ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Διαμαρτυρία για το περιβάλλον; Συλλαμβάνεσαι!

22 ακτιβιστές που σταμάτησαν ένα τραίνο που μετέφερε άνθρακα, διαμαρτυρόμενοι για την κλιματική αλλαγή, καταδικάστηκαν σήμερα από το δικαστήριο του North Yorkshire στην Αγγλία, αν και ο δικαστής αναγνώρισε ότι η πράξη τους ήταν "εύγλωττη, ειλικρινής και συγκινητική".

Διαμαρτυρία για το περιβάλλον; Συλλαμβάνεσαι!

Ιούνιος 2008. 22 άτομα, μεταξύ των οποίων ένας λέκτορας πανεπιστημίου, δάσκαλοι και σκηνοθέτες, σταματούν ένα τραίνο που μεταφέρει κάρβουνο στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό του Drax, στην Αγγλία, διαμαρτυρόμενοι για τις κλιματικές αλλαγές και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Η πράξη τους χαρακτηρίζεται πειρατεία.

Ιούλιος 2009. Οι ακτιβιστές καταδικάζονται για παρακώλυση βαγονιού ή μηχανής που κινείται σε σιδηρόδρομο, και –αν και ο δικαστής έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο φυλάκισης– σε όλους αναμένεται να επιβληθούν βαριές ποινές κοινωνικής εργασίας. Η επίσημη ανακοίνωση της ποινής αναμένεται σήμερα, 4 Σεπτεμβρίου 2009.

Οι ελπίδες τους να αθωωθούν με βάση το δεδικασμένο που έγινε γνωστό ως Kingsnorth Six τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ακτιβιστές που κατέστρεψαν την καμινάδα ενός ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού αθωώθηκαν από το δικαστήριο του Kent, ναυάγησαν όταν ο δικαστής απέρριψε τα επιχειρήματα ότι και η δική τους πράξη ήταν «απαραίτητη για να αποτρέψει το ευρύτερο έγκλημα της ρύπανσης από τον άνθρακα».

Μετά το τέλος της δίκης του Ιουλίου, ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής του North Yorkshire, Rob Turnbull δήλωσε: «αυτή δεν ήταν μια ειρηνική διαμαρτυρία για το περιβάλλον, αλλά ένα προσεκτικά σχεδιασμένο και εκτελεσμένο έγκλημα όπου δύο εκ των κατηγορουμένων παρέστησαν τους σιδηροδρομικούς υπαλλήλους και ανέβηκαν στις γραμμές για να σταματήσουν ένα τραίνο που νομίμως μετέφερε άνθρακα στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό».

Παρ’ όλα αυτά, ο δικαστής James Spencer συνεχάρη την ομάδα, που υπερασπίστηκε τον εαυτό της, για το ότι έφερε μία «εύγλωττη, ειλικρινή, συγκινητική και παρακινητική» υπόθεση στο δικαστήριο. Μετά τις ετυμηγορίες, δήλωσε ότι η ποινή δε θα περιλαμβάνει σε καμία περίπτωση φυλάκιση.

Μιλώντας σε υπεράσπιση των διαμαρτυρόμενων τον Ιούλιο στο δικαστήριο, ο κατηγορούμενος Jonathan Stevenson είπε: «Η κατηγορούσα αρχή δεν έχει αμφισβητήσει τα γεγονότα που σας παρουσιάσαμε, έχοντας ορκιστεί, για τις συνέπειες της καύσης άνθρακα στο Drax. 180 ανθρώπινες ζωές χάνονται κάθε χρόνο, είδη χάνονται για πάντα. Υπάρχει άμεση, αναμφισβήτητη, αποδεδειγμένη σχέση ανάμεσα στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε αυτόν τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό και τις φρικτές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Μια άδικη ειρήνη είναι προτιμότερη από έναν δίκαιο πόλεμο."

Κικέρων, Ρωμαίος ρήτορας & πολιτικός

  • 1952 - Ο Νικόλαος Πλαστήρας αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Ελλάδος

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v