Μετακόμιση: Προτάσεις για να σας φύγει το… βάρος

Η μετακόμιση σε ένα καινούργιο σπίτι είναι πραγματικά πολύ δύσκολη υπόθεση. Απαιτεί πολλή υπομονή, αρκετά χρήματα και προσεκτική οργάνωση. Με τις συμβουλές και τους ειδικούς που σας προτείνουμε, αφήστε το τελευταίο σ'εμάς.
Μετακόμιση: Προτάσεις για να σας φύγει το… βάρος
Αποφασίσατε να μετακομίσετε; Καλό κουράγιο. Η μετακόμιση από ένα σπίτι σε άλλο θέλει θράσος και θάρρος, ειδικά αν πρόκειται να μεταφερθούν πράγματα μιας ολόκληρης οικογένειας. Ο λαός, λέει, μάλιστα, πως αν δεν μετακομίσεις και δεν παντρέψεις δεν καταλαβαίνεις τι θα πει έξοδο και ταλαιπωρία. Επειδή, όμως, όλα γίνονται για καλό και πρέπει πάντα να ξεκινάμε με αισιοδοξία, επιχειρούμε σήμερα να σας… οργανώσουμε!

Ξεκινάμε, λοιπόν, με κάποιες συμβουλές που -από προσωπική εμπειρία- ελπίζουμε να σας φανούν χρήσιμες και συνεχίζουμε με τα τηλέφωνα κάποιων αναγνωρισμένων μεταφορικών εταιριών, τις τιμές και τις υπηρεσίες τους. Με ψυχραιμία και σωστή οργάνωση το βάρος της μετακόμισης θα μετατοπιστεί στα σωστά βήματα και τα σωστότερα χέρια.

Συμβουλές που θα σας λύσουν τα χέρια:

* Ξεκαθάρισμα λογαριασμών: Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεπετάξετε όλα τα άχρηστα αντικείμενα που μαζεύετε χρόνια τώρα. Μην το λυπάστε! Πετάξτε το! Ανοίξτε τις αποθήκες και τα πατάρια και πετάξτε -χαλασμένα ή μη- πράγματα που έχετε να χρησιμοποιήσετε από δύο χρόνια και πάνω. Σκεφτείτε ότι έτσι θα γλιτώσετε και χώρο από το καινούριο σας σπίτι (γιατί να το γεμίζετε άχρηστα και παλιά αντικείμενα;) και χρήμα από το πόσο θα σας κοστίσουν αυτά για να μεταφερθούν. Κρατήστε, λοιπόν, μόνο τα απαραίτητα.

* Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα: Όποτε κι αν σκοπεύετε να μετακομίσετε, αν ο καινούργιος χώρος είναι διαθέσιμος εκμεταλλευτείτε τον από τώρα. Αν όχι, ξεκινήστε μόνοι σας να μεταφέρετε πράγματα όταν αδειάσει. Δεν φαντάζεστε πόσο πολύτιμο θα σας φανεί αυτό τη μέρα της μετακόμισης, που θα έχετε ήδη ξεμπερδέψει με τα «μικρά και ασήμαντα».

* Σε πρώτη φάση, λοιπόν, πριν την τελική μεγάλη μετακόμιση μπορείτε να ξεκινήσετε να πηγαίνετε μόνοι σας εκεί εύθραυστα, γυαλικά, πολύτιμα αντικείμενα (π.χ. έργα τέχνης), ρούχα. Όλα αυτά μπορείτε, μάλιστα, να τα τοποθετείτε και στη θέση τους -αν είναι αυτό δυνατόν- εφόσον έχετε φροντίσει να την καθαρίσετε, π.χ. τα πιάτα στην κουζίνα, τα ρούχα στις ντουλάπες. Επίσης, μπορείτε να πάτε μόνοι σας κάποια πράγματα στην αποθήκη ή το πατάρι του νέου σπιτιού (αν υπάρχει).

* Έπειτα βρείτε έναν έμπειρο μεταφορέα. Σ’αυτό μπορούμε να σας βοηθήσουμε και εμείς, αλλά κάντε και εσείς μία έρευνα αγοράς. Ο μεταφορέας θα χρειαστεί να κλείσετε ένα ραντεβού και να έρθει από το σπίτι (συνήθως χωρίς καμία δική σας επιβάρυνση) για να δει ακριβώς πόσα πράγματα θα μεταφερθούν και να σας κάνει μία τελική προσφορά. Αυτό θα γίνει περίπου 15 μέρες πριν την τελική μετακόμιση. Όπως φαντάζεστε, όσο λιγότερα πράγματα έχετε να μεταφέρετε τόσο λιγότερο θα σας κοστίσει.

* Κούτες: Για να πακετάρετε τα πράγματά σας θα χρειαστείτε οπωσδήποτε κάποιες κούτες. Προτιμήστε κούτες μεσαίου μεγέθους που μπορούν να μεταφερθούν εύκολα και που μπορούν να χωρέσουν μία εύλογη ποσότητα πραγμάτων. Προσέξτε να είναι αρκετά γερές για να μην ανοίξουν στο κουβάλημα. Κούτες μπορείτε να βρείτε από το συνοικιακό σούπερ μάρκετ ή από κάποιο κατάστημα ηλεκτρικών ή κάποιο εργοστάσιο (έχουν αμέτρητες και συνήθως τις πετάνε, άρα δεν θα έχουν πρόβλημα να σας δώσουν μερικές). Θα χρειαστείτε, επίσης, μονωτικές ταινίες (αναζητήστε τις πιο ισχυρές) και έναν μεγάλο μαρκαδόρο. Κούτες, βέβαια, μπορούν να σας παράσχουν και οι μεταφορικές εταιρίες, οι οποίες μάλιστα αναλαμβάνουν να σας κάνουν και το πακετάρισμα, αλλά ως γνωστόν, όλα (εδώ) πληρώνονται. Φροντίστε, μάλιστα, καθώς θα μεταφέρετε μόνοι σας πράγματα, να μην τις σκίσετε γιατί μπορεί να τις ξαναχρησιμοποιήσετε.

* Υπό άλλες συνθήκες θα σας λέγαμε να μοιράσετε αρμοδιότητες σε όλα τα μέλη της οικογένειας. Η μετακόμιση, όμως, που αποτελεί μία περίοδο πανικού προτιμότερο είναι να λαμβάνει χώρα από λίγους και καλούς. Αφήστε τα παιδιά, λοιπόν, έξω από αυτό, γιατί το πιθανότερο είναι ότι θα ξεχνούν τα μισά από αυτά που θα τους ζητήσετε και αναλάβετε δύο ή τρία άτομα το μάζεμα, για να μπορείτε να συνεννοείστε μεταξύ σας.

* Ελέγξτε πόσο εύκολο είναι να μεταφερθούν κάποια έπιπλα, αν πρέπει να αποσυναρμολογηθούν για να περάσουν από πόρτες και μπαλκόνια και αν μπορείτε να το κάνετε εσείς αυτό. Σχετικά με τις ηλεκτρικές συσκευές, ενημερωθείτε από εκεί που τις αγοράσατε αν πρέπει να μεταφερθούν με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο, π.χ. το ψυγείο πρέπει -συνήθως- αφού μεταφερθεί να μείνει κάποιες ώρες εκτός λειτουργίας για να «κάτσουν» τα υγρά του.

* Λίγες μέρες πριν την μετακόμιση πρέπει: Να έχετε μαζέψει τα πάντα εκτός από τα άκρως απαραίτητα, όπως το στρώμα στο οποίο θα κοιμάστε, μία αλλαξιά ρούχα, τα προσωπικά σας καλλυντικά. Πάρτε απόφαση ότι για μία ή δύο μέρες θα φοράτε τα ίδια ρούχα, θα κοιμάστε στο πάτωμα (ή μόνο πάνω στο στρώμα), θα τρώτε έξω και δεν θα κάνετε αφρόλουτρο. Πρέπει επίσης να τοποθετήσετε ανακοινώσεις τόσο στο παλιό (σκεφτείτε έγινε ήδη παλιό) όσο και στο καινούργιο σας σπίτι, με τις οποίες θα ενημερώνετε τους κατοίκους για την μετακόμιση έτσι ώστε να μην ενοχληθούν από την ενδεχόμενη φασαρία και για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα π.χ. μπροστά από το γκαράζ όπου μπορεί να παρκάρει το φορτηγό της μεταφορικής.

* Την ημέρα της μετακόμισης: Το πρωί εκείνης της μέρας θα νιώθετε πως δεν θα τελειώσει ποτέ. Κι όμως με έναν μαγικό τρόπο, η μέρα αυτή θα αποκτήσει περισσότερες από 24 ώρες! Η στιγμή των «χοντρών» μεταφορών, με τους μεταφορείς να τρέχουν πάνω-κάτω και τα έπιπλα να αιωρούνται πάνω από τα ξένα μπαλκόνια θα αποδειχθεί τελικά η πιο εύκολη, γιατί εσείς ουσιαστικά θα κοιτάτε και θα δείχνετε. Το δύσκολο είναι το μετά. Όταν οι μεταφορείς θα φύγουν και το νέο σας σπίτι θα μοιάζει βομβαρδισμένο.

Μην πανικοβληθείτε. Ξεκινήστε από ένα δωμάτιο και αυτό καλό είναι να είναι η κουζίνα. Φωνάξτε κάποιον να συνδέσει ηλεκτρικές συσκευές (όπως π.χ. πλυντήριο πιάτων) και τοποθετήστε τις στη θέση τους. Τοποθετήστε και τα έπιπλα της κουζίνας για να μην πιάνουν χώρο. Συνεχίστε με το γραφείο (αν υπάρχει) και την κρεβατοκάμαρα. Στην κρεβατοκάμαρα, αφού τοποθετηθούν τα έπιπλα, καθαρίστε την όσο αντέχετε και στρώστε το κρεβάτι. Θα είναι τεράστια η ανακούφιση στο τέλος της μέρας όταν θα είναι έτοιμο για να κοιμηθείτε, επιτέλους, σαν άνθρωποι. Ακολουθούν τα μπάνια και στο τέλος το καθιστικό-σαλόνι, που απαιτεί και την περισσότερη δουλειά. Προσπαθήστε όσο ξεπακετάρετε και τοποθετείτε να καθαρίζετε παράλληλα, για να μην έχετε να το κάνετε τις επόμενες μέρες, που θα συνεχίζονται άλλες δουλειές, όπως, π.χ. τοποθέτηση πινάκων, κρέμασμα φωτιστικών και ψώνια από το σούπερ μάρκετ.

Μέχρι αργά το βράδυ θα πρέπει, λογικά, να έχετε ξεμπερδέψει και να έχετε κάνει το σπίτι βιώσιμο. Παραγγείλτε μία πίτσα (από αυτές που έρχονται σε όλη την Αττική, αφού το πιθανότερο είναι πως δεν θα έχετε ακόμα παραγγελιόχαρτα), κάντε ένα ζεστό μπάνιο και ξαπλώστε στον καναπέ. Τα δύσκολα πέρασαν. Πώς σας φαίνεται το καινούργιο σας σπίτι;

Και… εταιρίες που θα σας λύσουν τα χέρια:

* Ι. Δεγαΐτας & Υιός: Η εταιρία αναλαμβάνει μετακομίσεις, μεταφορές, συσκευασίες και αποθηκεύσεις. Μία μετακόμιση επίπλων μέσα στην Αττική, από σπίτι σε όροφο 100 τ.μ. τετραμελούς οικογένειας, υπολογίστε ότι θα σας κοστίσει 700 – 800 ευρώ για τα μεταφορικά, 300 – 400 ευρώ για τη συσκευασία βαρέων επίπλων και περί τα 200 ευρώ για τη συσκευασία ελαφρύτερων αντικειμένων. Το ανυψωτικό μηχάνημα περιλαμβάνεται στην τιμή. Θα πρέπει, ωστόσο, να κλείσετε ραντεβού 15 μέρες πριν για να σας δοθεί μία τελική προσφορά. Τηλ. 210 2446801.

* Τζίμης: Το γραφείο αναλαμβάνει μετακομίσεις οικοσυσκευών, μεταστεγάσεις εταιριών, οργανισμών, εθνικές μεταφορές, διανομές, αποθηκεύσεις και μεταφορές βαρέων αντικειμένων. Μία μετακόμιση με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, εντός Αττικής, θα σας κοστίσει περί τα 650 ευρώ μαζί με τη συσκευασία των μεγάλων επίπλων, ενώ μαζί με τη συσκευασία μικρότερων υπολογίστε περί τα 850 ευρώ. Το ανυψωτικό μηχάνημα περιλαμβάνεται στην τιμή. Τηλ. 210 8222688.

* Οι Δρομείς: Η εταιρία δραστηριοποιείται στις μεταφορές, την αστική διανομή, τις αποθηκεύσεις, τις μετακομίσεις, το αμπαλάζ συσκευασιών, ενώ μεταφέρει τα πράγματά σας και στη Θεσσαλονίκη. Για μία μετακόμιση εντός Αττικής με τα παραπάνω χαρακτηριστικά υπολογίστε περί τα 1.000 με 1.200 ευρώ, μαζί με το αμπαλάρισμα των μικρών αντικειμένων. Τηλ. 210 5613370, 210 9017608.

* Ευρωμεταφορική: Η εταιρία αναλαμβάνει μεταφορές, μετακομίσεις, αμπαλάρισμα και συσκευασίες των αντικειμένων σας, ενώ διαθέτει και αναβατόρια. Για μία μετακόμιση εντός Αττικής με τα παραπάνω χαρακτηριστικά υπολογίστε περί τα 400 ευρώ για την συσκευασία και τα μεταφορικά, χωρίς το ανυψωτικό μηχάνημα. Θα πρέπει, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση να δουν πρώτα τα πράγματά σας για να σας δοθεί τελική προσφορά. Τηλ. 210 7647907.

* Επιπλο-ανυψωτική: Η εταιρία αναλαμβάνει ανυψωτικές εργασίες επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών, αλουμινίων κ.λ.π., με αναβατόριο που φτάνει μέχρι τον 7ο όροφο. Για μία μετακόμιση με τα παραπάνω χαρακτηριστικά υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε περί τα 550 με 700 ευρώ (μαζί με το κόστος του μηχανήματος), αλλά θα πρέπει και εδώ να προηγηθεί ραντεβού με τους μεταφορείς. Τηλ. 697 3792786.

* Κάργας Α.Ε.: Η εταιρία παρέχει στο site της οδηγίες για μετακομίσεις, ενώ αναλαμβάνει μετακομίσεις, συσκευασίες, διανομές, αποθηκεύσεις και φυσικά δωρεάν εκτιμήσεις. Μία μετακόμιση, ανάλογα με την ποσότητα των επίπλων, μπορεί να ξεκινήσει από 400-500 ευρώ και να φτάσει τα 1.000, μαζί με το πακετάρισμα. Τηλ. 210 9717774, 210 9702308.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v