Τουρκικό reality σε ρόλο προσηλυτιστή

Ένας ιμάμης, ένας παπάς, ένας ραβίνος και ένας βουδιστής μοναχός θα είναι οι πρωταγωνιστές του τουρκικού reality που ξεκινά τον χειμώνα στην γείτονα χώρα και σκοπό έχει να οδηγήσει 10 άθεους παίκτες στην επιλογή της θρησκείας που θα (τους) κερδίσει.
Τουρκικό reality σε ρόλο προσηλυτιστή
Τι συμβαίνει όταν βάζεις έναν μουσουλμάνο ιμάμη, έναν χριστιανό παπά, έναν ραβίνο και έναν βουδιστή μοναχό σε ένα δωμάτιο με 10 άθεους; Ο τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός Kanal T ελπίζει η απάντηση σε αυτό να είναι η υψηλή τηλεθέαση, καθώς ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα τηλεοπτικό παιχνίδι στο οποίο πνευματικοί πατέρες από τις τέσσερις θρησκείες θα προσπαθήσουν να προσηλυτίσουν μία ομάδα άθεων.

Το βραβείο για αυτούς που θα προσηλυτιστούν θα είναι ένα ταξίδι για προσκύνημα σε ένα ιερό μνημείο της θρησκείας την οποία θα έχουν επιλέξει –η Μέκκα για τους Μουσουλμάνους, το Βατικανό για τους Χριστιανούς, η Ιερουσαλήμ για τους Εβραίους και το Θιβέτ για τους Βουδιστές.

Οι θρησκευτικές, ωστόσο, αρχές στην μουσουλμανική αλλά κοσμική Τουρκία δεν έχουν ενθουσιαστεί με την τροπή του «στησίματος» του δημοφιλούς reality παιχνιδιού και ο υπουργός θρησκευτικών σχέσεων αρνείται να διαθέσει ιμάμη για το σόου. «Το να γίνεται κάτι τέτοιο με σκοπό τα υψηλά ποσοστά τηλεθέασης είναι ασέβεια προς όλες τις θρησκείες. Η θρησκεία δεν θα πρέπει να γίνεται αντικείμενο ψυχαγωγικών προγραμμάτων», δήλωσε στο κρατικό μέσο ενημέρωσης Anatolian ο πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Θρησκευτικών Σχέσεων, αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της προετοιμασίας του προγράμματος.

Οι δημιουργοί του «Penitents Compete» είναι αμετανόητοι και απορρίπτουν τους ισχυρισμούς ότι το σόου, το οποίο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την αναμετάδοσή του τον Σεπτέμβριο, θα μειώσει την αξία της θρησκείας. «Προσφέρουμε το σπουδαιότερο βραβείο στον κόσμο, το δώρο της πίστης στον Θεό», είπε ο διευθύνων σύμβουλος του Kanal T Seyhan Soylu στο Reuters. «Δεν εγκρίνουμε το να είναι κανείς άθεος. Ο Θεός είναι μεγάλος και δεν έχει σημασία σε ποια θρησκεία πιστεύει κανείς. Το σημαντικό είναι να πιστεύει», τόνισε ο Soylu.

Το project επικεντρώνει το ενδιαφέρον στο θέμα της θρησκευτικής ταυτότητας στην υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε. Τουρκία, όπου πολλές ομάδες ανθρώπινων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ελευθερία του θρησκεύματος των μη-μουσουλμανικών μειονοτήτων.

Οι επικριτές του κυβερνώντος κόμματος AK, το οποίο, αν και εξωεκκλησιαστικό, έχει τις πολιτικές του ρίζες στο Ισλάμ, το κατηγορούν ότι κρατά μία κρυφή ισλαμιστική ατζέντα, κατηγορία την οποία το κόμμα αρνείται.

Παράλληλα, περίπου 200 άτομα έχουν προς το παρόν δηλώσει συμμετοχή στο σόου και οι δέκα υποψήφιοι θα επιλεγούν τον επόμενο μήνα. Μία ομάδα θεολόγων θα επιβεβαιώσει ότι οι συμμετέχοντες αυτοί είναι πραγματικά άθεοι και δεν αναζητούν απλά την διασημότητα ή δωρεάν διακοπές. Εμείς δεν έχουμε παρά να περιμένουμε να δούμε τις πρώτες σκηνές του παιχνιδιού, τον χειμώνα στην ελληνική τηλεόραση.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v