"Ολυμπιακός" τάφος στην Αγγλία

Οι εκσκαφές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στην Αγγλία αποκάλυψαν έναν αρχαίο τάφο με 45 απομωνομένα κρανία και οστά, ο οποίος σύμφωνα με εκτιμήσεις χρονολογείται στην Ρωμαϊκή εποχή.
Ολυμπιακός τάφος στην Αγγλία
Οι αρχαιολόγοι, που μόλις ξεκίνησαν την μελέτη των ευρημάτων, δεν έχουν βρει ακόμα σε ποιούς ανήκουν τα κρανία. Εκτιμούν, ότι ίσως πρόκειται για γηγενείς Βρετανούς της Έποχής του Σιδήρου. Το ερώτημα που προκύπτει όμως, είναι ποιός τους σκότωσε. Πολεμούσαν μεταξύ τους; Ή μήπως εκτελέστηκαν από τους Ρωμαίους; Τα ερωτήματα αυτά απασχολούν τόσο τον επικεφαλή της ανασκαφής David Score, όσο και το υπόλοιπο team.

Το πιο ενδιαφέρον σενάριο αναφέρει ότι πρόκειται για θύματα των Ρωμαίων εισβολέων που αποκεφαλίστηκαν και πετάχτηκαν σε λάκκο. Όταν οι Ρωμαίοι αποβιβάστηκαν στην Βρετανία (43. π.Χ.), οι λεγεώνες τους κινήθηκαν γρήγορα μέσω της Δυτικής Αγγλίας για να υποτάξουν τις σκληροτράχηλες Κέλτικες φυλές.

Τα κρανία και τα οστά βρέθηκαν σε μια περιοχή εν ονόματι Ridgeway Hill, όπου αυτήν την περίοδο κατασκευάζεται ένας νέος δρόμος που θα οδηγεί στο Weymouth. Η πόλη αυτή θα φιλοξενήσει τους αγώνες της ιστιοπλοΐας στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Προς το παρόν έχουν βρεθεί 45 κρανία και σκελετοί, ενώ οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι θα βρούν και άλλα με την πάροδο των ημερών.

"Θα πρέπει να δούμε κατά πόσο τα οστά έχουν σημάδια από σπαθί και πως διαμελίστηκαν τα κεφάλια: Πριν ή μετά θάνατον σε μια πράξη πανηγυρισμού της νίκης" είπε ο Score.

Μία άλλη θεωρία υποστηρίζει πως τα κρανία και τα οστά μπορεί να ανήκουν σε Ρωμαίους πολίτες ή σε αυτόχθονες πληθυσμούς που πέθαναν από κάποια ασθένεια ή καταστροφή. Προς το παρόν δεν έχουν βρεθεί πολλά αντικείμενα μαζί με τα οστά, εκτός από μερικά διασκορπισμένα κεραμικά κομμάτια από τα τέλη της Εποχής του Σιδήρου.

Ν.Γ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v