Βιβλικά εδάφια στο... στόχαστρο

Κωδικοποιημένες βιβλικές αναφορές στα στόχαστρα των όπλων που χρησιμοποιούνται από τα βρετανικά και τα αμερικάνικα στρατεύματα σε Ιράκ και Αφγανιστάν, προκαλούν αντιδράσεις στους στρατιώτες, αλλά και στους αξιωματούχους.
Βιβλικά εδάφια στο... στόχαστρο
"Ο Ιησούς λοιπόν, μίλησε πάλι προς αυτούς, λέγοντας:Εγώ είμαι το φως του κόσμου, όποιος ακολουθεί εμένα, δεν θα περπατήσει στο σκοτάδι αλλά θα έχει το φως της ζωής". Κατά Ιωάννην 8:12.

Το συγκεκριμένο εδάφιο, μαζί με αντίστοιχα από τις επιστολές προς Κορινθίους, εμφανίζεται κωδικοποιημένο στα στόχαστρα των όπλων της εταιρείας Trijicon, η οποία προμηθεύει τα βρετανικά και τα αμερικάνικα στρατεύματα σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Όπως ήταν αναμενόμενο, η... βιβλική αυτή παρέμβαση έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε κύκλους στρατιωτικών αλλά και αξιωματούχων, οι οποίοι εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για την ερμηνεία των παραπάνω εδαφίων.

H Trijicon, ιδρύθηκε από έναν αφοσιωμένο χριστιανό και όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της λειτουργεί σύμφωνα με «βιβλικά στάνταρτ». Το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας, ύστερα από τις οργανωμένες αντιδράσεις των στρατιωτών, οι οποίοι μάλιστα κατέφυγαν στην δικαιοσύνη. Τα στόχαστρα, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία Acog (Advanced Combat Optical Gunsight), χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τους αμερικάνους πεζοναύτες, ενώ πρόσφατα το βρετανικό Υπουργείο Αμύνης παρήγγειλε τετρακόσια ογδόντα κομμάτια.

Απόσπασμα από την δεύτερη επιστολή του Απόστολου Παύλου προς τους Κορινθίους, βρίσκεται και αυτό κωδικοποιημένο στο στόχαστρο Reflex της ίδιας εταιρείας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Υπουργείου Άμυνας της Αγγλίας, το Υπουργείο κατανοώντας το γεγονός ότι θα μπορούσαν να προκληθούν αντιδράσεις επικοινώνησε με τον κατασκευαστή, αλλά «την στιγμή της αγοράς δεν γνώριζε την σημασία των κωδικοποιημένων αναφορών».

Το Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ, από την άλλη πλευρά, είναι ένας από τους καλύτερους «πελάτες» της συγκεκριμένης εταιρείας οπλικών συστημάτων, έχοντας υπογράψει με αυτήν συμφωνία ύψους 66 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στις 14 Ιανουαρίου, η Military Religious Freedom Foundation - δικηγορική ομάδα που ασχολείται με τον διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους στον στρατό- έλαβε ένα e-mail στο οποίο ένας μουσουλμάνος στρατιώτης των ΗΠΑ εξέφραζε έντονα τα παράπονά του για τις βιβλικές αναφορές. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «πολλοί στρατιώτες γνωρίζουν τα εδάφια και δεν μπορούν να καταλάβουν τον λόγο για τον οποίο χρησιμοποιούνται με αυτόν τον τρόπο» και προσθέτει: «Όλοι τους ανησυχούν για το τι θα γίνει αν πιαστούν όμηροι και ο εχθρός χρησιμοποιήσει τις αναφορές εναντίον τους, ως μια μορφή προπαγάνδας».

Η εταιρεία από την πλευρά της, αναφέρει μέσω εκπροσώπου της ότι «εργάζεται για να παρέχει στους αμερικανούς στρατιώτες καινοτόμα και υψηλής ποιότητας στόχαστρα για τα όπλα που χρησιμοποιούν».

«Ο στόχος μας είναι απλός» συνεχίζει, «να βοηθήσουμε τους στρατιώτες μας να κερδίσουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και να επιστρέψουν ασφαλείς σπίτια τους. Όσο υπάρχουν άνδρες και γυναίκες σε κίνδυνο, θα συνεχίζουμε να κάνουμε ότι μπορούμε για να τους παρέχουμε υψηλής ποιότητας τεχνολογίες και θρησκευτική υποστήριξη».

Τέλος, η εταιρεία αναφέρει στην ιστοσελίδα της πως «η Αμερική είναι άξια όταν οι άνθρωποί της είναι καλοί. Η καλοσύνη αυτή βασίστηκε σε βιβλικά πρότυπα καθ’ όλη την διάρκεια της ιστορίας μας και εμείς θα συνεχίσουμε να τα ακολουθούμε».

Τα σχόλια δικά σας.

Νικόλας Γεωργιακώδης. Πηγή: BBC
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v