Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είπε όχι στη διαγωγή στα απολυτήρια

Μη νόμιμη έκρινε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για επαναφορά της διαγωγής στα σχολικά απολυτήρια.
Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είπε όχι στη διαγωγή στα απολυτήρια
Η αναχρονιστική πρόταση του Υπουργείου Παιδείας να αναγράφεται η διαγωγή των μαθητών στα απολυτήρια του σχολείου, που είχε προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, απορρίφθηκε ως μη νόμιμη από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, με το Υπουργείο Παιδείας να δηλώνει ότι θα συμμορφωθεί.

Επιπλέον, με την ίδια απόφαση (32/2020 στις 7.9.2020) η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έκρινε ότι «για την απαλλαγή από την υποχρέωση παρακολούθησης του μαθήματος των Θρησκευτικών αρκεί η δήλωση ότι λόγοι συνείδησης δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή του μαθητή στο μάθημα των Θρησκευτικών», αντί για «λόγοι θρησκευτικής συνείδησης» όπως ανέφερε η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου.

Σε άλλη απόφαση της ίδιας ημερομηνίας, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έκρινε νόμιμη την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Όπως αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας σε σχετική ανακοίνωσή του, «με τη Γνωμοδότηση 4/2020 (7.9.2020), η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έκρινε ότι η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπως αυτή ψηφίστηκε στο άρ. 63 του νόμου 4686/2020, είναι απολύτως συμβατή µε τη βασική αποστολή του Κράτους για παροχή εκπαίδευσης και δεν αντίκειται στη νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Έκρινε, επίσης, ότι είναι πρόσφορο μέτρο για τη διατήρηση της σχέσης εκπαιδευτικού-µαθητή και αναγκαίο εν µέσω υγειονομικής κρίσης, καθώς η χρήση ηπιότερων µέσων, όπως η ασύγχρονη τηλεκπαίδευση, δεν είναι δυνατόν εκ της φύσεώς της να έχει τα ίδια αποτελέσματα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v