Απροσδόκητα σημάδια ότι είσαι πολύ έξυπνος/η

Τρως τα νύχια σου, μιλάς μόνος σου και άλλα περίεργα σημάδια που μαρτυρούν υψηλή ευφυΐα, όσο απίστευτο και αν μοιάζει.
Απροσδόκητα σημάδια ότι είσαι πολύ έξυπνος/η
Το τι θεωρούμε ένδειξη εξυπνάδας αλλάζει καθώς η ανθρωπότητα εξελίσσεται και ανακαλύπτει πως υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές ευφυΐας, οι οποίες δεν μετριούνται πάντα με τις μαθηματικές παραμέτρους της Mensa. Σημάδια όπως αυτά που ακολουθούν μαρτυρούν, σύμφωνα με έρευνες, πως ίσως είσαι πολύ πιο έξυπνος απ’ ό,τι πιστεύεις.

Μιλάς μόνος/η σου

Όχι, λέει αυτή εδώ η έρευνα, δεν πρόκειται για σημάδι ότι γέρασες και ξεκούτιανες. Τουναντίον. Οι άνθρωποι που μιλούν στον εαυτό τους έχουν πιο ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη, ζυγίζουν καλύτερα τις αποφάσεις τους και μαθαίνουν ευκολότερα πράγματα.

Δεν «καταπίνεις» τα παράπονά σου

Αντιθέτως, βρίσκεις πάντα τρόπους να τα εκφράσεις ευγενικά, χωρίς να προσβάλλεις κανέναν, αλλά και χωρίς να πεις για παράδειγμα απλά «ευχαριστώ» αν σου φέρουν λάθος παραγγελία στο εστιατόριο. Έχει να κάνει με το να αναγνωρίζεις τις ανάγκες σου, να μην τις υποτιμάς και να βρίσκεις πάντα τον σωστό τρόπο να τις εκφράσεις. Κι αυτό, λένε οι ψυχολόγοι, είναι ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη. 

Έχεις καλό αυτοέλεγχο

Θυμάσαι εκείνο το σπαρταριστό βίντεο με τα πιτσιρίκια, που τους έδιναν μια καραμέλα και τους έλεγαν πως αν δεν την φάνε σε ένα τέταρτο θα τους δώσουν δύο, και τα περισσότερα δεν μπορούσαν να αντισταθούν; Αυτή η έρευνα που έγινε στην αμέσως επόμενη ηλικιακή ομάδα, τους εφήβους, διαπίστωσε πως η αυτοσυγκράτηση είναι σημάδι καλύτερης γνωστικής λειτουργίας του εγκεφάλου, και ανεπτυγμένης ευφυΐας.

Δεν έχεις πρόβλημα να μένεις μόνος/η

Οι άνθρωποι με ανεπτυγμένη συναισθηματική ευφυΐα δεν νιώθουν την ανάγκη να κοινωνικοποιούνται διαρκώς για να είναι ευτυχισμένοι. Δεν βιώνουν το γνωστό FOMO, τον φόβο ότι θα χάσουν κάτι αν μείνουν μερικά βράδια σπίτι, γιατί νιώθουν άνετα μόνοι με τις σκέψεις τους.

Δεν θεωρείς τον εαυτό σου πολύ έξυπνο/η

Θα το έχεις ακούσει το ρητό που λέει πως «το πρόβλημα με τον κόσμο είναι πως οι βλάκες είναι γεμάτοι βεβαιότητες και οι έξυπνοι γεμάτοι αμφιβολίες». Ε, τώρα έρχεται και η επιστήμη να το επιβεβαιώσει αυτό, διαπιστώνοντας πως οι έξυπνοι άνθρωποι δεν θεωρούν τους εαυτούς τους έξυπνους. 

Τρως τα νύχια σου

Μάλλον το πιο περίεργο από τα «σημάδια» αυτής της λίστας, θα συμφωνήσουμε, κοίτα όμως να δεις τι γίνεται: Αυτή η έρευνα λέει πως το να τρως τα νύχια σου μπορεί να είναι σημάδι όχι άγχους, όπως νομίζαμε ως τώρα, αλλά τελειομανίας. Και μετά έρχεται αυτή η άλλη έρευνα να μας πει ότι οι τελειομανείς άνθρωποι έχουν ανεπτυγμένους δείκτες ευφυΐας. Και κάπως έτσι, όλα δένουν.

Έχεις μικρό κύκλο φίλων

Σύμφωνα με αυτήν εδώ την θεωρία όσο οι ανθρώπινες κοινωνίες εξελίσσονται σε περισσότερο ανεπτυγμένες, μικραίνει το δίκτυο ανθρώπων από το οποίο εξαρτάται η επιβίωσή μας. Το ίδιο ισχύει και για την εξέλιξη σε προσωπικό επίπεδο. Θα έχεις, ας πούμε, παρατηρήσει ότι ο κοινωνικός κύκλος των περισσότερων ανθρώπων μικραίνει καθώς μεγαλώνουν. Κι αυτό, λέει η επιστήμη, δεν είναι επειδή έχεις λιγότερο χρόνο, αλλά επειδή καθώς ωριμάζεις γίνεσαι εξυπνότερος/η και πιο ανεξάρτητος/η.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v