Οι υποσχέσεις που καμία χρονιά δεν τηρούμε

Ναι ναι, ξέρουμε, θα κόψεις το κάπνισμα, θα τρως μόνο υγιεινά και θα ξεκινήσεις γυμναστήριο φέτος. Κι εμείς.
Οι υποσχέσεις που καμία χρονιά δεν τηρούμε
Ας είμαστε ειλικρινείς. Βγήκαμε κομμάτι σακατεμένοι από το 2020, κι είμαστε μια χαρά περήφανοι για το γεγονός και μόνο ότι καταφέραμε να επιβιώσουμε, πράγμα που μας δίνει το τέλειο πάτημα να είμαστε κάπως πιο χαλαροί με τον εαυτό μας φέτος. Όχι πως άλλες χρονιές δεν ήμασταν. Απλά φέτος επιτρέπεται.

Παρ’ όλα αυτά, αυτές είναι πέντε υποσχέσεις που δώσαμε και φέτος, όπως και όλες τις προηγούμενες χρονιές, στον εαυτό μας, συμπληρώνοντας ίσως –οι αυστηρότεροι εξ ημών– πως αυτή τη φορά θα τις τηρήσουμε. Γελάνε και οι κορωνοϊοί στα πεζοδρόμια έξω από το σπίτι.

Θα τρώμε μόνο υγιεινά

Να σου πούμε όμως κάτι; Η ορθορεξία θερίζει, μιλάμε για κανονικότατη διαταραχή, δεν είναι να παίζεις με αυτά τα πράγματα. Πέρα από την πλάκα, κανείς ποτέ δεν κατάφερε να εξοστρακίσει τις τηγανιτές πατάτες ή την κρέπα σοκολάτα εντελώς από τη ζωή του. Και δεν είναι και αυτό το ζητούμενο, εδώ που τα λέμε. Σε νορμάλ ποσότητες, μια φορά στο τόσο, δεν θα σε σκοτώσει ένα μπέργκερ –ούτε θα σου κάνει ψωμάκια που δεν θα καταφέρεις να ξεφορτωθείς ποτέ. Ακόμα και οι διατροφολόγοι, ένα cheat day την εβδομάδα (το 15θήμερο, οι αυστηροί) σου το δίνουν. Το θέμα είναι να τρως εννιά φορές στις δέκα σωστά (περισσότερα λαχανικά και πρωτεΐνες, λιγότερους υδατάνθρακες και λίπη) όχι να μετράς ψυχαναγκαστικά τις μπουκιές σου.

Θα γραφτούμε γυμναστήριο

Ίσως η ιδιαιτερότητα των ημερών που διανύουμε, το ότι και να θέλεις δηλαδή τώρα δεν μπορείς, να σου κάνει τελικά καλό. Σκέψου το και έτσι: Αν το απολάμβανες, δεν θα ήταν resolution για τη νέα χρονιά, θα ήταν κάτι που ανυπομονείς να κάνεις φεύγοντας τα απογεύματα από τη δουλειά. Δεν αρέσει σε όλους το γυμναστήριο, τι να κάνουμε τώρα. Υπάρχουν ένα σωρό εναλλακτικοί τρόποι να διατηρείς υγιές σώμα και να καις περιττές θερμίδες, από το απλό κλασικό περπάτημα, μέχρι το να τρέχεις ένα μισάωρο κάθε πρωί πριν ξεκινήσεις να δουλεύεις, να γίνεις χειμερινός κολυμβητής ή να ξεκινήσεις μαθήματα personal training στο σπίτι –που όχι, δεν είναι τόσο ακριβά όσο ίσως φαντάζεσαι, γύρω στα 20€ την ώρα κοστίζουν.

Θα κόψουμε το κάπνισμα

Να σου πούμε ένα μυστικό; Είναι πολύ πιθανότερο να σταματήσεις να καπνίζεις μια άκυρη Τρίτη ενός Αυγούστου εκεί που θα είσαι χαλαρός/η στο νησί, παρά την 1η Ιανουαρίου εν μέσω (εξ ορισμού αγχογόνου) λοκντάουν, επειδή το έγραψες σε μια λίστα με υποσχέσεις. Το σημαντικό είναι να το έχεις στο μυαλό σου –για την ακρίβεια, πρωτίστως να το θες– και κάποια στιγμή θα γίνει. Απλώς, όχι να σε απογοητεύσουμε, αλλά ίσως να μην είναι αυτή η χρονιά σου.

Θα διαβάζουμε περισσότερο

Οι άνθρωποι που όντως διαβάζουν, ποτέ δεν έγραψαν σε καμία λίστα με υποσχέσεις ότι «θα διαβάζουν περισσότερο». Θα ήταν σαν να γράφαμε όλοι οι υπόλοιποι «θα αναπνέω περισσότερο». Ακόμα όμως και οι άνθρωποι που όντως διαβάζουν, περνούν περιόδους ξηρασίας/ άρνησης/ πώς θέλεις τέλος πάντων να το λες, και τα λοκντάουν είναι συνήθεις ύποπτοι γι’ αυτό. Το να είσαι κλεισμένος σπίτι με άπειρο ελεύθερο χρόνο στα χέρια σου, λειτουργεί για πολλούς εξ ημών ανασταλτικά –τώρα που είναι κάπως «υποχρεωτικό» να διαβάσουμε, ε τώρα δεν θέλουμε. Μην νιώθεις άσχημα, υποχρεωτικό ήταν το διάβασμα μόνο στο σχολείο –και όλοι ξέρουμε πόσο καλά πήγε αυτό. Θα διαβάσεις όταν θέλεις, ό,τι θέλεις, και όσο θέλεις. Αλλιώς δεν έχει νόημα.

Θα βγαίνουμε περισσότερο

Μην απορείς, είναι ένα από τα δημοφιλέστερα new year’s resolutions, και όχι μόνο για τους εσωστρεφείς ανάμεσά μας. Είναι πολύ σύνηθες, κοιτώντας πίσω την χρονιά που τελειώνει, να μελαγχολήσεις συνειδητοποιώντας πόσες μέρες σπατάλησες στο δουλειά-σπίτι-ύπνος-δουλειά (τις κανονικές χρονιές, όχι αυτή με τα λοκντάουν), να τρομάξεις για τη ζωή που γλιστρά μέσα από τα χέρια σου, και να υποσχεθείς στον εαυτό σου ότι τουλάχιστον μία καθημερινή την εβδομάδα δεν θα γυρνάς απευθείας σπίτι μετά τη δουλειά. Μετά, βέβαια, έρχονται τα κρύα και σκοτεινά απογεύματα του Ιανουαρίου, μαζί με την κούραση και τα νεύρα της μετα-εορταστικής καθημερινότητας να σου χαλάσουν τα σχέδια, και καταλήγεις να τηρείς αυτή την υπόσχεση –αν την τηρήσεις– μόνο τρεις μήνες το καλοκαίρι. Φέτος έχει και έναν έξτρα βαθμό δυσκολίας, καθότι και να θες, πόσα μηνύματα 6 στο 13033 να στείλεις;

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v