Απεβίωσε η τελευταία επιζήσασα του Τιτανικού

Σε ηλικία 97 ετών "έφυγε" χθες η τελευταία επιζήσασα του... αβύθιστου πλοίου. Η Μιλβίνα Ντιν ήταν μόλις δύο μηνών όταν επιβιβάστηκε στο θρυλικό πλοίο μαζί με τους γονείς  και τον αδερφό της.
Απεβίωσε η τελευταία επιζήσασα του Τιτανικού
Η μοναδική μέχρι πρότινος επιζήσασα του θρυλικού ναυαγίου πέθανε χθες σε ηλικία 97 ετών από βαριά πνευμονία στον τόπο όπου έζησε: το Σάουθαμπτον της Αγγλίας. Ήταν η πόλη που είχε αφήσει πίσω η οικογένειά της και είχε επιβιβαστεί στο πλοίο αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην Αμερική. Η Ντιν ήταν μόλις εννέα εβδομάδων όταν οι δικοί της πούλησαν μία πάμπ στο Λονδίνο για να ταξιδέψουν στο παρθενικό ταξίδι του Τιτανικού και να κάνουν μια νέα αρχή στην Γουϊτσίτα του Κάνσας, όπου ο πατέρας της Μπέρτραμ σκόπευε να ανοίξει ένα καπνοπωλείο.

΄Ηταν ένα από τα 706 άτομα - κυρίως γυναίκες και παιδιά- που επέζησαν της τραγωδίας, μαζί με την μητέρα της Τζορτζέτα και τον δίχρονο αδελφό της Μπέρτραμ. Ο πατέρας της ήταν ένας από τους 1517 επιβάτες που πνίγηκαν. Η οικογένεια αρχικά θα ταξίδευε με άλλο πλοίο, αλλά μεταφέρθηκε στον Τιτανικό εξαιτίας της απεργίας των ανθρακωρύχων. Σύμφωνα με την Ντιν, οι γρήγορες αντιδράσεις του πατέρα της έσωσαν την υπόλοιπη οικογένεια από σίγουρο θάνατο.

Καθ'όλη την διάρκεια της μετέπειτα ζωής της, η Ντιν δεν είχε καμία επαφή με τους "λάτρεις" του πλοίου και της ιστορίας του, ενώ απέφευγε να κάνει δημόσιες εμφανίσεις. Η ίδια είχε δηλώσει πως είχε δει το 1958 την ταινία "A night to remember" μαζί με άλλους επιζώντες, αλλά την βρήκε τόσο ενοχλητική που δεν ήθελε να δει πότε ξανά κάτι παρόμοιο και το ίδιο ίσχυσε και με τον "Τιτανικό" του Κάμερον. Ξεκίνησε να συμμετέχει σε δραστηριότητες σχετικά με τον Τιτανικό το 1985, μετά την ανακάλυψη του ναυαγίου.

Το 1997 πραγματοποίησε επιτέλους το υπερατλαντικό της ταξίδι και επισκέφτηκε την πόλη του Κάνσας. Όπως είχε πει και η ίδια "Είναι τόσο όμορφα εδώ. Θα μπορούσα να μείνω για πέντε χρόνια." Οι δραστηριότητες της συνεχίστηκαν σε όλη την δεκαετία του '90. Είχε μάλιστα εναντιωθεί στην προσπάθεια να ανυψωθεί το ναυάγιο σε βάθος 4 χιλιάδων μέτρων.

"Δεν θέλω να το σηκώσουν. Και είμαι σίγουρη πως ούτε οι υπόλοιποι επιζώντες θα ήθελαν" είχε πει τότε.

Όπως είπε ο φίλος της Gunter Babler στο Associated Press η Ντιν πέθανε ήρεμα στον ύπνο της το πρωί της Κυριακής.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v