Κροατία: Καφές και τσιγάρο ξανά

Την διόρθωση της επιχειρηματικής ζημίας τους ελπίζουν να πετύχουν οι ιδιοκτήτες καφετεριών στην Κροατία, αφού κατάφεραν μετά από συνεννόηση με την κυβέρνηση να "χαλαρώσουν" τον νόμο περί απαγόρευσης του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους.
Κροατία: Καφές και τσιγάρο ξανά
Η κροατική κυβέρνηση προχώρησε χθες στην χαλάρωση της επίμαχης δημόσιας απαγόρευσης του καπνίσματος, η οποία επιβλήθηκε πριν λίγους μήνες, έπειτα από παράπονα των ιδιοκτητών καφετεριών ότι προκαλεί ζημιά στις επιχειρήσεις τους.

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση, η οποία θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο αργότερα αυτόν τον μήνα, το κάπνισμα στις καφετέριες θα επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένους χώρους, οι οποίοι πρέπει να είναι μεγαλύτεροι των 10 τ.μ., αλλά δεν θα πρέπει να καλύπτουν περισσότερο από το 20% του λειτουργικού χώρου.

Οι καφετέριες που δεν δύνανται να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις συνθήκες θα μπορούν να εξυπηρετούν τους καπνιστές διασφαλίζοντας ένα κατάλληλο σύστημα εξαέρωσης, αλλαγή άκρως καλοδεχούμενη από τους πάνω από ένα εκατομμύριο καπνιστές της χώρας –ή περίπου 25% του πληθυσμού.

Η απαγόρευση καπνίσματος, ωστόσο, συνεχίζει να ισχύει για εστιατόρια, νοσοκομεία, σχολεία και αεροδρόμια.

Οι ιδιοκτήτες καφετεριών και εστιατορίων υπέβαλλαν έγγραφη αίτηση τον Ιούνιο, στις αρχές της θερινής τουριστικές περιόδου, απαιτώντας αλλαγές στον νόμο, ο οποίος επιβλήθηκε τον περασμένο Μάιο, ο οποίος, είπαν, έβλαψε τις ήδη αποδυναμωμένες από την κρίση επιχειρήσεις τους.

Ο υπουργός Υγείας Darko Milinovic είπε σε υπουργική συνάντηση ότι οι αλλαγές αυτές προσχεδιάστηκαν από κοινού, από αντιπροσωπεία ιδιοκτητών καφετεριών και εστιατορίων και το υπουργείο τουρισμού. «Δεν αλλάζουμε τον νόμο υπό πίεση και παραμένουμε δεσμευμένοι στην προστασία της υγείας των Κροατών πολιτών», είπε ο Milinovic. Τα στελέχη της κυβέρνησης σε θέματα υγείας υποστηρίζουν ότι περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι πεθαίνουν στην Κροατία κάθε χρόνο εξαιτίας του καπνίσματος.

Κατά την διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών, η Κροατία είχε υπάρξει η μόνη βαλκανική χώρα όπου το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους είχε τεθεί επιτυχώς εκτός νόμου. Με τις τελευταίες αλλαγές, όμως, το καθεστώς καπνίσματος θα γίνει σχεδόν όσο ελεύθερο όσο και στην ευρύτερη περιφέρεια.

Η Κροατία έχει πληγεί σοβαρά από την παγκόσμια κρίση και η οικονομία της αναμένεται να συρρικνωθεί περί το 5% το τρέχον έτος, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία.

Αν συνέβη κάτι τέτοιο στην Κροατία, όπου οι καπνιστές καταλαμβάνουν μόνο το 25% του πληθυσμού, αναρωτιόμαστε τι πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα κατά την διάρκεια του χειμώνα, που το εν λόγω ποσοστό είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Ε.Μ.
Πηγή:
Reuters.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v