Πρώτα ο έρωτας μετά η παχυσαρκία

Απότομη αύξηση βάρους δείχνουν να εμφανίζουν τα ζευγάρια που συζούν ή διανύουν τα πρώτα χρόνια έγγαμου βίου, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν μερικές μέρες. Πού οφείλεται αυτό και πώς μπορεί να αποφευχθεί;
Πρώτα ο έρωτας μετά η παχυσαρκία
Την ρήση ότι ο έρωτας περνάει από το στομάχι έρχεται να επιβεβαιώσει νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο University of North Carolina at Chapel Hill και δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό Obesity, στο τεύχος Ιουλίου, σύμφωνα με την οποία μέσα στα πρώτα χρόνια του έγγαμου βίου το άτομο έχει τις διπλάσιες πιθανότητες να γίνει παχύσαρκο από ένα άτομο που απλά έχει περιστασιακές σχέσεις.

Οι ερευνητές που ασχολήθηκαν με τις περιπτώσεις 6.949 ζευγαριών βρήκαν ότι όχι μόνο τα παντρεμένα ζευγάρια εμφανίζουν παχυσαρκία αλλά και νέα ζευγάρια που αποφασίζουν να συζήσουν αυξάνουν μετά από λίγο καιρό το βάρος τους. Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι γυναίκες, αφού όσες συζούν με τον σύντροφό τους για πέντε ή λιγότερα χρόνια έχουν 63% πιο αυξημένες πιθανότητες για παχυσαρκία. Αντίθετα, η αύξηση του βάρους ανάμεσα στους παντρεμένους και μη άνδρες εμφανίζεται κυρίως ανάμεσα στον πρώτο και δεύτερο χρόνο κοινού βίου και μετά σταθεροποιείται.

Πώς εξηγείται αυτό; Οι ειδικοί αναπτύσσουν διάφορες θεωρίες, π.χ. ότι η ώρα του φαγητού για τα ζευγάρια που ζουν μαζί γίνεται πιο σημαντική από πριν ή ότι ο χρόνος που περνά ένας παντρεμένος στο γυμναστήριο είναι πολύ λιγότερος. Η’ απλά πως όταν περάσει ο πρώτος καιρός που και οι δύο φροντίζουν και προσέχουν το σώμα τους, μετά απλά αφήνονται. Άλλωστε, οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι το να έχει ένα άτομο στενή σχέση με ένα παχύσαρκο άτομο, φίλο ή σύντροφο, αυξάνει τις πιθανότητες να αναπτύξει και αυτό το άτομο παχυσαρκία.

Πώς μπορεί να σταματήσει αυτός ο κύκλος; Ίσως αντιμετωπίζοντας αυτόν ή αυτήν που σας οδήγησε στην παχυσαρκία, τον ή την σύντροφό σας, ως έμπνευση. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο University of Connecticut πριν από έναν χρόνο έδειξε ότι αν ένας από τους δύο συντρόφους ξεκινήσει ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, ο άλλος σύντροφος μπορεί να χάσει έως και 2,5 κιλά. Αυτό που εξετάζεται τώρα είναι το κατά πόσο εξασφαλίζοντας κανείς την στήριξή του/της συντρόφου του μπορεί να βοηθήσει στο να χάσουν και οι δύο κιλά.

Τα ζευγάρια, λοιπόν, δεν χρειάζεται να ζουν «βίον παχύσαρκον», ειδικά όταν άλλες έρευνες συνιστούν τα σημαντικά οφέλη που έχει ο γάμος για την υγεία, όπως η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και οι περισσότερες πιθανότητες διακοπής του καπνίσματος. Ούτε φυσικά να αποφεύγουν τον γάμο από φόβο μήπως παχύνουν. Αρκεί να φροντίζουν, όταν ο έρωτας περνά από το στομάχι, να μην μένει και εκεί.

Ε.Μ.
Πηγή: www.time.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v