Wolfram Alpha: Ο θάνατος του Google ή η γέννηση ενός «σπασίκλα»;

Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό για την επερχόμενη "επαναστατική" μηχανή αναζήτησης -αν μας επιτραπεί ο όρος- Wolfram Alpha και το In2life δεν θα μπορούσε να απέχει. Μάθετε περί τίνος πρόκειται και τι λένε γι'αυτήν τα μεγαλύτερα τεχνολογικού περιεχομένου websites. 
Wolfram Alpha: Ο θάνατος του Google ή η γέννηση ενός «σπασίκλα»;
Ο εφημερίδα Independent αποκαλεί την είδηση ως «μία εφεύρεση που θα μπορούσε να αλλάξει το Ίντερνετ για πάντα». Στην ιστοσελίδα Prison Planet διαβάζουμε «Όλοι συμφωνούν πως το επόμενο ‘μεγάλο γεγονός’ στο Διαδίκτυο είναι το Wolfram Alpha». Wol… τι; Και συμφωνούν όλοι; Αλήθεια;

Αυτό για το οποίο μιλάμε είναι μία «ριζοσπαστική μηχανή αναζήτησης» η οποία θα μπορούσε να… σκοτώσει το Google; αναρωτιέται το Chattahbox. Όχι, όχι απαντάει το Business Pundit, δεν θα σκοτώσει το Google, αλλά μπορεί να νικήσει την Wikipedia. Μα τι είναι πια αυτό το Wolfram Alpha;

Δημιουργημένο από τον Βρετανό φυσικό επιστήμονα Stephen Wolfram, είναι μία «Υπολογιστική Μηχανή Γνώσης», η οποία «στην ουσία θα επεξεργάζεται και θα απαντά ερωτήσεις σε κανονική γλώσσα, όπως ακριβώς θα έκανε ένας άνθρωπος», λέει το Chattahbox. Προς το παρόν υπάρχει σε μορφή Beta και θα λειτουργήσει δημόσια σε δύο με τρεις εβδομάδες. Η ιστοσελίδα ReadWriteWeb άφησε να διαρρεύσουν κάποια screenshots. Ενώ, τo Business Planet αναρωτιέται αν θα πρόκειται για ένα νέο εργαλείο προπαγάνδας «Για παράδειγμα, αν τυπώσω την φράση ‘Πόλεμος στο Ιράκ’ θα μου επιστραφεί μία απάντηση του τύπου «Ένας πόλεμος που βασίστηκε σε ψευδείς φιλοδοξίες, ο οποίος ήταν τόσο ακριβός που χρεοκόπησε την Αμερική»; Η’ θα λάβω την απάντηση «Μία απαραίτητη καμπάνια στον πόλεμο ενάντια της τρομοκρατίας και με σκοπό να δημιουργήσει έναν ασφαλέστερο κόσμο για την δημοκρατία»; Μάλλον καμία από τις δύο απαντήσεις, αφού η Wikipedia είναι αυτή που έχει δεχθεί όλα τα κατηγορώ για προπαγάνδα.

Σε ένα πρόσωπο με πρόσωπο τεστ ανάμεσα στο Google και το Wolfram, το Technology Review καταλήγει πως το φόρτε του Wolfram είναι ο υπολογισμός και η σύγκριση. Για τον όρο ‘Microsoft Apple’ εμφανίζει τον έναν δίπλα στον άλλο πίνακες για τις διάφορες εταιρίες. Αλλά φαίνεται πως ορισμοί χωρίς υπολογιστική απάντηση παραπατούν στο Wolfram και «σε πολλές κοινές ερωτήσεις για τις οποίες δεν υπάρχει κάποιο εμφανές δεδομένο, δεν θα βρείτε μία σαφή απάντηση». Σύμφωνα με το Memex 1.1 «Ένα προκαταρκτικό συμπέρασμα είναι πως το σημασιολογικό Διαδίκτυο έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει». Ενώ το Gizmodo καταλήγει πως το Wolfram Alpha είναι «ένας μεγάλος σπασίκλας» και προσθέτει «Είμαι σίγουρος ότι το αίμα των δημιουργών του Wolfram Alpha θα βράσει στην σκέψη αυτή, αλλά η πιο φυσική εξέλιξη της μηχανής θα ήταν μάλλον ένα άμεσο συμπλήρωμα του Google, ως tab στην αρχική του σελίδα ή ως αντικαταστάτης στις τρέχουσες μέτριες λειτουργίες μη-αναζήτησης.» 

Όποιος πάντως θυμάται την υπερβολική προβολή προηγούμενων επαναστατικών μηχανών αναζήτησης, τις οποίες έχουμε ήδη ξεχάσει, όπως το Spock και το Cuil, θα κρατήσει μία μάλλον επιφυλακτική στάση. Βλέποντας και κάνοντας, λοιπόν.

Ε.Μ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v