Οι ελληνικές επιχειρήσεις που «έβαλαν πλάτη» στην πανδημία

Δείτε ποιες ιδιωτικές εταιρείες συνεισέφεραν στη μάχη κατά της πανδημίας με δωρεές ή προσφορές στο Δημόσιο αλλά και στις πληγείσες κοινωνικές ομάδες.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις που «έβαλαν πλάτη» στην πανδημία
Πλήθος επιχειρήσεων από διαφόρους κλάδους της οικονομίας έδωσε δυναμικών «παρών» στον αγώνα κατά της πανδημίας που αντιμετωπίζει η χώρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euro2day, από την ιδιωτική υγεία έως την ενέργεια, τη ναυτιλία και τον κλάδο των τροφίμων, η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και η αλληλεγγύη έμπρακτη είτε με την χρηματοδότηση ιατρικού εξοπλισμού, είτε με τη μορφή εκπτώσεων και προσφορών προς τους καταναλωτές.

(Σημειώστε πως οι δωρεές και οι προσφορές των εταιρειών συνεχίζονται και στα παρακάτω στοιχεία αναφέρονται προσφορές και δωρεές που έγιναν γνωστές έως το βράδυ της Παρασκευής 4 Απριλίου 2020.)

Οι προσφορές των ενεργειακών επιχειρήσεων

ΔΕH: Από τις 26 Μαρτίου 2020 και για το επόμενο τρίμηνο η ΔΕΗ προσφέρει:

* Δωρεάν πάγιο για όλους τους πελάτες χαμηλής τάσης.

* Έκπτωση 8% στους ευάλωτους πελάτες κατηγορίας Β' & Γ' (ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών, άτομα σε μηχανική υποστήριξη, που δεν εντάσσονται στο ΚΟΤ). Οι ευάλωτοι πελάτες-δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου συνεχίζουν να τιμολογούνται με τα ειδικά προνομιακά τιμολόγια και μεγάλες εκπτώσεις.

* 5 ευρώ έκπτωση για όλους τους πελάτες e-bill, παλαιούς και νέους.

* Έκπτωση 8% για νοικοκυριά και επιχειρήσεις χαμηλής τάσης με κατανάλωση πάνω από 2.000 KWh, ώστε να μην επιβαρυνθούν από τις υψηλές καταναλώσεις για όσο διάστημα παραμείνουν στο σπίτι με τις οικογένειές τους, αλλά και για τις επιχειρήσεις, που αυτή την περίοδο δοκιμάζονται.

* Επιπλέον η επιχείρηση αποφάσισε να προβεί σε δωρεά ύψους άνω των 5 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν ανάγκες σε μάσκες, προστατευτικές στολές και γυαλιά και άλλα αναλώσιμα υλικά. Στο πλαίσιο αυτό προχώρησε στην αγορά 1.500.000 μασκών FPP2Q και FPP3Q, 75.000 προστατευτικών στολών Q, TYVEC 800 Series Q και TYVEC 600 Series Q και 50.000 προστατευτικών γυαλιών Q.

ΕΛΠΕ: Διαθέτει εκατομμύρια ευρώ για αγορά ιατρικού εξοπλισμού, αναλωσίμων και κάλυψη λοιπών δαπανών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό προχώρησε σε παραγγελία και εισαγωγή από τις ΗΠΑ, δύο μηχανημάτων για τη διενέργεια τεστ μοριακής διάγνωσης για τον κορονοϊό, καθώς και σημαντικού αριθμού ειδικών αντιδραστηρίων για την άμεση εξυπηρέτηση των νοσοκομειακών αναγκών, ενώ προχωρά στον εξοπλισμό ενός εξειδικευμένου εργαστηρίου στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ», για την μελέτη και διαχείριση των επιπτώσεων του κορονοϊού στο αναπνευστικό σύστημα. Εξάλλου, τα ΕΛΠΕ από κοινού με την AEGEAN καλύπτουν το κόστος για έως πτήσεις μεταφοράς ιατροφαρμακευτικού υλικού, ή άλλων αναγκαίων υλικών και εξοπλισμού από την Άπω Ανατολή/Κίνα ή όπου αλλού μπορεί να παράγονται.

Motor Oil: Αποφάσισε να προχωρήσει σε δωρεά 50 αναπνευστήρων υψηλής τεχνολογίας προκειμένου να εξοπλίσουν άμεσα αντίστοιχες νέες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων.

ΑΔΜΗΕ: Προμήθεια εξοπλισμού που (αναπνευστήρες ΜΕΘ και μεταφοράς, ακτινολογικά μηχανήματα, ογκομετρικές αντλίες έγχυσης φαρμάκων με τα αναλώσιμα τους και προκατασκευασμένους οικισμούς isobox για το Νοσοκομείο Σωτηρία, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων. Επίσης ο στρατηγικός εταίρος του ΑΔΜΗΕ, State Grid, προχώρησε στη δωρεά 500.000 προστατευτικών μασκών στο Υπουργείο Υγείας.

MYTILINEOS: προχώρησε στην αγορά 65 ειδικών αναπνευστήρων, για χρήση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ύστερα από επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας.

ELPEDISON: Προσφέρει έκπτωση 5% στην τιμή ρεύματος για τα νοικοκυριά-πελάτες της, για τουλάχιστον 1 μήνα. Παράλληλα, προχωρά στην παροχή τεχνολογικού εξοπλισμού και αναλώσιμου υλικού σε νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, βάσει των αναγκών τους.

Δείτε περισσότερες δωρεές από τις ενεργειακές επιχειρήσεις εδώ.  

Οι επιχειρήσεις θωρακίζουν με δωρεές τον τομέα της Υγείας

Σε δωρεά 1.000.000 ευρώ προχώρησε το Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, στο πλαίσιο της κρίσιμης συγκυρίας για τη χώρα, όπου η ανάγκη για την άμεση προμήθεια πρόσθετου νοσοκομειακού εξοπλισμού για την καταπολέμηση της διάδοσης του Κορονοϊού είναι ζωτικής σημασίας. Σε πλήρη συντονισμό και συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, η χρηματική δωρεά θα διατεθεί στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας ΑΕ (ΙΦΕΤ ΑΕ) για την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού σε νοσοκομεία και δημόσιες δομές υγείας.

Η οικογένεια των Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελόπουλου προχώρησε σε δωρεά 1.000.000 ευρώ για την άμεση προμήθεια πρόσθετου νοσοκομειακού εξοπλισμού σε νοσοκομεία και δημόσιες δομές υγείας. Η χρηματική δωρεά έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και διατέθηκε στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας ΑΕ (ΙΦΕΤ ΑΕ) για την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού.

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση προέβη σε δωρεά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού προς τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της Α' Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» με σκοπό τη λειτουργία 2 επιπλέον κλινών ΜΕΘ σε ειδικό χώρο απομόνωσης. Επίσης, ανακοίνωσε δωρεά προς το Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο», νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό SARS-CoV-2, ενισχύοντας με σύγχρονο ιατρο-τεχνολογικό εξοπλισμό το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (TEΠ) καθώς και τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Λατσείου Κέντρου Εγκαυμάτων, που αποτελεί αναπόσπαστο, οργανικό μέρος του Νοσοκομείου.

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών παραχώρησε δωρεάν με άμεση ισχύ στο υπουργείο Υγείας μια από τις πέντε νοσηλευτικές μονάδες του στην Αθήνα, και συγκεκριμένα το Ιατρικό Περιστερίου, προκειμένου να τεθεί στην υπηρεσία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Στόχος της προσφοράς αυτής είναι να συμβάλλει στην αποδέσμευση κλινών από περιστατικά μη σχετιζόμενα με το COVID-19 από τα νοσοκομεία αναφοράς του ΕΣΥ. Το ύψος της προσφοράς κοστολογείται στα 3 εκατ. ευρώ και αποτελεί κοινωνική προσφορά του Ομίλου.

Η Ευρωκλινική ανακοίνωσε ότι προσφέρει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) τα ακόλουθα: Δύο επιπλέον κλίνες σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) πέρα των 8 που έχει ήδη διαθέσει, σύνολο 10. Μία ολόκληρη πτέρυγα του νοσοκομείου πλήρως στελεχωμένη, δυναμικότητας 20 κλινών για περιστατικά μη σχετιζόμενα με το COVID-19, συμβάλλοντας έτσι στην αποδέσμευση κλινών από τα νοσοκομεία αναφοράς του ΕΣΥ για όσο διαρκεί η κρίση. Επίσης, διαθέτει το τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για όλα τα μη λοιμώδη νοσήματα.

Δείτε περισσότερες δωρεές των ιδιωτικών κλινικών και ιδρυμάτων εδώ

Οι Έλληνες εφοπλιστές στηρίζουν τις προσπάθειες των νοσοκομειακών μονάδων

Περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ είχε συγκεντρώσει έως τις 30 Μαρτίου του 2020 μέσω των μελών της, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, προκειμένου να στηρίξει τις προσπάθειες των νοσοκομειακών μονάδων με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ στο Euro2day.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v