Τι είναι το PayPal, η Revolut και το Google Pay;

Θέλεις να μπεις στον μαγικό κόσμο των online συναλλαγών αλλά αγχώνεσαι και δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις; Ξεκίνα από εδώ.
Τι είναι το PayPal, η Revolut και το Google Pay;
της Ηρώς Κουνάδη

Αναρωτιέσαι τι είναι όλοι αυτοί οι τρόποι online συναλλαγών που ακούς δεξιά κι αριστερά, αλλά δεν είχες ποιον να ρωτήσεις, και αγχώνεσαι ότι δεν θα βγάλεις άκρη αν γκουγκλάρεις και κάτσεις να τα διαβάσεις μόνος/η σου; Εμείς είμαστε εδώ, για να σου πούμε τα βασικά για το PayPal, τη Revolut και το Google Pay όσο πιο απλά γίνεται.

Το PayPal

Τι είναι: Πλατφόρμα (και εφαρμογή) για ασφαλείς πληρωμές. Όταν πληρώνεις με PayPal αντί για την χρεωστική σου κάρτα κάθε φορά που αγοράζεις κάτι online, πρώτον δεν χρειάζεται να σηκωθείς να πας να βρεις την κάρτα σου και να την φέρεις για να πληκτρολογήσεις τον αριθμό της, και δεύτερον και σημαντικότερο δεν «ταξιδεύουν» τα στοιχεία της στους σκοτεινούς διαδρόμους του internet –ούτε καν της επιχείρησης με την οποία κάνεις την συναλλαγή.

Πώς το χρησιμοποιώ; Γράφεσαι δωρεάν, βάζεις ένα όνομα χρήστη (ή το email σου) και ένα password, περνάς μία φορά τα στοιχεία των καρτών και των τραπεζικών λογαριασμών σου –ό,τι και όσα από αυτά θέλεις, όχι απαραίτητα όλα– και μετά κάθε φορά που είναι να πληρώσεις κάτι online επιλέγεις «πληρωμή με PayPal», πληκτρολογείς τον κωδικό σου και τέλος. Αν έχεις βάλει περισσότερες από μία μεθόδους πληρωμής στο PayPal, θα σου ζητά κάθε φορά να διαλέξεις ποια θέλεις να χρησιμοποιήσεις –πχ χρεωστική, πιστωτική κάρτα ή τρεχούμενο λογαριασμό.

Είναι επίσης πολύ βολικό για να στέλνεις ή να παίρνεις λεφτά από γνωστούς και αγνώστους χωρίς να μπλέκεις με Iban. Το χρησιμοποιούν, για παράδειγμα, αρκετές φιλανθρωπικές οργανώσεις όπως Ο Άλλος Άνθρωπος, και πολλοί χρήστες του Metabook για τις αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων βιβλίων. Για να σου στείλει κάποιος λεφτά στο PayPal, αρκεί να του δώσεις το όνομα χρήστη σου.

Το PayPal λειτουργεί επίσης σαν ψηφιακό πορτοφόλι, στο οποίο εκτός από τις κάρτες σου μπορεί να έχεις μέσα και «μετρητά». Πώς γίνεται αυτό; Ας πούμε ότι ένας φίλος σου μετέφερε λεφτά στο PayPal σου, χρησιμοποιώντας το username σου όπως είπαμε. Αυτά τα λεφτά είναι το λεγόμενο PayPal Balance, που έχεις στο πορτοφόλι σου, και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις κάθε φορά που πληρώνεις κάτι με PayPal –απλώς θα επιλέξεις, αντί για την κάρτα σου, να χρεωθεί το PayPal Balance, ο λογαριασμός σου στο PayPal σαν να λέμε. Το μόνο που δεν μπορείς να κάνεις με αυτόν τον λογαριασμό είναι αναλήψεις μετρητών από ATM. Όταν αυτά τα λεφτά εξαντληθούν, χρησιμοποιείς και πάλι την κάρτα ή τον τραπεζικό λογαριασμό σου για τις πληρωμές που πραγματοποιείς μέσω PayPal.

Η Revolut

Τι είναι: Κανονικότατη τράπεζα, απλά χωρίς φυσικά καταστήματα. Γράφεσαι, ανοίγεις λογαριασμό και σου στέλνουν χρεωστική κάρτα στο σπίτι, την οποία μπορείς να χρησιμοποιείς για αγορές σε καταστήματα και online. Για το άνοιγμα του λογαριασμού, βάζεις μόνο 20€ τα οποία στη συνέχεια έχεις στη διάθεσή σου για να τα ξοδέψεις.

Πληρώνω κάτι; Έχει διάφορα προγράμματα, απλά και συνδρομητικά, για να διαλέξεις αυτό που σου ταιριάζει. Στο βασικό πλάνο δεν πληρώνεις τίποτα, χρησιμοποιείς την κάρτα σου απεριόριστα για αγορές σε POS ή στο ίντερνετ, και μπορείς να σηκώνεις από οποιοδήποτε ΑΤΜ μέχρι 200€ τον μήνα –από εκεί και πάνω έχεις χρέωση.

Πώς μεταφέρω λεφτά; Με την χρεωστική σου κάρτα, από τον λογαριασμό σου σε οποιαδήποτε τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι κάνει που δεν κάνει το ebanking μου; Στην αρχή πολύς κόσμος θα σου έλεγε ότι η Revolut βολεύει για να στέλνεις λεφτά σε φίλους σου, απλώς επιλέγοντας από τη λίστα με τις επαφές στο κινητό σου, χωρίς να μπλέκεις με Iban, αλλά πλέον αυτό το κάνουν και όλες οι ελληνικές τράπεζες με το Iris Payments.

Για μας, ο νούμερο ένα λόγος να έχεις Revolut είναι για να ταξιδεύεις σε μέρη όπως η Βρετανία, τα Βαλκάνια, και η Ανατολική Ευρώπη, ή να κάνεις online αγορές σε ξένο νόμισμα, χωρίς τον βραχνά της χρέωσης μετατροπής συναλλάγματος που εξακολουθούν να σου φεσώνουν οι ελληνικές τράπεζες. Η Revolut έχει ένα απειροελάχιστο 1% τα Σαββατοκύριακα, και απολύτως τίποτα τις καθημερινές. Για να έχεις ένα μέτρο σύγκρισης, η Τράπεζα Πειραιώς χρεώνει 2,50% σε κάθε συναλλαγή που πραγματοποιείται σε νόμισμα που δεν είναι ευρώ ανεξαρτήτως ημέρας.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα μέσα από την εφαρμογή να φτιάξεις μια εικονική κάρτα, την οποία θα χρησιμοποιήσεις για μία και μοναδική ηλεκτρονική συναλλαγή (σε ένα site που ψωνίζεις πρώτη φορά ας πούμε, οπότε ανησυχείς πόσο ασφαλές είναι) και μετά θα αυτοκαταστραφεί.

Τέλος, αν θέλεις να μπεις στον μαγικό κόσμο των κρυπτονομισμάτων (αφού διαβάσεις πρώτα, ε; δεν θέλουμε άλλο ένα 1999 στη συνείδησή μας) η Revolut βολεύει για να αγοράσεις ό,τι κρυπτονόμισμα θες μέσα από την εφαρμογή της.

Το Google Pay

Τι είναι: Πλατφόρμα (και εφαρμογή) της Google για γρήγορες συναλλαγές online, και ανέπαφες συναλλαγές με το κινητό, για να μην κουβαλάς τις κάρτες σου μαζί.

Πώς λειτουργεί: Συνδέεις με το Google ID σου (την διεύθυνση του Gmail σου, σαν να λέμε) όποια ή όσες κάρτες θέλεις –χρεωστικές ή πιστωτικές– κι αυτές κάνουν δύο πράγματα: Αφενός συμπληρώνονται με τρόπο ασφαλή κάθε φορά που κάνεις μια ονλάιν συναλλαγή ενώ είσαι λογκαρισμένος/η στον Chrome, οπότε δεν χρειάζεται να πληκτρολογείς τον αριθμό της κάρτας από την αρχή (σου ζητάει μόνο τον τριψήφιο κωδικό στο πίσω μέρος, ή το δακτυλικό σου αποτύπωμα αν είσαι στο κινητό). Αφετέρου, μέσα από την εφαρμογή Google Pay που μάλλον έχεις ήδη στο κινητό σου αν είναι Android, μπορείς να επιλέξεις να ενεργοποιήσεις την ανέπαφη συναλλαγή, κι έτσι να «περνάς» από τα POS το κινητό αν δεν έχεις μαζί την κάρτα σου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v