Γορίλλες στο...Facebook

Με την νέα καμπάνια "Friend a Gorilla" που προωθείται από τις Αρχές προστασίας της Άγριας ζωής στην Ουγκάντα, ο καθένας από εμάς θα έχει την δυνατότητα να κάνει "φίλο" έναν από τους 720 βουνίσιους γορίλλες της Αφρικής, που απειλούνται με εξαφάνιση.
Γορίλλες στο...Facebook
Με όχημα τα δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα Facebook και Twitter, αλλά και την δορυφορική τεχνολογία, η Uganda Wildlife Authority ξεκίνησε προ ολίγων ημερών μια πρωτότυπη εκστρατεία που έχει σαν στόχο της την προστασία των 720 απειλούμενων βουνίσιων γορίλλων που ζουν στα ομιχλώδη δάση της ανατολικής Αφρικής. Η καμπάνια που ακούει στο όνομα Friend a Gorilla (κάνε φίλο σου έναν γορίλλα), "τρέχει" ήδη και αποκτά όλο και περισσότερους υποστηρικτές. Με το συμβολικό ποσό του ενός δολαρίου, οι χρήστες θα μπορούν να γίνουν "φίλοι" με έναν ή και περισσότερους απειλούμενους γορίλλες, έχοντας μάλιστα να επιλέξουν ανάμεσα σε έξι οικογένειες η καθεμία με τα δικά της μέλη, αγόρια και κορίτσια!

Αφού επιλέξουν τους  μαλλιαρούς "φίλους" τους, οι χρήστες θα έχουν την δυνατότητα να ενημερώνονται καθημερινά για αυτούς, με φωτογραφίες κείμενα, ακόμα και μέσω δορυφορικής μετάδοσης, η οποία προς το παρόν είναι under construction όπως είδαμε στην ιστοσελίδα. Με μόλις ένα δολάριο λοιπόν, θα έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε μια μητέρα-γορίλλα να περιποιείται τα παιδιά της, τους νεαρούς άνδρες-γορίλλες να πολεμούν για την θέση του αρχηγού και τους αρσενικούς Silverbacks των 225 κιλών να βολτάρουν στα καταπράσινα δάση. Στα παραπάνω προσθέστε και την συνεισφορά στην προστασία του είδους και πραγματικά μιλάμε για μια πολύ πρωτότυπη προσπάθεια να ευαισθητοποιηθούν οι χρήστες του διαδικτύου στο σημαντικό αυτό περιβαλλοντικό ζήτημα.

Όπως λένε και οι διοργανωτές της εκστρατείας, είναι η πρώτη φορά όπου τα social networks επιστρατεύονται για την διατήρηση ενός απειλούμενου είδους και ελπίζουν η εκστρατεία να αποφέρει τουλάχιστον 100.000 δολάρια τους πρώτους τρεις μήνες και άλλα 350.000 μέσα στον πρώτο χρόνο. Σε μια προσπάθεια να προβληθεί ακόμα περισσότερο η εκστρατεία, οι διοργανωτές χρησιμοποίησαν τον Jason Biggs, πρωταγωνιστή της δημοφιλούς σειράς ταινιών American Pie. Όπως είπε και ο ίδιος, κοιτάζοντας στα μάτια ενός γορίλλα είναι σαν να συναντάς έναν παλιό σου φίλο.

"Ήταν κάπως σουρεάλιστικό το όλο συναίσθημα. Ένιωσα σαν να βγαίνω από το σώμα μου", δήλωσε στο Reuters ύστερα από μια κοντινή επαφή που είχε με έναν από τους γορίλλες στο Bwindi. "Ήταν μια εξωπραγματική εμπειρία".

Με περίπου 370 βουνίσιους γορίλλες, η περιοχή Bwindi στην Ουγκάντα φιλοξενεί περίπου τον μισό πληθυσμό, με τους υπόλοιπους να είναι διασκορπισμένοι κοντά στα ηφαίστεια της Ρουάντα και στην εμπόλεμη ζώνη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Το περιβάλλον των γορίλλων απειλείται καθημερινά από την παράνομη υλοτομία για κάρβουνα, την ξυλεία, την γεωργία και φυσικά την λαθροθηρία σύμφωνα με στοιχεία της UWA. Αν και οι γορίλλες παραμένουν ένα είδος υπό απειλή, ο οργανισμός για την προστασία τους έχει καταφέρει να ανεβάσει τον ρυθμό γεννήσεων κατά 12%, βλέποντας τον πληθυσμό τους να διπλασιάζεται τα τελευταία 25 χρόνια. Τα χρήματα που θα μαζευτούν από την εκστρατεία Friend a Gorilla μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στις προσπάθειες διατήρησης του είδους, καθώς και στην προώθηση εναλλακτικών μέσων διαβίωσης για τους ανθρώπους που ζουν μέσα και γύρω από το πάρκο.

Οι συντάκτες του In2life έχουν ήδη υιοθετήσει τον Ndahura, τον Karamuzi και την Ruhara της οικογένειας Bitukura. Εσείς ποιούς θα υιοθετήσετε;

Ν.Γ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v