Σημάδια ότι θα πετύχεις στη ζωή σου

Δεν είναι μόνο το ταλέντο σου, ή η προσήλωση στους στόχους σου. Υπάρχουν και πιο απροσδόκητα σημάδια ότι έχεις πιθανότητες να διαπρέψεις σε ό,τι κάνεις.
Σημάδια ότι θα πετύχεις στη ζωή σου
Ναι εντάξει, ξέρουμε τι σκέφτεσαι: Το νούμερο ένα «σημάδι» είναι να έχεις γεννηθεί με τα προνόμια του δυτικού κόσμου, τα ζητήματα επιβίωσης λυμένα και τα εφόδια για να προοδεύσεις δωράκι από το σύμπαν και τους προγόνους σου. Σίγουρα. Αν τα αφήσουμε, όμως, αυτά στην άκρη, υπάρχουν μερικά πιο απροσδόκητα σημάδια ότι θα πετύχεις στη ζωή σου. Αυτά που ακολουθούν.

Δεν φοβάσαι τις αλλαγές. Κι ακόμα περισσότερο, δεν φοβάσαι να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου, και να παραδεχτείς πως, καθώς ο κόσμος προοδεύει, πολλά από τα πράγματα που πιστεύεις ή που νομίζεις ότι ξέρεις αποδεικνύονται λάθος. Τα «εμάς έτσι μας τα μάθαν’ στο σχολείο» δεν είναι γι’ αυτούς που πετυχαίνουν στη ζωή τους.

Είσαι καλός/η με την διαχείριση του χρόνου σου. Δεν φτάνεις μονίμως αργοπορημένος/η στα ραντεβού σου, δεν πελαγώνεις συχνά στη δουλειά, ξέρεις να θέτεις προτεραιότητες και να τις διαχειρίζεσαι.

…Αλλά ξέρεις και πότε είναι ανάγκη να τεμπελιάσεις λίγο. Το να πιέζεις τον εαυτό σου να είναι συνέχεια αποτελεσματικός είναι συνταγή αποτυχίας. Αν μπορείς να αφουγκράζεσαι τις ανάγκες του οργανισμού σου, και να ξέρεις ότι υπάρχουν ώρες που πρέπει να τα παρατήσεις όλα για να κάνεις ανασύνταξη δυνάμεων, είσαι σε πολύ καλό δρόμο.

Έχεις μάθει να συγχωρείς. Η πικρία και η υπερανάλυση συμπεριφορών ή καταστάσεων που σε έβλαψαν ή σε αδίκησαν σε κρατάνε πίσω. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν έχουν καιρό για τέτοια.

Έχεις έμφυτη περιέργεια. Σου αρέσει να μαθαίνεις καινούρια πράγματα, γκουγκλάρεις διαρκώς ό,τι καινούριο διαβάζεις ή ακούς, ψάχνεσαι να μάθεις τα πάντα για κάθε νέα τάση με το που εμφανιστεί.

Δεν φοβάσαι να κάνεις παρέα με ανθρώπους που ξέρουν περισσότερα από σένα. Λίγοι άνθρωποι νιώθουν άνετα στη θέση του «λίγου» σε μια παρέα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι που πηγαίνουν τελικά μπροστά. Γιατί μαθαίνουν από τους άλλους, κάνουν ερωτήσεις, και βρίσκονται σε περιβάλλοντα που ευνοούν την προσωπική τους ανάπτυξη.

Μπορείς να δεις τα πράγματα από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες. Ρώτα τον εαυτό σου το εξής: Όταν διαφωνείς με κάποιον, μπορείς να καταλάβεις γιατί σκέφτεται διαφορετικά από σένα, και να παραδεχτείς (έστω, σιωπηλά, από μέσα σου) ότι κι εσύ αν ήσουν στην θέση του, θα έκανες/ έλεγες το ίδιο; Αν ναι, είσαι σε πολύ καλό δρόμο.

Ξέρεις τις δυνάμεις σου, αλλά ακόμα καλύτερα ξέρεις τις αδυναμίες σου. Αυτό που λέμε αυτογνωσία δεν είναι ένα κλισέ που λέει «να ξέρεις ότι είσαι μοναδικός/η κι ανεπανάληπτος/η». Είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις τα δυνατά σου σημεία, αλλά είναι εξίσου σημαντικό, αν όχι σημαντικότερο, να ξέρεις τι δεν μπορείς να κάνεις, για να μην περάσεις όλη σου τη ζωή σαν ψάρι που προσπαθεί να σκαρφαλώσει στο δέντρο, που λέει και το γνωστό meme.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v