Πολύ λεπτή για να είναι αληθινή

Διαμάχης συνέχεια σχετικά με την ευθύνη της βιομηχανίας της μόδας που οδηγεί πολλά νεαρά κορίτσια στην ανορεξία, προκειμένου να χωρέσουν σε -υπό του μηδέν- μεγέθη ρούχων. Ο οίκος Ralph Lauren πρόσφατα απέλυσε 23χρονο μοντέλο επειδή είχε παχύνει.
Πολύ λεπτή για να είναι αληθινή
Προχθές βλέπαμε την Τζένη Μπαλατσινού να κατακεραυνώνει λεπτεπίλεπτα, ονειροπόλα κοριτσάκια στο Next Top Model ότι είναι χοντρές ή έστω παχουλές («σε κάθε περίπτωση πρέπει να αδυνατίσεις» -τους έλεγε). Σήμερα διαβάζουμε για το πανέμορφο μοντέλο του Ralph Lauren, την Filippa Hamilton, το συμβόλαιο της οποίας διακόπηκε με τον αμερικανικό οίκο μετά από έξι χρόνια συνεργασίας, επειδή, όπως της είπαν, είχε γίνει πολύ βαριά (την βλέπετε στην φωτογραφία). Η εταιρία φυσικά αρνείται τους ισχυρισμούς της.

Προκειμένου, μάλιστα, να καλυφθούν τα «πάχη» της Hamilton στην προηγούμενη διαφημιστική καμπάνια του οίκου, και αφού η ίδια δεν ακολουθούσε τις παραινέσεις του οίκου να χάσει κι άλλο βάρος, η φωτογραφία της διαστρεβλώθηκε τόσο ώστε να δείχνει το μοντέλο αφύσικα αδύνατο. Οι πραγματικές της διαστάσεις; Ύψος 1,79μ. και βάρος 54 κιλά. Η συγκεκριμένη φωτογραφία, μάλιστα, βρέθηκε στα χέρια της Hamilton εντελώς τυχαία, καθώς είχε κυκλοφορήσει μόνο σε περιοδικά μόδας στην Ιαπωνία.

Ο οίκος Ralph Lauren προσπάθησε να μειώσει την ζημιά συμφωνώντας ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία δεν θα έπρεπε να έχει χρησιμοποιηθεί για διαφημιστικούς σκοπούς. «Δεν είχε, άλλωστε, εγκριθεί αυτή η φωτογραφία για την διαφημιστική καμπάνια στις Η.Π.Α.», είπε η εταιρία. «Ωστόσο, φέρουμε την πάσα ευθύνη που επιτρέψαμε να κυκλοφορήσει μία τέτοια φωτογραφία καθώς πρόκειται περί τεράστιου λάθους το οποίο δεν έχει όμως να κάνει με την σχέση μας με την Filipa Hamilton». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η σχέση του οίκου με την Hamilton διακόπηκε καθώς «η Hamilton δεν ήταν ικανή να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του συμβολαίου της. Πρόκειται για μία πανέμορφη και υγιή κοπέλα με την οποία δουλέψαμε στενά για 6 χρόνια και την θεωρούμε σημαντικό μέρος του ίματζ της επιχείρησης. Λυπόμαστε που η συνεργασία μας έληξε».

Ο δικηγόρος της Hamilton, ωστόσο, υποστηρίζει πως ο λόγος που διακόπηκε το συμβόλαιό της με την εταιρία είναι επειδή η ίδια δεν χώραγε στα δείγματα των ρούχων που έπρεπε να φορέσει για τις ανάγκες της τελευταίας φωτογράφησης. «Η διαστρεβλωμένη φωτογραφία της έφερε όλο το θέμα στην δημοσιότητα. Και έβλαψε τόσο την ψυχολογία όσο και την καριέρα του μοντέλου, καθώς κανείς δεν θέλει να προσλάβει ένα άτομο που δείχνει τόσο αποστεωμένο», πρόσθεσε ο δικηγόρος.

Η διαμάχη σχετικά με την ευθύνη της βιομηχανίας της μόδας που προπαγανδίζει εικόνες μη-ρεαλιστικά αδύνατων γυναικών έχει γίνει ιδιαίτερα έντονη τα τελευταία χρόνια. Η αρχισυντάκτρια της βρετανικής Vogue, μάλιστα, Alexandra Shulman, έγραψε, νωρίτερα φέτος, απευθυνόμενη στους σπουδαιότερους σχεδιαστές του κόσμου προκειμένου να εκφράσει την ανησυχία της ότι αναγκάζουν τα περιοδικά να προσλαμβάνουν μοντέλα με «προεξέχοντα κόκαλα, χωρίς στήθος ή γοφούς», καθώς τα δείγματα ρούχων που τους στέλνουν για τις φωτογραφήσεις είναι μικροσκοπικά. Η Vogue της Μεγ. Βρετανίας, μάλιστα, συχνά «ρετουσάρει» τις φωτογραφίες μοντέλων προκειμένου να τα κάνει να δείχνουν μεγαλύτερα, πιο ογκώδη.

Έλενα Μπούλια
Πηγή:
Timesonline.co.uk
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v