ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Τι επιδόματα δικαιούμαι;

Βλέπουμε τις προϋποθέσεις για τα τέσσερα επιδόματα που παίζουν αυτή τη στιγμή, και σου τις παρουσιάζουμε.

Τι επιδόματα δικαιούμαι;

Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνονται οι αιτήσεις για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ αλλάζει, καθώς πλέον όλα θα γίνονται σε μία ενιαία φόρμα. Οπως προαναγγέλλει σε συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, «μέχρι τώρα, κάθε επίδομα του ΟΠΕΚΑ είχε άλλη φόρμα. Τώρα, δίνουμε ενιαία μορφή στις αιτήσεις για τα επιδόματα και ευελπιστούμε ότι η σχετική πλατφόρμα, που ετοιμάζουμε, θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος Ιουνίου». Παράλληλα, «μετά την άυλη συνταγογράφηση, το υπουργείο προχωρά και στην έκδοση άυλων παραπεμπτικών».

Στο τέλος του μήνα, λοιπόν, ανοίγουν οι πλατφόρμες για τέσσερα επιδόματα. Το επίδομα παιδιού, επίδομα γέννησης, επίδομα ενοικίου και επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι και πού πρέπει να καταβάλουν τις αιτήσεις τους;

Α21 Επίδομα παιδιού
Το επίδομα παιδιού υπολογίζεται με βάση τα εξαρτώμενα τέκνα, που έχουν δηλωθεί στο Α21 του 2020 και σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαριστική φορολογική δήλωση. Άρα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι δικαιούχοι, προκειμένου να γνωρίζουν το ποσό του επιδόματος που δικαιούνται και για να αποφύγουν τη σώρευση αχρεωστήτως καταβληθέντων χρημάτων, θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν τη φορολογική δήλωσή τους για το τρέχον έτος, ώστε αυτή να εκκαθαριστεί εγκαίρως.
Σε αυτό το σημείο, διευκρινίζεται ότι μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης του τρέχοντος έτους ή της τροποποιητικής, το ποσό που επιδόματος επανυπολογίζεται αυτομάτως με βάση το δηλούμενο εισόδημα και δεν απαιτείται υποβολή εκ νέου αίτησης Α21.
Σημειώνεται ότι, για να χορηγηθεί το επίδομα παιδιού, η αίτηση πρέπει να έχει υποβληθεί οριστικά -να έχει πατηθεί η ένδειξη υποβολή και όχι απλώς και μόνο να έχουν συμπληρωθεί τα στοιχεία του δικαιούχου- και να έχει εγκριθεί. Αίτηση η οποία έχει αποθηκευθεί προσωρινά και όχι οριστικά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.
Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται τον σύνδεσμο και να διαβάζουν τις ερωτήσεις-απαντήσεις, προκειμένου να τους γίνονται σαφείς τυχόν δικές τους απορίες.

Επίδομα γέννησης
Το επίδομα γέννησης θεσπίστηκε με τον Ν.4659/2020 και χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ. Το επίδομα, ύψους δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ, χορηγείται για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα από 1.1.2020. Η θέσπιση του επιδόματος γέννησης ενισχύει την οικογενειακή και κοινωνική συνοχή, η οποία έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Το επίδομα γέννησης καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ. Για να κάνετε την αίτηση, κάντε κλικ εδώ

Επίδομα ενοικίου
Τα κριτήρια ένταξης έχουν ως εξής:
*Όσον αφορά το εισόδημα:
Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
*Όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία:
Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως των 180.000 ευρώ.
Για να κάνετε ηλεκτρονικά την αίτηση για το επίδομα στέγασης, κάντε κλικ εδώ

ΚΕΑ (Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης)
Το πρόγραμμα Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και απευθύνεται σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Την αίτηση μπορείτε να κάνετε με ένα κλικ εδώ.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Μια άδικη ειρήνη είναι προτιμότερη από έναν δίκαιο πόλεμο."

Κικέρων, Ρωμαίος ρήτορας & πολιτικός

  • 1952 - Ο Νικόλαος Πλαστήρας αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Ελλάδος

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v