Πώς χαλαρώνουν οι άλλες χώρες τα λοκντάουν τους;

Τι συμβαίνει αυτές τις μέρες στην υπόλοιπη Ευρώπη; Πού ανοίγει πανηγυρικά η εστίαση, και ποιοι εξακολουθούν να έχουν βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας;
Πώς χαλαρώνουν οι άλλες χώρες τα λοκντάουν τους;
της Ηρώς Κουνάδη

Σε γενικές γραμμές, με την εξαίρεση της εκτός ΕΕ πια Βρετανίας, τα λοκντάουν της υπόλοιπης Ευρώπης δεν πολυχαλαρώνουν. Κάποια μικρά βήματα προς την ελευθερία γίνονται, εν όψει άνοιξης και ανοιχτών χώρων, αλλά η μάσκα παραμένει υποχρεωτική παντού, και σε κάποιες χώρες απαιτείται και αρνητικό τεστ για να μπεις σε κλειστούς χώρους όπως μουσεία και μαγαζιά.

Στη Μεγάλη Βρετανία…

Ισχύουν διαφορετικά μέτρα και βαθμοί χαλάρωσης των λοκντάουν ανά περιοχή. Στο Λονδίνο επιτρέπονται πια οι συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους μέχρι 6 άτομα –και οι εξωτερικοί χώροι περιλαμβάνουν ρητά και ιδιωτικούς κήπους. Εστιατόρια, μπαρ και παμπ άνοιξαν στις 12 Απριλίου, μόνο σε εξωτερικούς χώρους προς το παρόν. Ανοιχτά είναι επίσης θεματικά πάρκα, λούνα παρκ, drive in σινεμά, ζωολογικοί κήποι και λοιπές εξωτερικές δραστηριότητες, καθώς και οι βιβλιοθήκες και τα γυμναστήρια για ατομική χρήση –όχι για ομαδικά προγράμματα, τα οποία μπορούν όμως να πραγματοποιηθούν σε εξωτερικούς χώρους. Το λιανεμπόριο είναι επίσης ανοιχτό, χωρίς ραντεβού, sms και λοιπές διαδικασίες –ο μόνος κανόνας λέει πως για ψώνια μπορείς να πας είτε μόνος σου είτε με όποιον μένετε μαζί.

Τα ταξίδια στο εξωτερικό προς το παρόν δεν επιτρέπονται, παρά μόνο αν συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι. Σε κάποια μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου, όμως, ταξίδια αναψυχής γίνονται κανονικά: Μπορείς για παράδειγμα να πας από το Λονδίνο στην Ουαλία για εκδρομή, δεν μπορείς όμως να ταξιδέψεις από και προς την Σκωτία. Λεπτομέρειες εδώ.



Στη Γαλλία…

Τα πράγματα δεν έχουν χαλαρώσει ακόμα. Η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 19.00 όλες τις μέρες, και διαρκεί μέχρι τις 6.00 το πρωί. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, 6.00-19.00 δηλαδή, δεν μπορείς να απομακρυνθείς περισσότερα από 10 χιλιόμετρα από το σπίτι σου, παρά μόνο για συγκεκριμένους λόγους που περιλαμβάνουν δουλειά, γιατρό, επίσκεψη σε χώρο λατρείας ή βιβλιοθήκη, μετακόμιση ή συμμετοχή σε πορεία. Κι επειδή εδώ είναι Γαλλία, η συμμετοχή σε πορεία εξαιρείται και από την νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας –γίνεται να μην τους αγαπάς;

Μέχρι έξι άτομα μπορούν να συναντιούνται σε εξωτερικούς χώρους, αλλά επισκέψεις σε σπίτια δεν επιτρέπονται. Τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν στις 3 Μαΐου, με έναν συνδυασμό τηλεκπαίδευσης και διά ζώσης μαθημάτων, αναλόγως την περιοχή. Βιβλιοπωλεία, δισκάδικα, κομμωτήρια, χώροι λατρείας, ανθοπωλεία και καταστήματα τροφίμων είναι ανοιχτά, όλα τα άλλα –της εστίασης περιλαμβανομένης– κλειστά. Οι υπερτοπικές μετακινήσεις (από région σε région, όπως λέμε από νομό σε νομό) απαγορεύονται. Λεπτομέρειες εδώ.

Στην Ιταλία…

Η χαλάρωση των μέτρων είναι επίσης προς το παρόν συγκρατημένη. Απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει στη Ρώμη και σε άλλες περιοχές (περιλαμβανομένης της Βενετίας και της Σικελίας) από τις 22.00 ως τις 5.00. Διαδημοτικές μετακινήσεις δεν επιτρέπονται ούτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκτός αν μένεις σε δήμο με λιγότερους από 5.000 κατοίκους, στην οποία περίπτωση μπορείς να μετακινηθείς μέχρι 30 χιλιόμετρα μακριά από τον δήμο σου –και πάλι όμως, δεν μπορείς να πας στην πρωτεύουσα του νομού, ακόμα και αν αυτή βρίσκεται εντός του ορίου των 30 χιλιομέτρων. Επισκέψεις σε σπίτια συγγενών ή φίλων επιτρέπονται μόνο μια φορά την ημέρα, και μόνο ανά 2 άτομα –παιδιά κάτω των 14 ετών δεν μετράνε.

Απαγορεύεται επίσης να πίνεις ή να τρως σε πάρκα, πλατείες ή δρόμους από τις 18.00 το απόγευμα ως τις 5.00 το πρωί. Για takeaway (και μόνο) τα μπαρ ανοίγουν από τις 5.00 το πρωί ως τις 18.00 το απόγευμα, και τα εστιατόρια ως τις 22.00 –και ό,τι πάρεις πρέπει να απομακρυνθείς από τις εγκαταστάσεις τους για να το καταναλώσεις. Στο αυτοκίνητο μπορούν να βρίσκονται μέχρι τρία άτομα ταυτόχρονα, με το κάθισμα του συνοδηγού και το μεσαίο κάθισμα πίσω απαραιτήτως άδεια –εξαίρεση εδώ μόνο για ανθρώπους που μένουν στο ίδιο σπίτι, παντρεμένους και ζευγάρια σε σταθερή σχέση. Περισσότερα εδώ



Στη Γερμανία…

Ισχύουν διαφορετικά μέτρα ανάλογα το κρατίδιο –σε ορισμένες περιπτώσεις και την πόλη. Στο Βερολίνο, μπορείς να συναντηθείς με ένα άτομο που δεν μένει στο σπίτι σου (περιλαμβάνεται και η επίσκεψη σε σπίτι) από τις 5.00 το πρωί ως τις 21.00 το βράδυ. Η εστίαση παραμένει κλειστή, με την εξαίρεση του delivery και του takeway. Ανοιχτά είναι τα μουσεία και οι γκαλερί, αλλά για να πας πρέπει: Πρώτον, να έχεις κλείσει ραντεβού. Δεύτερον, να έχεις μαζί σου αρνητικό αποτέλεσμα τεστ της ίδιας μέρας (τα τεστ γίνονται δωρεάν σε όλη την πόλη, όλες τις ώρες της ημέρας, με ραντεβού). Και τρίτον, να φοράς μάσκα FFP2, όχι την απλή με την οποία κυκλοφορείς στην υπόλοιπη πόλη. Αρνητικό τεστ χρειάζεσαι και για να μπεις σε οποιοδήποτε μαγαζί, εκτός των σούπερ μάρκετ. Λεπτομέρειες εδώ.

Το μικρό γερμανικό κρατίδιο του Σάαρλαντ, στα νοτιοδυτικά της χώρας, έχει ανοίξει τόσο τους εξωτερικούς χώρους των εστιατορίων, όσο και τα θέατρα, τα σινεμά και τα γυμναστήρια για ανθρώπους με αρνητικό τεστ, το οποίο να έχει πραγματοποιηθεί το αργότερο 24 ώρες πριν.

Στη Δανία…

Το λοκντάουν χαλαρώνει ελαφρώς, καθώς η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ένα “corona pass”, κορωνο-διαβατήριο ας το πούμε, το οποίο θα έχει στο κινητό του κάθε πολίτης άνω των 15 ετών, και θα δείχνει αν έχει εμβολιαστεί, αν έχει περάσει κορωνοϊό ή αν διαθέτει αρνητικό τεστ που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες 72 ώρες, και με αυτό θα του επιτρέπεται η είσοδος σε εστιατόρια, κομμωτήρια και λοιπές υπηρεσίες.

Προς το παρόν, συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρους επιτρέπονται μέχρι 5 άτομα, και σε εξωτερικούς μέχρι 10. Ζωολογικοί κήποι και λοιπές εξωτερικές δραστηριότητες έχουν ανοίξει, αλλά μπαίνεις μόνο με αρνητικό τεστ των τελευταίων 72 ωρών. Η εστίαση παραμένει κι εδώ κλειστή με την εξαίρεση του takeaway και του delivery, και οι θρησκευτικές λειτουργίες οποιασδήποτε θρησκείας επιτρέπονται μόνο σε ανοιχτούς χώρους, με μάξιμουμ 50 παρευρισκόμενους. Περισσότερα εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v