ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Νέφος... ναρκωτικών στην Ισπανία

Ισπανοί επιστήμονες εντόπισαν μικρογραμμάρια κοκαΐνης και ηρωΐνης στην ατμόσφαιρα της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά μια ειδική τεχνική. Η συγκέντρωση μάλιστα των ναρκωτικών ουσιών στην ατμόσφαιρα αυξάνεται τα Σαββατοκύριακα!

Νέφος... ναρκωτικών στην Ισπανία

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Όλοι έχουμε μία εξοικείωση με το νέφος. Στην Αθήνα κυρίως, τα καλοκαίρια η κατάσταση είναι αποπνικτική. Πως θα αντιδρούσατε αν μαθαίνατε ότι στον αέρα που αναπνέετε βρίσκονταν απειροελάχιστες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών όπως κοκαΐνη και ηρωίνη; Σίγουρα όχι ψύχραιμα. Θα κατανοήσετε επομένως το πατατράκ των Ισπανών όταν δημοσιεύτηκε έρευνα της CSIC (Ανώτατο Συμβούλιο Επιστημονικών Ερευνών της Ισπανίας), σύμφωνα με την οποία μικρογραμμάρια κοκαΐνης, αλλά και ηρωίνης, ανιχνεύτηκαν στην ατμόσφαιρα της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης.

Η έρευνα έγινε με την χρήση μιας πρωτοποριακής τεχνικής που λαμβάνει δείγματα από τον αέρα και έχει ως στόχο να μελετήσει την εξέλιξη της χρήσης ναρκωτικών ουσιών από τον πληθυσμό. Η ομάδα των επιστημόνων εξέτασε 17 είδη ναρκωτικών όπως κοκαΐνη, αμφεταμίνες, όπιο, κανναβιδοειδή και λυσεργικό οξύ (LSD) και σύμφωνα με τα αποτελέσματα η κοκαΐνη ήταν το "κυρίαρχο" συστατικό στον αέρα των δύο πόλεων. Οι ποσότητες πάντως ήταν αμελητέες, μιας και μιλάμε για συγκεντρώσεις της τάξης των 29-850 πικτογραμμαρίων (1 πικτογραμμάριο = 1/3.000.000 του γραμμαρίου). Εξίσου ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η συγκέντρωση ναρκωτικών ουσιών στην ατμόσφαιρα ανά κυβικό είναι μεγαλύτερη τα Σαββατοκύριακα απ'ότι τις καθημερινές.

Οι επιστήμονες πάντως ήταν καθησυχαστικοί. "Ακόμα και αν ζήσουμε 1.000 χρόνια δεν θα έχουμε πάρει την ισοδύναμη ποσότητα που αντιστοιχεί σε μία δόση κοκαΐνης" δήλωσε ένας εκ των επιστημόνων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας πρόκειται να δημοσιευτούν στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση «Αnalytical Chemistry».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Μία είναι η απόδειξη του «μπορώ»: το «κάνω»"

Marie von Ebner-Eschenbach, Γερμανίδα γνωμικογράφος

 • 1640 - Τέλος της Ιβηρικής Ένωσης: η Πορτογαλία ανακηρύσσει βασιλιά τον Ιωάννη Δ' τερματίζοντας μία περίοδο 60 ετών προσωπικής ένωσης των στεμμάτων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας
  1797 - Συλλαμβάνεται στην Τεργέστη ο Ρήγας Φεραίος μαζί με το συνεργάτη του Χριστόφορο Περραιβό.
  1913 - Η Κρητική Πολιτεία ενώνεται επισήμως με την Ελλάδα
  1988 - H Μπεναζίρ Μπούτο γίνεται η πρώτη γυναίκα ηγέτης μουσουλμανικής χώρας στο Πακιστάν
  2002 - Δημιουργία της Ελληνικής Βικιπαίδειας
  Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v