"Τρωικό" ζευγάρι στην Τουρκία

Ανασκαφές στην Τουρκία έφεραν στο φως δύο σκελετούς, οι οποίοι όπως όλα δείχνουν ανήκουν σε ανδρόγυνο που πέθανε το 1.200 π.Χ. στην αρχαία πόλη της Τροίας, κατά την διάρκεια του "ομηρικού" Τρωικού πολέμου.
Τρωικό ζευγάρι στην Τουρκία
Όπως δήλωσε ο Ernst Pernicka, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Tubingen και επικεφαλής των ανασκαφών στην νοτιοδυτική Τουρκία, οι δύο σκελετοί βρέθηκαν κοντά στην αμυντική γραμμή της αρχαίας πόλης που είχε χτιστεί στα τέλη της εποχής του Χαλκού. Η ανασκαφή αυτή δείχνει πως η χαμηλότερη περιοχή της Τροίας είχε μεγαλύτερο μέγεθος, απ΄ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

 "Αν τα απομεινάρια αποδειχτούν ότι είναι όντως από το 1.200 π.Χ, τότε συμπίπτουν σίγουρα με την εποχή του Τρωικού πολέμου. Προς το παρόν ελέγχουμε την "ηλικία" τους με ειδικά όργανα. Όπως και να'χει η ανακάλυψη είναι μοναδική", λέει ο Pernicka σε τηλεφωνική του συνέντευξη.

Η αρχαία Τροία βρίσκεται στην νοτιδοτυτική πλευρά της σύγχρονης Τουρκίας, στο στενό των Δαρδανελλίων και ήρθε στο φως ύστερα από τις ανασκαφές του Σλήμαν, του γνωστού Γερμανού αρχαιολόγου που ανακάλυψε την ανεμώδη πόλη που περιγράφεται στην ομηρική Ιλιάδα. Ο Pernicka συνεχίζει λέγοντας πως τα κεραμικά που βρέθηκαν δίπλα στα σώματα του ζευγαριού (από το οποίο απουσίαζε το κάτω μέρος του σώματος), έχει επιβεβαιωθεί πως χρόνολογούνται γύρω στο 1.200 π.Χ., άλλα όπως πρόσθεσε το ζευγάρι μπορεί να είχε ταφεί 400 χρόνια νωρίτερα σε ένα ταφικό σημείο που οι αρχαιολόγοι ονομάζουν "Τροία 6" ή "Τροία 7". Σε διαφορετικά δηλαδή επίπεδα των ερειπείων της Τροίας.

Δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες πάντως, συρρέουν κάθε χρόνο για να θαυμάσουν από κοντά τα ερείπεια της ομηρικής πόλης, όπου βρίσκεται και ένα τεράστιο ομοίωμα του γνωστού Δούρειου Ίππου. Μετά την ανακοίνωση της ανακάλυψης, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί..
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v