Γιατί ολοένα και περισσότερες γυναίκες γουστάρουν να είναι σίνγκλ;

Η παλιακή άποψη πως η γυναίκα πρέπει να παντρευτεί για να ζήσει την απόλυτη ευτυχία ξεθωριάζει στο πέρασμα του χρόνου – και αυτό κάθε άλλο παρά κακό είναι.
Γιατί ολοένα και περισσότερες γυναίκες γουστάρουν να είναι σίνγκλ;
Ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι τα περισσότερα κείμενα που γράφονται για σινγκλς αφορούν σε μεγαλύτερο βαθμό τις ανύπαντρες γυναίκες παρά τους άντρες.

Το στερεότυπο ότι «η ελεύθερη/ανύπαντρη γυναίκα αντιμετωπίζει προβλήματα» καλά κρατεί, όμως η πραγματικότητα έχει αλλάξει. Οι ανύπαντρες γυναίκες φαίνεται πως περνούν καλύτερα, έχουν περισσότερο δημιουργικό χρόνο για τον εαυτό τους, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευτυχισμένες από τη ζωή τους

Τα στερεότυπα είναι για να σπάνε

Μιλώντας στον Guardian ο Paul Dolan, καθηγητής της επιστήμης της συμπεριφοράς στο London School of Economics, αναφέρει ότι τα τελευταία στοιχεία που συγκέντρωσε ο ίδιος δείχνουν πως οι παραδοσιακοί δείκτες επιτυχίας δεν σχετίζονται στην πραγματικότητα με την ευτυχία, ιδίως όταν πρόκειται για γάμο και ανατροφή παιδιών. 

«Έχουμε κάποια καλά δεδομένα που αφορούν την μακροζωία των παντρεμένων, όμως θα τα αντικρούσω λέγοντας το εξής: αν είστε άντρες, τότε μάλλον θα πρέπει να παντρευτείτε, αν είστε γυναίκες, δεν είναι απαραίτητο».

Οι άντρες ωφελούνται από τον γάμο επειδή «ηρεμούν», λέει χαρακτηριστικά. «Ρισκάρουν λιγότερο, κερδίζουν περισσότερα χρήματα στη δουλειά και ζουν λίγο παραπάνω. Οι γυναίκες, από την άλλη πλευρά, πρέπει να αντέξουν όλο αυτό, και πεθαίνουν νωρίτερα από το αν δεν παντρευόντουσαν ποτέ. Η πιο υγιής και πιο ευτυχισμένη υποομάδα πληθυσμού, ήταν εκείνες οι γυναίκες που δεν παντρεύτηκαν ποτέ ή δεν είχαν παιδιά», προσθέτει.

«Παντού διαβάζουμε ότι ο γάμος, συνήθως ο ετεροφιλόφυλος, ο μονογαμικός, είναι το κλειδί για την επιτυχία και την ευτυχία, και πως κατά κάποιον τρόπο κάνει καλό στην υγεία, κυρίως  όμως επειδή οι γυναίκες ωθούν τους συζυγούς τους να δουν γιατρό, και πιθανώς να τρώνε καλύτερα. Για τις γυναίκες, αυτό δεν ισχύει απαραίτητα. Πράγματι, καθώς οι περισσότερες γυναίκες έχουν παιδιά και απαιτητικές δουλειές, η ζωή τους μπορεί να είναι πολύ δύσκολη», σχολιάζει στην ίδια σελίδα η δημοσιογράφος Suzanne Moore

«Δεν χρειαζόμαστε κάποια έρευνα για να το καταλάβουμε. Μπορούμε απλά να δούμε το πολύ χαμηλό ποσοστό γεννήσεων στην Ιταλία ή στην Ιαπωνία, όπου γενιές γυναικών έχουν επιλέξει να μην κάνουν γάμο και παιδιά - γιατί δεν θέλουν να είναι σκλάβοι των συζύγων. Δεν λέω ότι ο γάμος δεν σε κάνει χαρούμενη, όμως η ευτυχία, όπως γνωρίζει οποιοσδήποτε Βουδιστής ή οποιοσδήποτε έχει διαβάσει μερικά motivational αποσπάσματα στο Instagram είναι απόρροια– όχι στόχος», προσθέτει.

Το τελευταίο βιβλίο του Dolan, Happy Ever After, παραθέτει στοιχεία από την American Time Use Survey (ATUS), η οποία συνέκρινε τα επίπεδα ευχαρίστησης και δυστυχίας σε άγαμα, παντρεμένα, διαζευγμένα, χωρισμένα και χηρευμένα άτομα.

«Βλέπεις μια ανύπαντρη 40 ετών, που δεν είχε ποτέ παιδιά και λες ‘κρίμα’, έτσι δεν είναι; Ίσως μια μέρα θα συναντήσει τον σωστό άντρα και αυτό θα αλλάξει», λέει ο Dolan. «Όχι, ίσως θα συναντήσει τον λάθος άντρα και αυτό θα αλλάξει προς το χειρότερο. Ίσως θα συναντήσει έναν άντρα που την κάνει λιγότερο ευτυχισμένη και υγιή και θα πεθάνει νωρίτερα. Αυτή είναι η σωστή σκέψη», καταλήγει.

Σε μια άλλη έρευνα, αυτή τη φορά στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο «ζευγαρώματος» Tinder, άνδρες και γυναίκες ρωτήθηκαν αν θεωρούν ότι το να είναι σινγκλ μπορεί να τους ωφελήσει σε διάφορες πτυχές της ζωής τους. Ένας συντριπτικός αριθμός ανδρών (79 τοις εκατό) και γυναικών (83 τοις εκατό), είπε ΄ναι’.

Αντίθετα με ό,τι θα περίμενε κανείς, ήταν οι γυναίκες και όχι οι άντρες, που είπαν ότι θέλουν να είναι σινγκλ για να αφοσιωθούν περισσότερο στη δουλειά τους. Αυτή η διαφορά ήταν μεγαλύτερη από τη διαφορά φύλου για οποιονδήποτε από τους άλλους λόγους που αναφέρθηκαν, ενώ η επόμενη μεγαλύτερη διαφορά αφορούσε το πιθανό όφελος από το να αποκτήσουν νέους φίλους: Οι ανύπαντρες γυναίκες το ανέφεραν επίσης συχνότερα από τους άντρες.

Περισσότερο από το 70%των σινγκλ ατόμων της έρευνας δήλωσαν ότι είχαν λάβει συνειδητή απόφαση να μείνουν άγαμοι για μια χρονική περίοδο, ώστε να μπορούν να επικεντρωθούν σε άλλα πράγματα στη ζωή τους.

Και σε αυτήν την περίπτωση, οι γυναίκες σε μεγαλύτερη συχνότητα από τους άνδρες, ανέφεραν ότι θέλουν να μείνουν σινγκλ για κάποιο διάστημα ώστε να δώσουν βάση στις σπουδές τους ή στο να πάρουν το πτυχίο τους, αλλά και για να δώσουν προτεραιότητα στον εαυτό τους και στις ανάγκες τους.

Με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, καταλήγει η έρευνα, οι γυναίκες που αναφέρουν πιο συχνά πως εκτιμούν την ανεξαρτησία, την περιπέτεια και τον προσωπικό τους χώρο είναι και αυτές που αισθάνονται πιο δυνατές όντας ελεύθερες.

«Το να είμαι ανύπαντρη με βοηθά να καταλάβω και να εκτιμήσω την ανεξαρτησία μου»

Σε άρθρο του Insider με τίτλο «18 λόγοι για να αγαπήσεις το να είσαι ελεύθερη», διάφορες γυναίκες μοιράστηκαν το γιατί τους αρέσει να μην έχουν σύντροφο.

Η Ισιόμα από τη Νιγηρία, για παράδειγμα, μια χώρα όπου ο γάμος θεωρείται απαραίτητος για τις νεαρές γυναίκες αναφέρει:

«Το να είμαι ελεύθερη με βοηθά να καταλάβω και να εκτιμήσω την ανεξαρτησία μου. Εξερευνάς μόνη σου το περιβάλλον. Μαθαίνεις πώς να κάνεις τον εαυτό σου χαρούμενο με τις δραστηριότητες που κάνεις και την παρέα που έχεις. Το μεγαλύτερο πράγμα που εκτίμησα όντας ελεύθερη είναι ότι μπόρεσα να αγαπήσω περισσότερο τον εαυτό μου».

«Όντας ελεύθερη και χωρισμένη, μου αρέσει ότι δεν χρειάζεται να δώσω λογαριασμό σε κανέναν για το πού πηγαίνω, πότε θα πάω και πότε θα επιστρέψω, και σε ποιον θα πάω. Ζω τη ζωή μου!», λέει από την πλευρά της η Μισέλ, η οποία μετακόμισε στο Σικάγο μαζί με δύο φίλες της.

«Είμαι ανύπαντρη και μου αρέσει. Μου αρέσει επειδή έχω πλήρη έλεγχο του χρόνου μου και δεν χρειάζεται να δίνω αναφορά ή να συμβιβάζομαι με κανέναν σχετικά με το τι θέλω να κάνω με αυτόν τον χρόνο. Κάθε μέρα έχω μπροστά μου ένα τεράστιο πεδίο με υπέροχες ευκαιρίες και μου αρέσει να αλλάζω γνώμη και να κάνω ό, τι θέλω με τη μέρα μου», δηλώνει η Σέλια, ενώ η Μελ είναι αρκετά σαφής:

«Το καλύτερο πράγμα με το να είσαι σίνγκλ είναι ότι δεν είσαι μόνη. Η λέξη "ελεύθερη" κρατά ένα στίγμα ότι είσαι μόνος, αλλά εάν είσαι πραγματικά ανοιχτή και έτοιμη για μια σχέση, θα διαπιστώσεις ότι θα αρχίσεις να ερωτεύεσαι όλο και περισσότερο τον εαυτό σου. Ακούγεται κλισέ, αλλά μια περίοδο πήγα σε 30 ραντεβού μέσα σε έναν μήνα, χωρίς να μάθω τίποτα για τον εαυτό μου ή για τους άλλους γιατί προσπαθούσα να γεμίσω ένα κενό και δεν ήμουν έτοιμη. Πρέπει να μείνεις με τον εαυτό σου για κάποιο διάστημα και να τον αποδεχτείς, και τότε θα έρθει το σωστό άτομο για σένα».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v