Χαλάρωση των μέτρων σε εκλησίες από 9 Ιουλίου

Μέχρι τις 9 Ιουλίου θα συνεχιστούν κανονικά τα περιοριστικά μέτρα σε εκκλησίες και χώρους λατρείας.
Χαλάρωση των μέτρων σε εκλησίες από 9 Ιουλίου
Mε ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας παρατείνεται η ισχύς των προσωρινών περιοριστικών μέτρων στους χώρους λατρείας, όλων των θρησκειών και δογμάτων μέχρι και την 9/7/2020.

Όπως έκανε γνωστό μέσω άτυπης ενημέρωσης το υπουργείο, οι αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη ΚΥΑ κινούνται στη γενικότερη λογική της σταδιακής και προσεκτικής αποκλιμάκωσης των μέτρων και αφορούν δύο σημεία:
α) η αναλογία ατόμων/επιφάνειας διαμορφώνεται στο ένα άτομο ανά πέντε τ.μ. (από ένα άτομο ανά δέκα τ.μ. που ίσχυε μέχρι πρότινος) και
β) για τους χώρους λατρείας πέραν των 500 τ.μ. το ανώτατο όριο ατόμων είναι 100. Έτσι, για παράδειγμα, σε έναν χώρο λατρείας 200 τ.μ. θα μπορούν να παρευρίσκονται έως 40 άτομα ενώ σε έναν χώρο 500 τ.μ. ή 1.500 τ.μ. θα μπορούν να παρευρίσκονται έως 100 άτομα.

Κατά τα λοιπά, ισχύουν όλες οι γνωστές προφυλάξεις που ισχύουν ήδη, δηλαδή, μεταξύ άλλων, 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ των ατόμων, σύσταση για τη χρήση μάσκας και φυσικός αερισμός του χώρου.

Το ζήτημα των εκκλησιών απασχόλησε και απασχολεί ακόμα πολλούς πιστούς στην εποχή του κορωνοϊού. Από την μία πλευρά, η ανάγκη των πιστών να επισκέπτονται τον τόπο λατρείας τους είναι κάτι που δεν γίνεται να αγνοηθεί, αλλά από την άλλη πλευρά η επιστημονική κοινότητα έχει στραφεί εναντίον της Εκκλησίας και της αδιαφορίας της για τα μέτρα ασφαλείας. Το ζήτημα της θείας κοινωνίας, ειδικά, προκάλεσε πολύ έντονες αντιδράσεις.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε με ψυχραιμία πως τα μέτρα ασφαλείας υπάρχουν για το δικό μας καλό, και πως σε κάθε περίσταση πρέπει να ακούμε τους ειδικούς. Και σε μια πανδημία, οι ειδικοί είναι οι γιατροί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v