Εσύ πόσα γνωρίζεις για τον θυμωμένο εαυτό σου;

Ο διδάκτωρ Ψυχολογίας Αιμιλιανός Σιδέρης μας φέρνει αντιμέτωπους με την πηγή του θυμού μας, μέσα από δωρεάν διαδικτυακές διαλέξεις.
Εσύ πόσα γνωρίζεις για τον θυμωμένο εαυτό σου;

Τι σου προκαλεί θυμό; Έχεις αναρωτηθεί ποτέ από πού πηγάζει όλη αυτή η οργή που κρατάς μέσα σου και ενίοτε βγάζεις με απροσδόκητα αποτελέσματα; Υπάρχει άραγε τρόπος να τη διαχειριστείς;

Μέσα από μια σειρά δωρεάν διαδικτυακών διαλέξεων, ο διδάκτωρ Ψυχολογίας Αιμίλιος Σιδέρης επιχειρεί να λύσει τον γόρδιο δεσμό του θυμωμένου εαυτού. Να αναλύσει τους τρόπους με τους οποίους αυτός φανερώνεται και πώς μπορούμε να τον διαχειριστούμε τόσο στον εαυτό μας όσο και σε εκείνους που έχουμε απέναντί μας.

«Ο θυμός είναι μια απάντηση σε απειλή, σε παραβίαση κανόνων και σε αίσθηση αδικίας προς το πρόσωπό μας. Ως τέτοια, υπάρχει παντού γύρω μας. Το αστείο είναι ότι τον θυμό γύρω μας τον καταλαβαίνουμε», αναφέρει ο ειδικός.

Έρευνες έχουν δείξει μάλιστα ότι, μαζί με τη χαρά, είναι το πιο εύκολα και σωστά ανιχνεύσιμο συναίσθημα σε άλλους. «Αυτό που είναι δύσκολο να καταλάβουμε είναι ο θυμός μέσα μας, αφού συχνά εθελοτυφλούμε απέναντί του και εύκολα μπορούμε να φτιάξουμε μια ιστορία για να τον καλύψουμε, ή να τον κρύψουμε πίσω από άλλα συναισθήματα, όπως λύπη, φόβος και αηδία», προσθέτει.

Παίζει λοιπόν όλη η ελληνική κοινωνία στο Σπιρτόκουτο του Γιάννη Οικονομίδη; Είναι έτσι τα πράγματα;

«Η συγκεκριμένη ταινία πιάνει πολύ εύστοχα τον παλμό της ελληνικής κοινωνίας, πράγματι! Είμαι σίγουρος ότι σχεδόν όλοι μας έχουμε εμπειρίες από συναντήσεις με κάποιον από τους χαρακτήρες της ταινίας, συνήθως από ατυχία – στο δρόμο, στις συγκοινωνίες, στις δημόσιες υπηρεσίες, στους δημόσιους χώρους... Και ως γνωστόν ο θυμός είναι μεταδοτικός, όπως και η δυσφορία που προκαλεί αλλά όχι, θέλω να πιστεύω ότι ένα σχετικά μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας (θέλει να αντιστέκεται) στα ρεύματά του», απαντά.

Η επόμενη συνάντηση προγραμματίζεται για τις 21 Οκτωβρίου στις 19:00 και αφορά το πώς να συμπεριφερθούμε όταν γινόμαστε αποδέκτες του θυμού των άλλων. Για να δηλώσεις συμμετοχή στείλε ένα mail με τα στοιχεία σου εδώ. [email protected]

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v