Αντικαπνιστικά μέτρα: Τι έχει (να) γίνει

Καπνιστές, ψυχραιμία. Κανείς δεν πρόκειται να σας κλείσει στο σπίτι από την 1η Ιουλίου. Ειδικές άδειες, οριοθετημένοι χώροι και... bar καπνιστών εγγυώνται για όλους μας μια θέση στον ήλιο. Απλά, όσοι έχετε πάρει την απόφαση, ίσως το κόψετε ευκολότερα.
Αντικαπνιστικά μέτρα: Τι έχει (να) γίνει
Στην Ισπανία εκδόθηκαν ειδικές άδειες, που χώρισαν τους «δημόσιους χώρους» -εστιατόρια, café, bar, club κλπ– σε «φιλικά», με πράσινο αυτοκόλλητο στην πόρτα, και «εχθρικά», με κόκκινο αυτοκόλλητο. Πώς μαρκάραμε τις προσόψεις των κτιρίων μετά το σεισμό; Κάπως έτσι. Πράσινο καπνίζεις, κόκκινο δεν καπνίζεις. Στη Γερμανία έγινε το ίδιο –με μπλε αυτή τη φορά αυτοκόλλητα για τους φιλικά διακείμενους στους καπνιστές χώρους.

Μπορεί οι κοινωνιολόγοι να το βρουν λάθος, να μιλήσουν για γκετοποίηση, κοινωνικό διαχωρισμό, ρατσιστικές προεκτάσεις και ποιος ξέρει τι άλλο. Εμείς (θα την πούμε την αλήθεια, και θα μείνουμε εδώ, για να μην επεκταθούμε στην άποψή μας περί της αντικαπνιστικής υστερίας που μαστίζει τελευταία τον δυτικό κόσμο, η οποία άποψη δεν είναι του παρόντος) το βρήκαμε απλά ανακουφιστικό. Όπως και τη φαντασία που επέδειξαν οι Γάλλοι καταστηματάρχες στην αυτοσχέδια δημιουργία ημι-υπαίθριων χώρων, με τέντες, σόμπες και όλα τα συναφή, στους οποίους φυσικά επιτρέπεται το κάπνισμα.

Μετά την τρομολαγνεία με την οποία είχαν εξαγγελθεί τα ευρωπαϊκά αντικαπνιστικά μέτρα –ή το κόβεις ή δεν ξαναβγαίνεις απ’ το σπίτι ή μετακομίζεις στη Μέση Ανατολή… κι αποκτάς άλλα προβλήματα– το να ξέρεις ότι τουλάχιστον ένα τετραγωνικό σε αυτόν τον πλανήτη έξω από τα στενά όρια του σπιτιού σου θα το έχεις κι εσύ είναι τουλάχιστον ανακουφιστικό. Κάτι τέτοιο δε θα γινόταν και στην Ελλάδα, όταν και εφόσον τα μέτρα θα ετίθεντο σε ισχύ;

Τώρα που το «όταν και εφόσον» απέχει μόλις δύο εβδομάδες –ναι, περνάει γρήγορα ο καιρός– μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι ναι, κάτι τέτοιο θα γίνει. Και ούτε οι ορκισμένοι καπνιστές θα χρειαστεί να αιτηθούν υπηκοότητες και άδειες παραμονής βορειοανατολικών Βαλκανίων, ούτε οι αντικαπνιστές να παραπονιούνται για τον αέρα που αναπνέουν. Δίκαια πράγματα. Ή το μη χείρον βέλτιστο. Όπως το δει κανείς.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις εξαγγελίες του Υπουργού Υγείας:

* Διαφημίσεις τσιγάρων σε δρόμους και κινηματογράφους κομμένες. Από 1η Σεπτεμβρίου, αν σας ενδιαφέρει. Μάλλον όχι. Συνεχίζουμε.

* «Καταστήματα» –τουτέστιν εστιατόρια, ταβέρνες, bar, club, café, μπουζούκια κλπ– κάτω των 70 τετραγωνικών, θα μπορούν να επιλέγουν αν θα είναι χώροι καπνιστών ή μη. Εξολοκλήρου. Για να πάρουν τη σχετική άδεια, θα πρέπει να εγκαταστήσουν αποδοτικό εξαερισμό. Απλά πράγματα.

* Καταστήματα από 70 έως 300 τετραγωνικά μέτρα θα διαθέτουν συγκεκριμένο χώρο καπνιστών, ίσο με το 30% του ωφέλιμου χώρου τους. Στο χώρο αυτό θα τοποθετηθεί σύστημα εξαερισμού –καμία σχέση με αυτά που υποτίθεται πως υπήρχαν μέχρι σήμερα– που δε θα ανακυκλώνει τον αέρα, αλλά θα τον διοχετεύει στο εξωτερικό του κτιρίου, καθώς επίσης και αυτόνομο σύστημα κλιματισμού και διαχωριστικό που θα φτάνει από το πάτωμα ως το ταβάνι.

* Καταστήματα άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων, ήτοι καζίνο και μπουζούκια, εξοπλίζονται με τα ίδια συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού, για να χωράνε τους καπνιστές πελάτες τους στο 40% του χώρου τους.

* Η είσοδος στους χώρους καπνιστών δε θα επιτρέπεται σε νέους κάτω των 18 ετών, και η απαγόρευση θα αναγράφεται σε εμφανές σημείο του διαχωριστικού τους. Φανταζόμαστε, όπως αναγράφεται και το «απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ από άτομα κάτω των 17 ετών» σε κάποια café.

* Γραφεία που δεν διαθέτουν μπαλκόνια… ατύχησαν. Η απαγόρευση για τους χώρους εργασίας είναι καθολική, και δεν προβλέπει τη δημιουργία καπνιστηρίων, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Υπάρχουν πάντα –ελπίζουμε– πεζοδρόμια.

* Ολική είναι η απαγόρευση και στους εσωτερικούς χώρους όλων των καραβιών. Προβλέπουμε συνωστισμό στα καταστρώματα.

* Τα πρόστιμα ανέρχονται σε 500 ευρώ για τους πολίτες και από 1.000 έως 2.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που δεν εφαρμόζουν το νόμο. Θα κόβονται από εκπροσώπους της Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας και του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας.

* Για εκείνη τη γελοία τηλεφωνική γραμμή που θα μπορούμε να καταγγέλλουμε όποιον έχουμε άχτι φανταζόμαστε ότι έχετε ακούσει. Τετραψήφια θα είναι. Δε θα επεκταθούμε.

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v