ρόλος που παίζουν τα γονίδια.

Ε.Μ.
Πηγή: Reuters.com

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v