Ρομπότ – ψάρια προς αποφυγήν ατυχημάτων

Από τον μαγικό κόσμο των ψαριών εμπνεύστηκαν οι μηχανικοί της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας Nissan προκειμένου να δημιουργήσουν μία ομάδα ρομπότ, τα οποία κινούνται σε "κοπάδια" χωρίς ποτέ να προσκρούουν μεταξύ τους, με σκοπό να τοποθετηθούν σε αυτοκίνητα.
Ρομπότ – ψάρια προς αποφυγήν ατυχημάτων
Ρομπότ που μιμούνται την συμπεριφορά των ψαριών είναι η νέα τεχνολογική εξέλιξη της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας Nissan, τα οποία, όπως υποστηρίζεται, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα συστήματα αποφυγής τρακαρισμάτων. Τα μικροσκοπικά ρομπότ, με το όνομα Eporo, μπορούν να κινούνται όλα μαζί, σε έναν στόλο, χωρίς να προσκρούουν μεταξύ τους.

Είναι η δεύτερη φορά που η ιαπωνική εταιρία αναζητά στο ζωικό βασίλειο έμπνευση για τα σχέδιά της. Πέρσι, η αυτοκινητοβιομηχανία αποκάλυψε το ρομπότ BR23C, το οποίο αναπαριστούσε την συμπεριφορά της μέλισσας. Η μέλισσα αυτή επιδείκνυε συμπεριφορά αντι-σύγκρουσης αλλά έτεινε να πετά μόνη της.

Τα νέα τρίκυκλα ρομπότ, τα οποία θα παρουσιαστούν επίσημα στην Ιαπωνική Έκθεση Σχεδίου Ceatec αύριο (6 Οκτωβρίου) έχουν προγραμματιστεί να ταξιδεύουν σε γκρουπ των 7 οχημάτων το πολύ.

Κάθε ένα από αυτά χρησιμοποιεί ένα laser με ανιχνευτή εμβέλειας προκειμένου να μετρά την απόσταση ανάμεσα στα εμπόδια. Τα στοιχεία του laser μοιράζονται συνεχώς ανάμεσα στα ρομπότ της ίδιας ομάδας, επιτρέποντας στο γκρουπ να ταξιδεύει ως «κοπάδι» χωρίς προσκρούσεις μεταξύ των ρομπότ.

Η τεχνική αυτή θα διευκολύνει τα αυτοκίνητα τα κινούνται το ένα δίπλα στο άλλο ή να αλλάζουν γρήγορα κατευθύνσεις ως ένα γκρουπ. «Εμείς, στον κόσμο της μηχανικής, έχουμε πολλά να μάθουμε από την συμπεριφορά ενός κοπαδιού ψαριών στα πλαίσια της ικανότητας του κάθε ψαριού να είναι ελεύθερο και ασφαλές», είπε ο Toshiyuki Andou, επικεφαλής μηχανικός του project.

E.M.
Πηγή:
BBC News
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v