Εξωγήινοι: Ζουν ανάμεσά μας;

Μια νέα προσέγγιση όσον αφορά την ύπαρξη εξωγήινων μορφών ζωής, σύμφωνα με την οποία οι εξωγήινοι έχουν ήδη... εγκατασταθεί στην Γη, πρόκειται να συζητηθεί στο έκτακτο συνέδριο που διοργανώνει η Royal Society - επιστημονική κοινότητα- της Αγγλίας αυτήν την εβδομάδα.
Εξωγήινοι: Ζουν ανάμεσά μας;
Θυμίζει έντονα σενάριο ταινιών επιστημονικής φαντασίας όπως το Men in Black ή το They Live! και όμως, η θεωρία ότι εξωγήινες μορφές ζωής έχουν ήδη εγκατασταθεί στον πλανήτη μας, θα αναλυθεί εις βάθος από μεγάλα μυαλά της επιστήμης αυτήν την εβδομάδα, σε συνέδριο που διοργανώνει η Royal Society της Αγγλίας.

O Paul Davies, φυσικός του Πανεπιστήμιου της Arizona και ένας εκ των εισηγητών του συνεδρίου, υποστηρίζει ότι η αναζήτηση για εξωγήινες μορφές ζωής θα πρέπει να επικεντρωθεί πλέον στο... σπίτι μας και όχι στο διάστημα. Την άποψη αυτή θα εκφράσει και στο συνέδριο, ενώ στο ακροατήριο θα βρίσκονται εκπρόσωποι της Nasa, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Διαστήματος, το Γραφείο του ΟΗΕ για Διαστημικές Υποθέσεις, και ο Πρόεδρος της Royal Society Lord Rees.

Στο συνέδριο, το οποίο σηματοδοτεί την πεντηκοστή επέτειο από την έναρξη του προγράμματος Αναζήτησης Εξωγήινων Μορφών Ζωής (γνωστού και ως SETI), ο καθηγητής Davies θα επιχειρηματολογήσει πάνω στην άποψη ότι η εμφάνιση εξωγήινων στην Γη είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να ερευνήσουμε αν θέλουμε να αποδείξουμε την ύπαρξή τους και αλλού στο Διάστημα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «περίεργα» μικρόβια που ανήκουν σε ένα εντελώς διαφορετικό γενεαλογικό δέντρο, γνωστό ως «σκιώδης βιόσφαιρα» θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε μέρη όπου φυσιολογικοί γήινοι οργανισμοί δεν μπορούν να επιβιώσουν. Τέτοια μέρη είναι οι έρημοι, οι ηφαιστειακές τοποθεσίες, αρκετές κοιλάδες στην Ανταρκτική και λίμνες άλατος.

Μία γεωλογική ομάδα στην Αμερική μάλιστα, ήδη ερευνά την πιθανότητα ύπαρξης εξωγήινων μορφών ζωής σε τοποθεσίες με υψηλή συγκέντρωση του δηλητηρίου αρσενικό – όπως είναι η Mono Lake στην Καλιφόρνια- οι οποίες μορφές πιθανόν να χρησιμοποιούν το αρσενικό με τον ίδιο τρόπο που γήινες μορφές ζωής χρησιμοποιούν τον Φώσφορο.

Παρ’όλα αυτά, δεν δείχνουν όλοι να πείθονται από τις θεωρίες περί «σκιώδους βιόσφαιρας». Ο Collin Phillinger που ηγήθηκε της αποστολής προσγείωσης του Beagle 2 στον Άρη δηλώνει: « Θα προτιμούσα κάτι περισσότερο επιστημονικό – αυτό είναι καθαρά επιστημονική φαντασία. Θα πρέπει να είσαι τρελός για να ψάχνεις μορφές ζωής στο αρσενικό». Ο ίδιος πιστεύει ότι ο πλανήτης Άρης είναι ο νούμερο ένα «υποψήφιος» πλανήτης για την ύπαρξη εξωγήινων μορφών ζωής.

Στο συνέδριο θα συζητηθούν επίσης οι κοινωνικές προεκτάσεις της αναζήτησης εξωγήινων μορφών ζωής με κύριο εισηγητή τον Albert Harrison από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ο οποίος θα αναφερθεί στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αντιδράσουν σε μια ανακάλυψη εξωγήινης νοημοσύνης.

Πηγή: Times
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v