6 μύθοι για την διπολική διαταραχή

Η διπολική διαταραχή είναι μια ψυχική ασθένεια που επηρεάζει πολύ κόσμο, αλλά δυστυχώς αυτοί οι επίμονοι μύθοι δεν λένε να εξαφανιστούν…
6 μύθοι για την διπολική διαταραχή
Η διπολική διαταραχή είναι μια ψυχική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από έντονες, συχνά απότομες αλλαγές στην διάθεση. Εμφανίζονται και εναλλάσσονται καταθλιπτικά και μανιακά επεισόδια, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν σε πολύ αρνητικό βαθμό την καθημερινή ζωή.

Υπάρχουν, όμως, μερικές αντιλήψεις σχετικά με την διπολική διαταραχή και τους ασθενείς που πάσχουν από αυτήν που είναι εντελώς λάθος. Πάμε να δούμε μερικές από αυτές.

Μύθος: Η διπολική διαταραχή είναι σπάνια ασθένεια
Τεράστιο λάθος. Τα νούμερά της είναι πολύ υψηλά. Στις ΗΠΑ μόνο, για παράδειγμα, πάσχουν πάνω από 2 εκατομμύρια, χωρίς να υπολογίζουμε τους ασθενείς που δεν έχουν λάβει ακόμα την σωστή διάγνωση.

Μύθος: Η αλλαγή διάθεσης είναι το μόνο σύμπτωμα
Οι ειδικοί ψάχνουν επιπλέον συμπτώματα, τα οποία πρέπει να εμφανίζονται σε βάθος χρόνου. Με πιο απλά λόγια, το να έχεις περάσει μια κακή, ασταθή μέρα (ή και βδομάδα) δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι πάσχεις από διπολική. Επιπλέον, οι αλλαγές στην διάθεση συνοδεύονται από επιπλέον σωματικά συμπτώματα, όπως απότομες αυξομειώσεις στην κούραση, στην ποσότητα του ύπνου και στην παραγωγικότητα.

Μύθος: Υπάρχει μόνο ένας τύπος διπολικής διαταραχής
Όχι. Υπάρχει η Διπολική Ι, που έχει έντονα καταθλιπτικά και μανιακά επεισόδια, μερικές φορές και με εμφάνιση παραισθήσεων. Υπάρχει η Διπολική ΙΙ, που χαρακτηρίζεται κατά βάση από καταθλιπτικά επεισόδια με (υπο)μανιακά συμπτώματα. Υπάρχει η Κυκλοθυμία, που χαρακτηρίζεται από ραγδαίες αλλαγές διάθεσης που διαρκούν τουλάχιστον δύο χρόνια, όπως και μορφές διπολικής διαταραχής που δεν ακολουθούν συγκεκριμένο μοτίβο.

Μύθος: Η διπολική διαταραχή γιατρεύεται με καλή διατροφή και γυμναστική
Η καλή διατροφή και η γυμναστική είναι δύο απαραίτητες συνθήκες για γενικότερη καλή υγεία (σωματική και ψυχική), αλλά δεν αποτελούν γιατρειά. Ειδικά σε μία ψυχική ασθένεια. Δεν υπάρχει θεραπεία για την διπολική, και είναι κάτι που ο ασθενής πρέπει να διαχειρίζεται μέσω ψυχοθεραπείας, φαρμακευτικής αγωγής αλλά και υγιεινού τρόπου ζωής.

Μύθος: Η μανία είναι παραγωγική περίοδος, άρα δεν είναι αναγκαία κάτι κακό
Στις αρχές ενός μανιακού επεισοδίου, πολλοί ασθενείς νιώθουν ιδιαίτερα δυνατοί και ικανοί, αλλά χωρίς σωστή διαχείριση, αυτό μπορεί να πάει πολύ στραβά, πολύ γρήγορα. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να ξοδέψει τεράστια χρηματικά ποσά κατά την διάρκεια μανιακού επεισοδίου, ή να μην σκέφτεται την ασφάλειά του γύρω από το σεξ.

Μύθος: Όλα τα φάρμακα για διπολική διαταραχή είναι ίδια
Δυστυχώς, όχι. Όπως με κάθε άλλη φαρμακευτική αγωγή για ψυχικά νοσήματα, μπορεί να χρειαστούν αρκετές προσπάθειες για να βρεθεί το σωστό φάρμακο ή η σωστή δοσολογία. Για μερικούς ασθενείς, μάλιστα, αυτή είναι μια εξαιρετικά κουραστική διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μήνες, ακόμα και χρόνια.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v