Πώς να τελειώσεις μια φιλία

Οι φιλίες θα ήταν καλό να κρατάνε για πάντα, αλλά αυτό δεν είναι δυνατό. Κάποιες σχέσεις έχουν ημερομηνία λήξεως—πώς θα το χειριστείς όμως το θέμα;
Πώς να τελειώσεις μια φιλία
Πολλές φορές, οι φιλίες τελειώνουν. Και άδοξα. Κάτι μπορεί να πάει στραβά. Μπορεί να συμβεί ένας καυγάς. Μπορεί απλά να συνειδητοποιήσεις ότι δεν έχετε κανένα κοινό πλέον με αυτό το άτομο, και πως δεν το θέλεις στην ζωή σου.

Το θέμα είναι τι μπορείς να κάνεις για να τελειώσεις μια φιλία, χωρίς να τα κάνεις όλα μαντάρα. Επειδή μπορεί οι σχέσεις να έχουν ημερομηνία λήξης, αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα διαγράψεις έτσι απλά το παρελθόν· οποιονδήποτε άνθρωπο έχεις θεωρήσει φίλο σου, αξίζει λίγο σεβασμό. Και κάπως έτσι θα το καταφέρεις.

Αργά και σταθερά
Δεν θα σου πούμε να κάνεις φιλικό ghosting. Ούτε θα σου πούμε να ψυχράνεις απότομα. Θα σου πούμε όμως ότι ο πιο αναίμακτος τρόπος να λήξεις μια φιλία είναι σταδιακά να μειώνεις τον χρόνο που περνάς με ένα άτομο, όπως και την καθημερινή σας επικοινωνία, και να αφήσεις τα πράγματα λίγο-πολύ να τελειώσουν φυσικά. Αυτή η τακτική είναι ιδιαίτερα καλή αν απέναντί σου έχεις ένα άτομο που δεν παίρνει από λόγια ή που έχει επιδείξει τοξικές συμπεριφορές στο παρελθόν – άρα ξέρεις πως το να κάνεις επίσημα την «Κουβέντα» μαζί του θα ήταν ανώφελο.

Κάνε την «Κουβέντα»
Δύο είναι τα τινά. Είτε σε έχει φτάσει στα όριά σου ένας άνθρωπος και δεν γίνεται να συνεχίσεις αν δεν το αντιμετωπίσεις αυτό που συμβαίνει, είτε η σχέση σας είναι τόσο σημαντική που το αργό fade-out στον ορίζοντα σου φαίνεται οριακά προσβλητικό. Τότε θα πρέπει να κάτσετε και να τα πείτε. Χρειάζεται ειλικρίνεια, κατανόηση (επειδή πάντα βλέπουμε την ιστορία από την δική μας οπτική και ξεχνάμε των άλλων) και ψυχραιμία. Επειδή αυτή είναι μια κουβέντα που δεν θες να καταλήξει σε καυγά.

Κάντε ένα διάλειμμα
Ναι, δεν συμβαίνει μόνο στις ερωτικές σχέσεις. Και, σε αντίθεση με τις ερωτικές σχέσεις, το πλατωνικό διάλειμμα δουλεύει πολύ καλύτερα. Είναι πολύ πιθανό μετά από λίγο καιρό χώρια, η φιλία σας να ανανεωθεί, ή να έχετε την ευκαιρία πρακτικά να ξαναγνωρίσετε ο ένας τον άλλο.

Αντίο για πάντα
Ξέρεις κάτι, όμως; Μερικές φορές οι ευγένειες δεν λειτουργούν, ειδικά αν έχουμε να κάνουμε με τοξικά άτομα. Τότε είναι που πρέπει να πάρεις τα μπογαλάκια σου και να φύγεις – με ή χωρίς εξήγηση – και να μην κοιτάξεις πίσω. Με τον καιρό, ίσως να απαλύνει ο πόνος, και να είναι πιο εύκολο να μιλήσεις με αυτό το άτομο σχετικά με το «γιατί». Αν, όμως, ένας άνθρωπος σε αναγκάσει απλά να τον ξεκόψεις από την ζωή σου, θα σου λέγαμε να μην έχεις και πολλές ελπίδες για επανασύνδεση…
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v