Συνθετικό σπέρμα κατά της ανδρικής στειρότητας (;)

Την ελπίδα να μπορούν να αποκτήσουν δικά τους παιδιά και οι στείροι άνδρες δίνει νέα επιστημονική έρευνα που υποστηρίζει την συνθετική δημιουργία σπερματοζωαρίων. Προς απογοήτευση κάποιων γυναικών, ωστόσο, για να γίνει αυτό απαιτούνται μόνο ανδρικά βλαστοκύτταρα.
Συνθετικό σπέρμα κατά της ανδρικής στειρότητας (;)
Για πρώτη φορά στην ιστορία της επιστήμης δημιουργήθηκε πρόσφατα συνθετικό ανθρώπινο σπέρμα από εμβρυονικά βλαστοκύτταρα, αυξάνοντας τις προσδοκίες προόδου στην θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας.

Η καλλιέργεια ανθρώπινων κυττάρων με ουρά που κολυμπούν και κάποια από τα βιολογικά χαρακτηριστικά του πραγματικού σπέρματος δημιουργήθηκαν στο Πανεπιστήμιου του Newcastle. Το επίτευγμα αυτό, της επιστημονικής ομάδας με αρχηγό τον καθηγητή Karim Nayernia, υποστηρίζει ότι μπορεί να είναι εφικτό να αναπτυχθούν νέα αναπαραγωγικά κύτταρα από βλαστοκύτταρα, βοηθώντας έτσι τους άνδρες που δε μπορούν από μόνοι τους να κάνουν παιδιά.

Η έρευνα, επίσης, ξεκαθαρίζει ότι είναι αδύνατο να δημιουργηθεί συνθετικό σπέρμα από θηλυκά βλαστοκύτταρα, διαγράφοντας έτσι το ενδεχόμενο να μπορούν τα ζευγάρια λεσβιών να συλλάβουν χωρίς το σπέρμα ενός άνδρα δωρητή.

Ο καθηγητής Nayernia είπε πως το σπέρμα IVD έχει τα βασικά γνωρίσματα του πραγματικού σπέρματος, συμπεριλαμβανομένου ενός απλοειδούς πυρήνα με 23 χρωμοσώματα, αντί για τα 46 που υπάρχουν στα μη-αναπαραγωγικά κύτταρα. «Αυτά τα κύτταρα είναι απλοειδή, έχουν ουρές και κεφαλή και κολυμπούν», ανάφερε σχετικά. «Τα μόνο κύτταρα στον οργανισμό που είναι έτσι είναι αυτά του σπέρματος».

Άλλοι επιστήμονες, ωστόσο, λένε ότι παρόλο που τα κύτταρα αυτά έχουν πολλές ομοιότητες με το σπέρμα, απαιτούνται περισσότεροι έλεγχοι για να επιβεβαιωθεί ότι είναι εντελώς όμοια. Κάτι που παραδέχθηκε και ο ίδιος ο καθηγητής Nayernia. Σε κάθε περίπτωση πάντως είπε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας αποτελούν ορόσημο στις προσπάθειες να αναπτυχθεί σπέρμα από βλαστοκύτταρα και ότι παρέχουν διορατικές πληροφορίες σχετικά με την γονιμότητα. «Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη καθώς θα επιτρέψει στους επιστήμονες να μελετήσουν λεπτομερώς το πώς μορφοποιείται το σπέρμα και θα οδηγήσει στην καλύτερη κατανόηση της στειρότητας στους άνδρες –γιατί συμβαίνει και τι την προκαλεί», είπε σχετικά. «Με την γνώση αυτή θα μπορέσουμε σταδιακά να αναπτύξουμε νέες μεθόδους για να βοηθήσουμε τα ζευγάρια που υποφέρουν από στειρότητα να αποκτήσουν ένα παιδί που θα είναι γενετικά δικό τους.»

Το επόμενο βήμα του καθηγητή Nayernia είναι να εισάγει το σπέρμα αυτό σε ωάρια ζώων για να καθοριστεί το κατά πόσο μπορούν όντως αυτά να γονιμοποιηθούν και να διεξάγει έπειτα ελέγχους που θα τεστάρουν την ομοιότητά τους με το γνήσιο σπέρμα. Αν η εργασία αυτή εξελιχθεί θα είναι πιθανό να αναπρογραμματιστούν τα ενήλικα κύτταρα ενός στείρου άνδρα σε μία εμβρυακή κατάσταση και μετά να αναπτυχθούν σε σπέρμα που θα «κουβαλάει» το γενετικό του υλικό.

Πόσο πολύ να απέχει άραγε αυτή η βιο-γενετική εξέλιξη από την δημιουργία ενός συνθετικού σπερματοζωαρίου που δεν θα απαιτεί την ανδρική αρωγή; Υποθέτουμε πως όσο οι συγκεκριμένες επιστημονικές ομάδες αποτελούνται και από άνδρες… πολύ!

Ε.Μ.
Πηγή: Timesonline.co.uk

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v