Εναλλακτικά χόμπι αντί για βίντεο γκέιμς

Προσπαθείς εσύ ή κάποιος φίλος σου να κόψει τα video games; Υπάρχουν εναλλακτικές δραστηριότητες ανάλογα με τον τύπο παίκτη.
Εναλλακτικά χόμπι αντί για βίντεο γκέιμς
Είναι δύσκολο να κόψεις έναν εθισμό. Χρειάζεται ένα «ανταγωνιστικό» ενδιαφέρον: μια δραστηριότητα, ένα χόμπι ή ένας στόχος που θα σε κάνει να εξαρτάσαι λιγότερο από τον εθισμό σου. Η ώθηση για ενασχόληση με μία δραστηριότητα ή για την επίτευξη ενός στόχου μπορεί να είναι τόσο δυνατή που ξεπερνά την παρόρμηση να επιδοθείς στον εθισμό. Παρόλο που αυτή η ιδέα προήλθε από εθισμούς κατάχρησης ουσιών, φαίνεται να λειτουργεί και για τον εθισμό στα βιντεοπαιχνίδια.

Οι παίκτες «κολλάνε» γιατί νιώθουν ανίσχυροι και επειδή δεν έχουν στόχους. Νομίζουν ότι δεν έχουν τον έλεγχο της ζωής τους. Θέλουν να γίνουν ολοκληρωμένα άτομα, αλλά καταλήγουν να εθίζονται στα βιντεοπαιχνίδια και δεν μπορούν να βρουν το σωστό κίνητρο για να προχωρήσουν στη ζωή. Το δυσκολότερο κομμάτι όμως που αντιμετωπίζουν, είναι ότι δεν ξέρουν καν σε ποια κατεύθυνση να κινηθούν. Αυτό μπορεί τους παραλύσει.

Τα βιντεοπαιχνίδια δίνουν μια ψευδή αίσθηση στόχου. Λόγω της εξελικτικής μας ιστορίας, η πρόοδος είναι ελκυστική για τον εγκέφαλό μας. Τα βιντεοπαιχνίδια ικανοποιούν αυτήν την ανάγκη και, ως εκ τούτου, είναι δύσκολο για τους παίκτες να αγνοήσουν αυτήν την εσωτερική ώθηση να επιτύχουν κάτι εκτός του πλαισίου των βιντεοπαιχνιδιών. 

Ωστόσο, μερικές φορές προσπαθείς να βάλεις έναν στόχο, τα δίνεις όλα και μετά συναντάς ένα εμπόδιο. Το αρχικό κίνητρο που σε ώθησε να πετύχεις τον στόχο σου, εξαφανίζεται ξαφνικά. Προσπαθείς να προχωρήσεις, αλλά τελικά, τα παρατάς και σταματάς. Είναι σημαντικό να μην αντιμετωπίζουμε αυτές τις προσπάθειες ως αποτυχίες. Αντίθετα, είναι απαραίτητο να καταλαβαίνουμε γιατί αποτύχαμε.

Συχνά, επιλέγουμε τους λάθος στόχους. Για παράδειγμα, πολλοί παίκτες επιλέγουν την οικονομική ανεξαρτησία ως στόχο. Ωστόσο, αυτός ο στόχος προέρχεται από μια επιθυμία, όχι από μια αξία. Οι επιθυμίες δεν μάς παρακινούν να κάνουμε μακροπρόθεσμες αλλαγές στη ζωή μας, σε αντίθεση με τις αξίες. 

Οι αξίες μάς παρακινούν να σηκωθούμε από την καρέκλα και να πετύχουμε κάτι, παρά τη δυσκολία  που μπορεί να συνεπάγεται αυτή η διαδικασία. Αυτό είναι ουσιαστικά το ανταγωνιστικό ενδιαφέρον — προκύπτει από τις αξίες, όχι από τις επιθυμίες. Οι αξίες μάς κάνουν να νιώθουμε πληρότητα όταν κινούμαστε προς την προβλεπόμενη κατεύθυνσή τους.

Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί παίκτες δεν ξέρουν ποιες είναι οι αξίες τους, κάτι που τους αφήνει χωρίς προσανατολισμό. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποιες προτάσεις.

Ποιες είναι οι εναλλακτικές προτάσεις, ανάλογα με τον τύπο video game που προτιμά ο κάθε παίκτης:

Πολεμικές τέχνες, αγωνιστικά αθλήματα: Αυτές οι δραστηριότητες είναι κατάλληλες για εθισμένους σε  First-Person Shooter και αθλητικά παιχνίδια. Αυτοί οι παίκτες απολαμβάνουν τη συγκίνηση από την αίσθηση του κινδύνου. Έχουν υψηλή ανταγωνιστική ορμή και τους αρέσει να κερδίζουν ενάντια στις αντιξοότητες. Τους αρέσει επίσης να αποκτούν νέες δεξιότητες.

Πρόσκοποι, εθελοντισμός και κοινωνική αλληλεγγύη: Αυτές οι δραστηριότητες είναι κατάλληλες για παίκτες παιχνιδιών Clan και MMORPG. Αυτά τα άτομα συνήθως παίζουν για να αισθάνονται ότι ανήκουν σε μία κοινότητα, έτσι οι δραστηριότητες που βασίζονται στη συνεργασία για έναν κοινό στόχο και στο «ανήκειν» πιθανότατα θα τους φανούν ευχάριστες.

Εκμάθηση κώδικα, διδασκαλία: Οι παίκτες RPG, Turn-Based Strategy και CCG θα βρουν το αποκούμπι τους στην κωδικοποίηση και τη διδασκαλία, καθώς αυτοί οι τομείς περιλαμβάνουν την κατανόηση ενός συστήματος, την ποσοτική γνώση και την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων (παρόμοια με την πρακτική άσκηση σε startups).

Δραστηριότητες στη φύση: Οι υπαίθριες δραστηριότητες λειτουργούν για τους παίκτες παιχνιδιών περιπέτειας, MOBA και αθλητικών παιχνιδιών, επειδή αυτοί οι παίκτες απολαμβάνουν την εξερεύνηση και είναι φύσει περίεργοι. Η πεζοπορία είναι εξαιρετική για όσους δεν αναζητούν αδρεναλίνη, ενώ το ράφτινγκ λειτουργεί για όσους την αποζητούν.

Εκμάθηση μιας τέχνης: Οι παίκτες παιχνιδιών περιπέτειας θα απολαύσουν την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, την ξυλουργική, τη ζωγραφική, τη γλυπτική κ.λπ. επειδή ενεργοποιούν μέρη του εγκεφάλου που ερμηνεύουν τις αισθητηριακές πληροφορίες. Αυτοί οι άνθρωποι βιάζονται να δουν νέα πράγματα, να περιηγηθούν σε νέα τοπία και να δημιουργήσουν κάτι νέο.

Πρακτική άσκηση σε Startups: Οι πρακτικές ασκήσεις είναι εξαιρετικές για παίκτες συλλεκτικών παιχνιδιών καρτών και παιχνιδιών στρατηγικής. Αυτοί οι παίκτες λατρεύουν να κατανοούν πολύπλοκα συστήματα και να επιτυγχάνουν κυριαρχία σε ένα θέμα. Έχουν επίσης υψηλό ανταγωνιστικό κίνητρο. Δεδομένου ότι οι startups είναι πολύπλοκα και ανταγωνιστικά συστήματα που απαιτούν από τους υπαλλήλους να κάνουν κάτι περισσότερο από τις καθημερινές τους εργασίες, ένας παίκτης θα αισθάνεται ότι υπάρχει διαρκώς κάποια πρόκληση. Ακόμα καλύτερα εάν πρόκειται για τεχνολογική ή οικονομική επιχείρηση startup, καθώς απαιτούν υψηλό βαθμό στρατηγικής και επίλυσης προβλημάτων.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v