Τι αλλάζει από σήμερα στην καθημερινότητά μας

Ξεκινούν από σήμερα ταξίδια στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη, ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι και τα εμπορικά κέντρα.
Τι αλλάζει από σήμερα στην καθημερινότητά μας
Η τρίτη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων ξεκινά σήμερα, Δευτέρα 18 Μαΐου, με την απελευθέρωση των ταξιδιών εκτός νομού σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη και την Εύβοια, την επαναλειτουργία Γυμνασίων και πρώτων τάξεων Λυκείου, αλλά και το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων. Σε μία εβδομάδα, τη Δευτέρα 25 Μαΐου, ακολουθεί και η εστίαση.

Πώς ταξιδεύουμε από σήμερα με αεροπλάνα, τρένα, λεωφορεία και πλοία

Υποχρεωτική είναι η χρήση της μάσκας σε όλα τα μέσα, και η τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας σε σταθμούς, λιμάνια και αεροδρόμια.

Ειδικότερα, οι νέοι κανόνες που θα ισχύουν με βάση τις οδηγίες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας προς αποφυγή της μετάδοσης και διασποράς του ιού COVID-19 και αφορούν τις μετακινήσεις με τα μέσα μεταφοράς είναι:

Μετακινήσεις με αεροπλάνα

- Η επιβίβαση γίνεται τμηματικά ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
- Όπου υπάρχουν γέφυρες επιβίβασης, η επιβίβαση γίνεται μόνο από την εμπρόσθια θύρα. - Όπου είναι εφικτό, οι επιβάτες μετακινούνται από την αίθουσα αναμονής στο αεροσκάφος πεζοί.
- Όπου χρησιμοποιείται λεωφορείο πίστας τηρείται το όριο του 50% της χωρητικότητα του.
- Συσκευασίες με νερό, αντισηπτικό και σνακ βρίσκονται τοποθετημένες στην είσοδο του αεροσκάφους ή στην πύλη επιβίβασης ώστε οι επιβάτες να τις παραλαμβάνουν χωρίς παρέμβαση τρίτου.
- Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και για επιβατικό κοινό και για πληρώματα καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης
- Ενθαρρύνεται το ηλεκτρονικό check in
- Οι επιβάτες τηρούν αποστάσεις 1-1,5 μέτρο στους χώρους αναμονής και κατά την επιβίβαση τους
- Αμέσως μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο, το αεροσκάφος υποβάλλεται σε καθαρισμό καμπίνας με ενισχυμένο πρόγραμμα αντισηψίας, πριν παραδοθεί για τη συνέχιση των πτήσεων του.

Μετακινήσεις με τρένα και λεωφορεία ( ΚΤΕΛ, τουριστικά, ΙΔ)

- Επιτρέπεται η πλήρωση των θέσεων έως 50%, μέχρι την 31η Μαΐου, οπότε και θα επανεξεταστεί το εν λόγω πλαίσιο με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η χρήση των θέσεων τόσο σε τρένα όσο και σε λεωφορεία θα είναι ένα κάθισμα κατειλημμένο ένα κενό και η πληρότητα κατά την κράτηση και έκδοση εισιτηρίων
- Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.
- Ενθαρρύνεται η χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών, όπου αυτές είναι διαθέσιμες, για υπηρεσίες όπως η έκδοση και η επικύρωση εισιτηρίων.
- Οι επιβάτες τηρούν αποστάσεις 1-1,5 μέτρο στους χώρους αναμονής και κατά την επιβίβαση τους στα μέσα.

Με τους μισούς επιβάτες τα δρομολόγια των πλοίων

Ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου πρωτοκόλλου επιβατών στα πλοία της ακτοπλοΐας, καθώς επιτρέπονται πλέον οι μετακινήσεις πολιτών προς την Κρήτη, ενώ για τα υπόλοιπα νησιά εξακολουθεί να ισχύει η μετακίνηση των ιδιοκτητών και των εργαζομένων σε επιχειρήσεις για τις οποίες έχει ανακοινωθεί η επαναλειτουργία τους από τις 11 Μαΐου. Στη δεύτερη περίπτωση οι επιβάτες όταν πρόκειται για αυτοαπασχολούμενους με έγγραφη δήλωση των ιδίων και εφόσον πρόκειται για εργαζομένους με έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη.

Το νέο πρωτόκολλο επιβατών που θα έχει εφαρμογή μέχρι τις 15/06 με επαναξιολόγηση, ένα πλοίο θα μπορεί να φιλοξενεί το 50% των επιβατών, εκτός αν πρόκειται για πλοίο με καμπίνες που το ποσοστό αυτό γίνεται 55%.

- Οι επιβάτες στα πλοία της ακτοπλοΐας πριν την επιβίβασή τους θα θερμομετρούνται, θα συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο ενώ θα διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο. Επίσης στα πλοία υπάρχει ειδική διάταξη στα αεροπορικά καθίσματα, ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω.
- Η χρήση κάθε καμπίνας θα επιτρέπεται από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, συγγενείς πρώτου βαθμού.
- Επίσης όλοι οι επιβάτες αλλά και το πλήρωμα θα πρέπει να κάνουν χρήση μάσκας.

Ανοιχτή η Ακρόπολη και άλλοι 200 αρχαιολογικοί χώροι

Η Ακρόπολη, η Αρχαία Αγορά, ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, η Δωδώνη, το Ασκληπιείο Επιδαύρου, η Αρχαία Ολυμπία, η Κνωσός και δεκάδες ακόμα αρχαιολογικοί χώροι είναι επισκέψιμοι, σηματοδοτώντας το πρώτο βήμα για το reset στον πολιτισμό.

Οι αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργήσουν με διευρυμένο θερινό ωράριο (8 το πρωί με 8 το βράδυ) και όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Δείτε και το ωραίο σποτάκι που έφτιαξε το Υπουργείο Πολιτισμού, με τους στίχους του Γιώργου Σεφέρη



Επιστροφή στα θρανία για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

Μετά τα παιδιά της Γ' Λυκείου που επέστρεψαν στα θρανία στις 11 Μαΐου, η χαλάρωση των μέτρων φέρνει από σήμερα στα σχολεία και το μεγαλύτερο μέρος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου, αλλά και της Α' και Β' Λυκείου επιστρέφουν στις τάξεις, με τα γνωστά μέτρα προστασίας, της τήρησης αποστάσεων, του σχολαστικού καθαρισμού και της προαιρετικής χρήσης μάσκας, αλλά και κάποιες καινοτομίες: Τη δυνατότητα ζωντανής μετάδοσης μαθημάτων, την επισήμανση ότι πρέπει να φροντίσουν τα βιβλία τους, ώστε να τα χρησιμοποιήσουν και την ερχόμενη σχολική χρονιά και τη δυνατότητα παρακολούθησης (για τους μαθητές γυμνασίων) μέχρι την λήξη της χρονιάς την Ενισχυτική Διδασκαλία.

Η ζωντανή μετάδοση μαθήματος αφορά μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ενώ σύμφωνα με το υπουργείο, η κάμερα θα πρέπει να εστιάζει στον εκπαιδευτικό ή/και στον πίνακα της αίθουσας διδασκαλίας μόνον, ενώ η ζωντανή μετάδοση του μαθήματος δεν αφορά μέρος της διδακτικής ώρας που σχετίζεται με τυχόν εξέταση μαθητών. Η εν λόγω απόφαση έχει ισχύ μέχρι τη λήξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς. Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ) έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, επικαλούμενες τη σημασία προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών, με το υπουργείο να τονίζει ότι είναι νόμιμος ο σκοπός της εν λόγω ρύθμισης.

Τα μαθήματα Γυμνασίων και Λυκείων θα ολοκληρωθούν στις 12 Ιουνίου, ενώ όσο διαρκούν, θα ισχύουν οι κανόνες που ίσχυαν και για την Γ' Λυκείου, δηλαδή 15 μαθητές (μέγιστο) ανά τάξη, αποστάσεις, χωριστά διαλείμματα, όχι παιχνίδια με μπάλα και κλειστά κυλικεία.

Οι κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων που ανοίγουν σήμερα

Από σήμερα επανεκκινεί το λιανικό εμπόριο σε εμπορικά καταστήματα (malls), εκπτωτικά χωριά και εκπτωτικά καταστήματα (outlets). Επίσης, επανεκκινούν οι υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων, προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, στολισμού εκκλησιών, και λοιπών αιθουσών, υπηρεσίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς και σχετικές δραστηριότητες καθώς και οι βοτανικοί και ζωολογικοί κήποι και οι φυσικοί βιότοποι.

Όλοι οι οικονομικοί φορείς επαναλειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας. Για τα εμπορικά καταστήματα (malls), τα εκπτωτικά χωριά και τα εκπτωτικά καταστήματα (outlets) ισχύουν τα εξής:

- Ορίζεται μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελάτων εντός του εμπορικού κέντρου σύμφωνα με τη σχέση του ενός (1) πελάτη ανά 20 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου της εγκατάστασης

- Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων (εργαζόμενοι και πελάτες) εντός των εμπορικών καταστημάτων υπολογίζεται σύμφωνα με τον κανόνα που είναι σε ισχύ για τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου.

- Η ώρα έναρξης λειτουργίας τους ορίζεται στις 10 πμ.

- Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1.5 μέτρου μεταξύ ατόμων.

Συνιστάται η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες στον κοινόχρηστο χώρο, ενώ εντός των καταστημάτων είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο για το προσωπικό όσο και για τους πελάτες.

Επίσης, συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων. Σε περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι το 40%. Αν υπάρχουν κυλιόμενες κλίμακες, επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος.

Για τις υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων και προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος:

- Ισχύει ο κανόνας πυκνότητας πληθυσμού όπως των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών και το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7:00 πμ.
- Τηρείται απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας.
- Επιτρέπεται η παρουσία πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού
- Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας και γαντιών μιας χρήσης για το προσωπικό.

Για τα ζωολογικά πάρκα και τους βοτανικούς κήπους ισχύουν τα εξής:
Ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων, ισχυρή σύσταση για χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας και δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v