Μαστιγώστε τους άπιστους!

Σκεφτήκατε να απατήσετε την συζυγό σας και να την βγάλετε "καθαρή"; Αν ζούσατε στο Brunei, το πιθανότερο ήταν να την γλιτώνατε με μερικά... μαστιγώματα στην πλάτη! Αυτό έδειξε τουλάχιστον σχετική έρευνα που έγινε στον γυναικείο πληθυσμό της πόλης.
Μαστιγώστε τους άπιστους!
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στον γυναικείο πληθυσμό του Brunei, μουσουλμανικής πόλης στο νησί Borneo, το 76% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι άντρες που απατούν τις συζύγους τους θα πρέπει να... μαστιγώνονται παραδειγματικά. Άντιθέτως, τα ποσοστά ήταν πολύ μικρότερα στην περίπτωση της γυναικείας απιστίας. Μόνο το 55% των ερωτηθέντων ανδρών πιστεύει ότι οι άπιστες γυναίκες θα πρέπει να τιμωρούνται με τον ίδιο τρόπο. Τα αποτελέσματα ήταν σχετικά αναμενόμενα, μιας και οι γυναίκες του Brunei δείχνουν να έχουν φτάσει στο.. αμήν με την συμπεριφορά των ντόπιων συζύγων τους.

Ένας δικηγόρος που ειδικεύεται στο θέμα των μουσουλμανικών διαζυγίων λέει: "Σωματικές κακοποιήσεις και περιπτώσεις παραμέλησης των συζύγων αυξάνονται σε αριθμό χρόνο με τον χρόνο. Πολλές παντρεμένες γυναίκες απευθύνονται σε εμάς για να καταγγείλουν τους άνδρες τους, αλλά αποσύρουν τις καταγγελίες μετά από ένα χρονικό διάστημα". Το ίδιο συμβαίνει και στο δικαστήριο. Όταν τα πράγματα ηρεμήσουν, το ζευγάρι τα βρίσκει και αποχωρεί αγκαλιά. Προσπαθώντας να ερευνηθούν τα αίτια της απιστίας και της υπεροπτικής συμπεριφοράς των ανδρών, οι ερευνητές εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίον μεγαλώνουν τα παιδιά στην πόλη του Brunei. Από μικρή ηλικία τα αγόρια βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με τα κορίτσια και μεγαλώνουν πιστεύοντας ότι είναι ανώτερα. Η ανατροφή αυτή επηρεάζει τον χαρακτήρα τους και τον τρόπο με τον οποίον συμπεριφέρονται στο γυναικείο φύλο. 

Το ίδιο συμβαίνει και με την ακαδημαική τους εκπαίδευση. Αν και είναι παγκόσμια τάση τα κορίτσια να έχουν καλύτερους βαθμούς στο σχολείο απ'ότι τα αγόρια, στο Brunei τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η κουλτούρα της πόλης και γενικότερα η κουλτούρα στην Ασία, διδάσκει τις γυναίκες να υποτάσσονται στους άνδρες. Εκείνες όπως είναι φυσιολογικό αντιδρούν και έτσι αναπτύσσονται συχνά συγκρούσεις ανάμεσα στα δύο φύλα. Όπως αναφέρουν κοινωνικοί λειτουργοί, οι γάμοι με παραπάνω από μία γυναίκες και η αδυναμία των περισσότερων ανδρών να συντηρήσουν την οικογένειά τους (κυρίως οικονομικά), έχουν ως αποτέλεσμα την γκρίνια, αλλά και την ενδοοικογενειακή βία. 

"Το αποτέλεσμα της έρευνας φανερώνει τα καταπιεσμένα συναισθήματα των γυναικών απέναντι στους ανεύθυνους άνδρες", λέει μία κοινωνική λειτουργός. Η έρευνα που έγινε από τις 28 Αυγούστου μέχρι τις 20 Οκτωβρίου στην επίσημη ιστοσελίδα της πολης, δεν διευκρινίζει παρ'όλα αυτά το φύλο των ψηφοφόρων. Πιο συγκεκριμένα, οι ερωτήσεις που τέθηκαν ήταν "Θα πρέπει οι γυναίκες του Brunei να μαστιγώνονται για εξωσυζυγικές σχέσεις;" και "Θα πρέπει οι άνδρες να τιμωρούνται αν έχουν μια παράνομη σχέση;".

Η πλούσια σε πετρελαιοπηγές πόλη του Brunei έχει περίπου 400.000 κατοίκους από τους οποίους το 66% είναι μουσουλμάνοι.

Νικόλας Γεωργιακώδης, πηγή: Reuters.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v