Κωφοί: Αιτήματα για διαφανείς μάσκες

Η μάσκα είναι η νέα πραγματικότητα, αλλά μια πραγματικότητα καθόλου βολική για ορισμένους συμπολίτες μας.
Κωφοί: Αιτήματα για διαφανείς μάσκες
Με τη σταδιακή επιστροφή στη νέα πραγματικότητα οι μάσκες, είτε οι μιας χρήσης, είτε οι υφασμάτινες, έγιναν απαραίτητο στοιχείο της καθημερινότητάς των πολιτών της χώρας. Για κάποιους όμως, η κάλυψη του στόματος από τις μάσκες παρεμποδίζει την επικοινωνία τους.

Πρόκειται για τα άτομα με προβλήματα ακοής, που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υπολογίζονται πάνω από το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, καθώς εκτιμάται ότι 466 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάποιο ποσοστό αναπηρίας, λόγω απώλειας ακοής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος, οι κωφοί- βαρήκοοι πολίτες στην χώρα ανέρχονται στους 30.000.

Πριν κάποιες εβδομάδες, η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, καθώς και σε υπουργούς της κυβέρνησης, ζητώντας την κατασκευή διάφανων μασκών στην περιοχή του στόματος, ώστε να υπάρχει στο σημείο αυτό μια μεγάλη διαφανής επιφάνεια για να μπορεί ένας κωφός -βαρήκοος πολίτης να επικοινωνεί άνετα με τους ακούοντες μέσω της χειλεανάγνωσης.

Οι ακούοντες όμως, είναι αυτοί που θα πρέπει, κυρίως, να είναι εφοδιασμένοι με τέτοιου είδους μάσκες καθώς οι κωφοί-βαρήκοοι πρέπει να βλέπουν τα χείλη των ακουόντων.

«Είδαμε ότι δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη σε σχέση με τους κωφούς και βαρήκοους πολίτες γι’αυτό και όταν πληροφορηθήκαμε  ότι εργοστάσια στη Λάρισα και τη Θράκη θα αναλάβουν τη μαζική παραγωγή μασκών για την προστασία του γενικού πληθυσμού της χώρας, στείλαμε αυτή την επιστολή με την οποία ζητούσαμε διαφανείς μάσκες», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος, Κωνσταντίνος Σίμψης. Σύμφωνα με τον κ. Σίμψη χρειάζεται χρόνος για την κατασκευή διάφανων μασκών καθώς δεν γνωρίζουν καν αν είναι εφικτό κάτι τέτοιο.

«Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να υπάρχει μπροστά διαφανής επιφάνεια η οποία όμως να μην είναι μικρή , δηλαδή η διαφανής επιφάνεια να μην καλύπτει μόνο την περιοχή των χειλιών, αλλά να είναι πιο μεγάλη, έτσι ώστε ένας κωφός να επικοινωνεί άνετα με ακούοντες μέσω της χειλεανάγνωσης. Γιατί η κίνηση του στόματος δείχνει την έκφραση του προσώπου , τον επιτονισμό της φωνής, γι' αυτό και είναι σημαντικό για εμάς να είναι ορατή μια μεγάλη επιφάνεια γύρω από το στόμα. Η ανάγκη χρήσης αυτών των μασκών είναι πολύ σημαντική στα νοσοκομεία, και μάλιστα όχι μόνο τώρα την περίοδο του κορονοϊού. Εμείς ζητάμε να καθιερωθεί και στο μέλλον η χρήση αυτών των μασκών», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τονίζει επίσης ότι η ανάγκη επικοινωνίας για τα κωφά και βαρήκοα άτομα καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από τους διερμηνείς νοηματικής, ωστόσο δεν είναι δυνατόν να έχουν δίπλα τους έναν διερμηνέα κάθε λεπτό της ημέρας. Σε αυτή την περίπτωση, προτρέπει τους ακούοντες να είναι εφοδιασμένοι με υπομονή και καλή διάθεση και να γνωρίζουν ότι μπορούν, ελλείψει διαφανούς μάσκας (προς ώρας), να επικοινωνούν με τους κωφούς και βαρήκοους συμπολίτες τους και με τη χρήση γραπτού λόγου σε ένα λευκό χαρτί, ως έσχατη λύση.

Όλο αυτό το διάστημα οι κωφοί και βαρήκοοι πολίτες έχουν αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα στο κομμάτι της επικοινωνίας. «Καθημερινά προκύπτουν τέτοιου είδους προβλήματα.  Οι κωφοί νιώθουν ότι παρεμποδίζεται η επικοινωνία τους ή ότι φιμώνονται, ότι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν», αναφέρει ο κ. Σίμψης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v